Istrocon Martini 2003

Pár dojmov...

Mišo Ivan, autor obálok

Publikum: „Mali elfi vo filme nevyčerpateľné tulce šípov? Viete, vyzeralo to tak…“ Craig Parker (Haldir): „Vy skutočne neviete, ako to funguje? Každý elf má za sebou trpaslíka, ktorý – keď sa šípy minú – dopĺňa zásoby cez dierku na dne tulca.“ Publikum: „Áno? A nestávalo sa náhodou, že trpaslík trafil do inej dierky? A nebolo TO skutočnou príčinou problémov medzi elfmi a trpaslíkmi?“ Haldir sa usmieva: „No… Na túto otázku nemôžem odpovedať, v sále sú aj deti.“

Kým prídu na rad seriózne a vyčerpávajúce reportáže z tohtoročného Istroconu, skúsim sem hodiť za hrsť drobných – mojich dojmov.

Po prvé, Craig Parker je pán herec a veľmi sympatický chlapík – jeho spoločnosť odporúčam ku každej kvapke Martini. S priam elfským šarmom dokázal premeniť návštevníkov conu na svoj nefalšovaný fanklub – ktorý burácal smiechom pri každom jeho vystúpení. Craig bol prirodzený, vtipný a pohotový, každá otázka zpudlika bola zodpovedaná a každá zaútočila na bránicu. Pikošky z nakrúcania, z Nového Zélandu, z vesmíru, života a vôbec – Haldir prekonal všetky moje očakávania a s prehľadom zatienil všetky megastar predchádzajúcich Istroconov. Už len to, ako sa naňho lepila slovenčina, bolo sánkospadné

Druhým vrcholom Istroconu bol pre mňa krst nových kníh Ďura Červenáka a Saš Pavelkovej. Černokněžníka a Zlomenou přísahu privítal na svete Martin Šimon Schuster a jeho obrad s makom, medovinou a sekerou medveďobijkou bol jednoducho neodolateľný (viď fotky).

No a napokon – všetko ostatné bolo just perfect. Organizátori (D-mensa: Henka Galgóciová, Iveta Fiľová, Martina Pilcerová, Ďuro Mad Maxon a Ivan Aľakša) dokázali vytiahnuť povestnú latku kvality ešte o čosi vyššie – program bol hutný a bohatý a atmosféra skutočne pohodová. Od filmov po počítačové hry a od workshopov po galériu, nech som zablúdil kamkoľvek, vždy som sa výborne bavil.

Pre mňa to bol skutočne Piaty element fantastiky.

‘kujeeeeeem.


16. septembra 2003
Rastislav Weber