Komiks: A Train Called Love

Láska je láska

a_train_called_love_001_001
a_train_called_love_002_001

Tvrdiť, že Garth Ennis dokáže napísať romantický príbeh, ktorý by sa dal prirovnať k telenovelovým výplachom Rosamundy Pilcherovej, je ako vravieť, že adaptácia komiksu Preacher bude lepšia než nám naznačil trailer. Úprimne, akú romantiku by už len dokázal splodiť Garth Ennis? Vždy keď sa o to pokúsi, tak buď niekomu vystrelia mozog z hlavy, alebo má ústa pošpinené menštruačnou krvou. No Ennis sa nevzdáva a skúša to ďalej s komiksom A Train Called Love.

Valerie je milé dievča, ktoré má svoje priority. Medzi ne patrí hlavne nájsť chlapíka, ktorý jej ostatné týždne vyvoláva a malebne opisuje, ako sa jej vykadí na prsia. Našťastie je Valerie múdre dievča a vďaka dedukcii zistí, kde sa úchyl nachádza. No skôr než mu môže baseballovou pálkou rozmlátiť rozkrok na kašu, niekto mu vystrelí mozog z hlavy. Ten niekto je Myles, ktorý sa živí ako nájomný vrah. Bola to láska na prvý výstrel.

Marv, Jev, Chip a Mike sú kamoši, ktorí sa snažia preraziť v showbiznise. Čo nie je v dnešných časoch vôbec ľahké. Nehovoriac o tom, že Marva prichytila priateľka, ako masturbuje pri sledovaní porna, v ktorom žena ukájala koňa. A Mike, Afroameričan, má problémy s Ku-klux-klanom. Teda, Klanom založeným za účelom swingers párty, keďže pod kuklami nie je vidieť kto je akej rasy. Cítite tú romantiku? Ste pripravení? Pripravte sa, vláčik menom Láska prichádza.

A Train Called Love je príbeh, ktorý Ennis napísal len preto, aby vyhovel fanúšikom žiadajúcim od neho romantický príbeh. Jeho romantika v podobe zbraní, gangstrov, vraždenia, rasistov, pochybných filmov s koňmi, šialených Nemcov, drog a hrozných hudobných skupín je stvárnením krásnou pripomienkou Ennisových začiatkov, keď písal pre už neexistujúce vydavateľstvo Fleetway.

Hlavné postavy, ktorých je niekoľko, sú svojím trápnym spôsobom života zaujímavé a v podstate normálne. Jediným extrémom je dvojica nemeckých vrahov, ktorí majú mentalitu nihilistov z kultovky Big Lebowski. Vlastne, celkovým vyznením a dialógmi vám príbeh pripomína filmy bratov Coenovcov. Čo nie je vôbec na škodu.

Pri takomto príbehu je trochu neobvyklá kresba Marka Dos Santos. Jeho kresličský štýl by sa dal prirovnať k animácii a niektoré stránky pôsobia ako storyboardy ku animovanému seriálu pre dospelých. Ennis sa pokúšal v tomto príbehu trochu aj o kritiku dnešnej spoločnosti (scéna s KKK), ale vďaka Santosovej kresbe je efektivita nulová. Kto vie ako by to dopadlo, keby sa kresby ujal napríklad Steve Dillon.

A Train Called Love nie je pre každého, napriek tomu, že je od Gartha Ennisa. Ale ak máte radi násilie, nadávky a dospelý humor, stojí za pokus.


A Train Called Love
Píše: Garth Ennis
Kreslí: Mark Dos Santos
Vydáva: Dynamite Entertainment
Rok vydania: 2015


1. decembra 2015
Marek *Keram* Barányi