Komiks: All Star Section Eight

Ožran hrdinom

All-Star Section Eight (2015-) 001-002
All-Star Section Eight (2015-) 001-000

Keď sa zídu dvaja Íri, väčšinou sa prelieva pivo, spievajú odrhovačky a nenávidí Británia. Ale niekedy výnimočne stvoria niečo, čo sa zapíše do podvedomia mnohých ľudí. Reč je o írskych autoroch Garthovi Ennisovi a Johnovi McCreovi. Táto dvojica spolupracovala od roku 1989 a ich prvotinou bol svojský príbeh Troubled Souls. Následne ponúkli svetu svoju víziu budúcnosti v príbehoch Sudcu Dredda a svojím hosťovaním oživili priemernú komiksovú sériu The Demon.

V roku 1996 nastal zlom. Vyšlo prvé číslo série Hitman o nájomnom vrahovi menom Tommy Monaghan, ktorý náhodou prišiel ku superschopnostiam a rozhodol sa pomocou nich trochu si privyrobiť. Séria sa dočkala šesťdesiatich čísiel a bola perfektným mixom čierneho humoru, satiry a akcie. Ennis a McCrea predstavili v tejto sérii veľa známych aj originálnych postáv. Do podvedomia čitateľov sa najviac zapísal tím Section Eight (ďalej iba Sekcia osem) a jej vodca Six Pack (vzhľadom na už existujúci a mimochodom výborný český preklad mien ďalej iba Šestipívo, čo aplikujeme aj na zvyšok tímu).

Sekcia osem toho s Tommym preskákala veľa a jej členovia boli… zvláštni je slabé slovo. Šestipívo je ultraalkoholik, Třasprdel používal na boj so zločinom svoje záchvaty, Jean De Vobuch mlátil ľudí baseballovou pálkou, Defenestrátor defenestroval, Chrchlomrd na nepriateľov pľuval, Kámopal strieľal na vlastných spolubojovníkov, Psovařič privaroval mŕtve psy na zadky nepriateľov a Bueno Excelente zlosynov trestal znásilnením.

No to všetko je minulosť. Sekcia osem nejestvuje. Jej členovia sú buď mŕtvi, alebo na dôchodku. Alebo nie? Sidney Speck je umelecký kritik a bývalý alkoholik, ktorý si dáva pozor na to, aby sa nedotkol alkoholu. No stačila jedna párty a Sidney sa zmenil z milého a šarmantného človeka na slintajúceho, grcajúceho a bľabotajúceho magora. A nie je to Hulk na drogách. Je to Šestipívo.

Nejakým spôsobom bol prenesený späť do Noonanovho baru. Nevie ako, nevie prečo, ale vie, že musí založiť nový tím a zastaviť hrozbu. Stačí pár telefonátov a najnovšia inkarnácia tímu Sekcia osem je na svete. Ale slovo osem v názve tímu znamená, že tím musí mať osem členov. Zatiaľ je ich iba sedem. Kto by mohol byť ôsmym? Nuž, príbeh sa odohráva v Gothame. Čo tak najznámejší hrdina Gothamu?

Šesťdielna miniséria Section Eight je jedným z mnohých komiksov, ktoré si svojou neobvyklosťou získajú menšie percento čitateľov. Nie každý má záujem čítať komiks, v ktorom vystupuje ožran, úchyl, démonický barman, oživené črevá a trojica mužov posadnutých náradím viac než Majster Tim. Ak ste z nejakého dôvodu so Sekciou osem ešte nikdy nemali dočinenia, nevadí. Toto je čerstvý začiatok.

Keďže sa príbeh odohráva v Gothame, okrem Batmana sa môžeme tešiť aj na Martian Manhuntera, Wonder Woman a pár ďalších známych a menej známych postáv. Prejdime ku kresbe. Úprimne, je to John McCrea, kreslič, ktorý (ak sa mu chce) vie kresliť detailne, ale v spolupráci s Ennisom kreslí štýlom: „Ak sa vám niečo nepáči, choďte do riti.“ Videli sme to v sérii Hitman aj v Dicks, ale v tomto komikse sa McCrea pokúsil o niečo, čo sa mu fakt podarilo.

McCrea zakomponoval do komiksu Batmana v podaní Neala Adamsa (Batman utekajúci), Kelleyho Jonesa (Batman zlomený Baneom) a Jima Apara (Batman smútiaci). Neviem prečo to urobil, ale je to efektívne a výborne to zapadá do príbehu. Prvé číslo sa dočkalo dvoch obálok. Za prvú je zodpovedná Amanda Connerová (Power Girl) a tá druhá je od McCreu a zároveň je poctou prvému číslu série Hitman.

Section Eight je absurdný komiks, plný absurdných postáv, ale absurdnosť je Ennisova norma. A ak na ňu nie ste zvyknutí, tejto minisérii sa radšej vyhnite. Ak však máte chuť experimentovať, pustite sa do nej s bojovým pokrikom a ľubovoľným alkoholickým nápojom poruke.


All Star Section Eight
Píše: Garth Ennis
Kreslí: John McCrea
Vydáva: DC Comics
Rok vydania: 2015


23. júna 2015
Marek *Keram* Barányi