Recenzia: Čtyřka z Baker Street 1 (komiks)

Čtyřka z Baker Street - obálka

Nenaštvite Čierneho Toma. Nezabúdajte, že mu v žilách koluje divoká írska krv.

Londýnska štvrť Whitechapel. Minulý rok tu vraždil prostitútky Jack Rozparovač. Tento rok ulice križuje trojica kamarátov vo veku – povedzme niečo medzi dvanásť až pätnásť rokov. Billyho, Charlieho a vodcu Čierneho Toma sem-tam požiada o drobnú službičku legendárny Sherlock Holmes. Ten nad priateľmi zároveň drží ochrannú ruku, a tak si na chlapcov netrúfnu ani rôzne nebezpečné záujmové skupiny, ktoré by ich inak za bežných okolností najradšej zaživa roztrhali v zuboch. Lenže slávny detektív práve odišiel z mesta. A vzal so sebou aj verného Watsona. Trojica rovesníkov osamie. Ako na potvoru sa akurát vtedy stanú svedkami únosu mladej kvetinárky, do ktorej je Čierny Tom zaláskovaný. Trojica okamžite začína pátrať po identite únoscov a ich motívoch. A možno ich čaká aj naverbovanie štvrtého člena.

Ak vám to celé čiastočne pripomína slávnu mládežnícku detektívnu sériu Traja pátrači, vlastne ani nie ste ďaleko od pravdy. Aj tu skupina chlapcov rieši zamotané zločiny a v prípade potreby ich mentoruje slávna osobnosť, u ktorej zároveň nachádzajú pocit bezpečia, istoty a snáď tak trochu i otcovstva (Alfred Hitchcock – Sherlock Holmes).

Vydavateľstvo Josef Vybíral po predchádzajúcom detskom dobrodružstve Děti z Montmartru, ktoré sa odohrávalo v starom Francúzsku, tentokrát siahlo po starom Anglicku. Viktoriánsky Londýn a jeho časti sú v podaní kresliča Davida Etiena dýchajúcim a reálnym miestom, ktoré pulzuje hektickým životom. Je to štvrť ulíc, prístavov, železničných staníc, slepých uličiek, tajuplných zákutí, tu romantických a malebných, inde strašidelných a nebezpečných, kam je lepšie nechodiť ani za denného svetla, nieto ešte v noci. Niektoré uličky sú tak rafinovane zapatrošené, že ich poznajú len miestni. Whitechapel je zároveň plné skratiek nezakreslených v oficiálnych mapách. Je to miesto aristokracie i podsvetia. Často tu prší a je pravdou, že dážď z ulíc zmyje všeličo. Ale kriminalitu nie. Naopak, tá ako keby rozkvitala.

Niektoré komiksy sú super nakreslené, ale pripomínajú tak trocha kamenné sochy. Čtyřka z Baker Street nie je tento typ – obrázky sú ako keby v pohybe. Pri panoramatických záberoch na vlastné oči vidíme, ako sa Etien pekne vyhral s detailmi. Parky, architektonické skvosty, konské záprahy, davy ľudí, veľké rozdiely medzi spodnou a vrchnou spoločenskou vrstvou. Je to svetlé, pestré a veselé, ale v noci sa to halí do tajomstva, skazy a zločinu. Chudoba, žobráci a prostitúcia mladistvých sú tu poňaté ako bežné veci, čo ostatne v tých časoch aj boli.

Scenár J. B. Djiana a Oliviera Legranda osloví každého fanúšika detských dobrodružstiev, ako sú nielen spomínaní Traja pátrači, ale, prečo nie, aj kultové foglarovky. Je iná doba, sú iné mená, iná zápletka. Ale zostalo retro. To chvenie v bruchu. To dobrodružstvo. Ten pocit úžasu a hroziaceho nebezpečenstva, ktoré musíte odvrátiť, inak vás nemilosrdne zmetie z cesty. Ústredný konflikt nepatrí k najprepraco­vanejším, ale to vôbec nevadí, pretože v prvom rade ide o prekrásnu kresbu, parádnu retro atmosféru, sympatickú trojicu (štvoricu?) mladých detektívov, jeden hod mačkou a v neposlednom rade šokujúci twist ohľadom pohlavia.

Možno ma trochu zaskočilo, že nijako (ani jednou vetou) nie je spomínaný Jack Rozparovač, ale na strane druhej je to tak možno lepšie. Načo to sem dávať, keď to tu nemá význam?

Séria má veľa pokračovaní, tak ostáva len dúfať (a tešiť sa), že sa časom dostavia ďalšie české preklady.

Tak a teraz sa ide na koláčiky.


Čtyřka z Baker Street 1: Případ U Modré záclonky (orig.: Les Quatre de Baker Street 1: L´Affaire du rideau bleu)
Autor: J. B. Djian, Olivier Legrand
Vydavateľstvo: Josef Vybíral
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: David Etien
Jazyk: český
Preklad: Jitka Musilová
Počet strán: 56
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88098–40–9


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


8. novembra 2019
Ivan Kučera