Komiks: Duchové mrtvých

Duchové mrtvých - obálka
Duchové mrtvých - bonusová obálka

Zatiaľ čo si Američania užívajú Halloween, Slovensku vládnu Dušičky a Všetci svätí. Rozhodol som sa, že ich nestrávim iba lozením po cintorínoch, ale k večeru sa ulakomím na tematický komiks. Tu prišla na rad kniha s vyhovujúcim názvom Duchové mrtvých, ktorá vo svojich útrobách ukrývala obrazotvorné poviedky a básne Edgara Alana Poea (19. 1. 1809 – 7. 10. 1849). O ich vizuál sa postaral jeden z najvýraznejších undergroundových ilustrátorov, sám Richard Corben, ktorý svoju niekdajšiu kariéru odštartoval v magazíne Heavy Metal a neskôr sa prepracoval i k svojim hororovým obľúbencom. S jeho tvorbou ste sa mohli okrem iného stretnúť aj v magazínoch Crew či v poviedkovo ladených Hellboyoch. Najviac sa však vybláznil na komikse Ragemoor (Comics Centrum, 2013), v ktorom si zobral na paškál diela slávneho Howarda Phillipsa Lovecrafta a stvoril tak atmosférický horor o žijúcom hrade. Tento čiernobiely komiks plný najpodivnejších monštier sa objavil na našom (CZ/SK) trhu zhruba pred troma rokmi, no rovnakou silnou atmosférou na mňa pôsobí ešte aj dnes.

Nedávno sa Richardovi Corbenovi splnil ďalší z jeho snov a vydavateľstvo Dark Horses vydalo jeho zošitovky Edgara Alana Poea pekne pokope ako knihu Spirits of the Dead (2012). Tohto roku sa usmialo šťastie aj na nás, Duchové mrtvých sa prekopali až do našich končín. Obsahovo sú naozaj pestrí. Nájdete v nich známe (Havran, Vražda v ulici Morgue, Maska rudé smrti, Červ dobyvateľ, Sud vína Amontilladského) i menej známe diela (Osamělý, Město v moři, Spící, Dostaveníčko, Berenice, Morella, Stín, Predčasný pohřeb), pričom tie dlhšie a známejšie sú na tom kvalitou predsa len o niečo lepšie.

Zatiaľ čo Corbenovo (mnou ospevované) dielo Ragemoore sa Lovecraftom len voľne inšpirovalo, Duchové mrtvých sú viac-menej pomerne vernou adaptáciou poviedok a básní Edgara Alana Poea. Vôbec tým nechcem naznačiť, že by mal autor zviazané ruky, práve naopak. Richard Corben poňal komiksy po svojom (spojil ich postavou rozprávačky Mag), pričom nezabudol ani na verných Poeových fanúšikov. Hlavný rozdiel medzi predchádzajúcim Ragemoorom a aktuálnou knihou Duchové mrtvých tkvie hlavne vo farebnom spektre, lebo kým jeho predošlý počin sledujete skrz akýsi čiernobiely papierový televízor, Duchové mrtvých sú miestami až priveľmi pestrí (v prípade Červa dobyvateľa je to však skôr výhodou!). Čo sa farieb a hororu týka, i tu platí, že menej môže byť niekedy viac. To isté možno povedať aj o jednotlivých poviedkach. Je ich toľko, že niektoré krátke sa v tom množstve občas stratia a nevyznejú až tak jedinečne, akoby asi pri väčšom počte strán mohli.

Duchové mrtvých síce trpia pomalým a nezáživným štartom, avšak už od štvrtej poviedky čitateľa čaká doslova šialená jazda. Jednotlivé diela sú vyvážené, duchmi preplnené, hrozivo nakreslené, no často sú si dejovo natoľko podobné, že v nich len s ťažkosťou nájdete (tak pol na pol) výraznejšie rozdiely.

Takže ak máte radi komiksové horory, hlavne tie, ktoré sú obohatené o rozprávačský štýl Edgara Alana Poea, určite nebudete sklamaní. Pokiaľ ale dávate prednosť Lovecraftovi, bez akéhokoľvek zaváhania siahnite po Ragemoore.

Je iba na vás, ktorú z Corbenových variant si vyberiete, strach si vás aj tak nájde…


Duchové mrtvých
Žáner: komiks, horor, poviedkový
Autor: Richard Corben, Edgar Allan Poe
Vydavateľstvo: Comics Centrum
Rok vydania: 2016
Počet strán: 224
Väzba: pevná
Jazyk: český
ISBN: 9788088152125


1. novembra 2016
Peter Šufliarsky