Harry Potter a Dary smrti

J. K. Rowlingová

(minirecenzia) Na úvod musím poznamenať: Kým pri Polovičnom princovi som si ešte zafrflal, pri Daroch smrti som bol maximálne spokojný. A ak ste fanúšikmi Harryho von der Buch, ďalej ani nečítajte, spoilery sú šikovnejšie ako Usáma, jeden nikdy nevie, kedy mi niečo unikne. Čarodejnícke finále sa mi skrátka páčilo a basta. Rowlingová sa konečne vytrhla zo schémy, ktorá ju zvierala počas šiestich kníh a dovolila svojim hrdinom rozlet, ktorý potrebovali.

Prežije Harry?

Čítaním vyššie uvedenej otázky ste sa vedome vystavili riziku, že vám niečo prezradím.

Ale neprezradím. Sila siedmej knihy je totiž predovšetkým v odhaľovaní tajomstiev a spájaní nitiek, ktoré ste predtým nevideli. Iste, záverečný diel je aj akčnejší a pochmúrnejší ako predošlé, ale čarodejnícke súboje a cintorínová atmosféra sú len špičky ľadových kociek v koktejli tajomstiev. Niet tu skrine, v ktorej by neštrkotala kostra, svoje ukrývali všetci – od Dumbledora po škriatkov oháňajúcich sa panvicami. Snape, Weasleyovci, Potterovci starší, o Veď-Viete-Kom ani nevravím.

Odhaľovanie záhad bolo príjemne doplnené sledovaním čarodejníckeho sveta, ktorý nám v predošlých knihách autorka ukázala len veľmi zbežne. Pred muklami sa neukrývalo len ministerstvo mágie, Šikmá ulička a Rokfort. Svet nositeľov prútikov je oveľa bohatší a v tejto knihe sa sám stal nositeľom deja. Napokon, Dary smrti sú hlavne o putovaní…

Ale už ani muk. Určite by ste sa pýtali, čo sú tie dary smrti a odtiaľ by bolo len na skok k Veď-Viete-Akej-Otázke. A na tú vám neodpoviem.

Zatiaľ ostatná kniha zo sveta čarodejníkov a muklov je výborná fantasy. Už nie veľmi pre deti a zároveň nie celkom pre dospelých, ale je to dobre vyrozprávaný príbeh postáv, ktoré máte radi. K dokonalému zážitku mi chýbalo iba trochu strhujúcejšie finále, ale nie je to vec, ktorá by knihe priveľmi ublížila. V posledných kapitolách sa viac vysvetľuje ako koná, ale tak to už v rozsiahlych príbehoch býva. A má to aj svoje „pre“ – autorka vystrelila zo všetkých pušiek, čo si povešala po stenách, a prípadná ďalšia kniha by už tento príbeh iba rozriedila.

Na druhej strane, pani Rowlingová možno vábeniu neodolá.

Keby dačo, mne to vadiť nebude.

A teším sa na film – Polovičný princ a Dary smrti si priam žiadajú sfilmovanie. Hustá atmosféra, pôsobivé scény, vyvíjajúce sa postavy, tragédia aj komika.

Hodnotenie: 80%


24. januára 2008
Rastislav Weber