Green Arrow: Year One - Prvé kroky zeleného lukostrelca

arrow 1
arrow 2
arrow 3

Na otázku: „Viete, kto je to Green Arrow?“ sa dá odpovedať niekoľkými spôsobmi. Za prvé: „Zelený Šíp? To čo je za hovädina?“ Za druhé: „To je ten zo seriálu Smallville, ktorý je oblečený v zelenom a strieľa šípy.“ Za tretie: „To je iba DC verzia Marvelovského superhrdinu menom Hawkeye.“ A za štvrté, môžete odpovedať ako Kevin Smith, keď sa ho pýtali, prečo sa pustil do písania dnes už pre mnohých legendárnej série Green Arrow: „Je to superhrdina oblečený v zelenom, ktorý strieľa z luku a je cool.“ Nech už ste o jeho životnom príbehu vedeli čokolvek, tak ste opäť nevedeli celú pravdu.

Modernizácie a prerozprávania prvých dobrodružstiev superhrdinov boli vždy v móde a aj nutné, keďže vydavatelia museli a musia prilákať novú generáciu čitateľov. Nebyť modernizácií, Batman by ešte stále používal pri boji so zločinom pištoľ a Superman by namiesto lietania skákal ako zajačik Duracell poháňaný atómovými baterkami. Ale taká modernizácia nie je práve najľahšia. Všetko tu už raz bolo a vymyslieť niečo nové a neotrepané sa podarí iba málokomu. Z najnovších a vydarených modernizácií musím spomenúť „Superman: Secret Origin“ od Geoffa Johnsa, ktorý výborne spojil elementy komiksov so Supermanom a jeho filmovými a seriálovými adaptáciami. Ale toho sme boli svedkami minulý rok a my chceme hovoriť o zelenom lukostrelcovi. Vráťme sa o tri roky späť, do roku 2007 keď duo Andy Diggle a Jock (The Losers – Parchanti) vytvorilo šesťdielnu minisériu nazvanú Green Arrow: Year One.

Začiatok príbehu sa odohráva na Severnom póle, kde stretávame muža menom Hackett a jeho nafúkaného, nezodpovedného a veľmi bohatého zamestnávatela Olivera „Ollieho“ Queena. Ten zrejme nevie, čo so sebou, pretože za posledných šesť mesiacov sa venoval adrenalínovým extrémom, ženám a chlastu. Chlastu sa venuje aj na dobročinnom večierku, kde mu Hackett urobí ilegálny obchodný návrh za štrnásť miliónov na nejakom ostrove pri Fidži. Ollie odmietne a na dobročinnej aukcii za stotisíc dolárov kúpi legendárny luk Howarda Hilla. Nie že by to robil preto, lebo by chcel prispieť na dobročinnosť. Ten luk bol používaný v klasickom filme Adventures of Robin Hood s Errolom Flynnom, v ktorom Howard Hill zastupoval Flynna v lukostreľbe. Práve vďaka tomu klasickému filmu chcel byť Ollie vždy lukostrelcom.

Vyzeralo to tak, že večer sa vydaril, ale vďaka nadmernej opitosti a nevhodným poznámkam na adresu drogovo závislých a následnej šabľovačke sa Olliemu obrátil hore nohami nielen žalúdok, ale aj jeho maličký svet. Po takej verejnej blamáži mu zostáva jediné: prijať Hackettov návrh, vyraziť k Fidži a na istý čas sa stratiť z očí verejnosti. Ale nie všetko dopadne tak, ako by malo a Ollie skončí sám na opustenom ostrove. Vie, že na to, aby prežil, si musí vyrobiť luk a šípy, musí sa naučiť loviť, založiť oheň, nájsť vodu a jedlo. To čo nevie, je fakt, že na ostrove nie je tak celkom sám, a že jeho malú populáciu vyhladil niekto, kto má s ostrovom veľmi výnosné plány. A tým nemyslím bandu hipisáckych vedcov, ktorí hľadajú magnetické polia, vďaka ktorým by mohli cestovať v čase.

Príbeh tejto minisérie je síce absurdne jednoduchý, ale vďaka výborne napísanému scenáru si to ani neuvedomíte. Ide o podobný prerod ako pri filmovom Iron Manovi, s tým rozdielom, že Diggle hlavne skúma to, ako sa z Olivera Queena, boháčskeho narcistického debila, stal boháčsky obetavý hrdina. To ostatné, čo sa deje okolo neho, sú iba veci, ktoré vytvárajú črty jeho budúceho superhdinského ja. Či už ide o odmietanie vlastného majetku, odpor k drogám, alebo pohŕdanie bohatými a celebritami. Ak ste čítali niektorý z komiksov písaných Digglom, tak viete, že má rád „vierohodných“ hrdinov, až odpadlíkov, ako sú napríklad hrdinovia jeho série The Losers – Parchanti. Ollie je odpadlík, nemá žiadne superschopnosti a jediné, na čo sa môže spoliehať, sú jeho um a jeho šikovnosť s lukom a šípmi.

Diggle túto sériu nedostal príkazom, tak ako sa to vo veľkých vydavateľstvách obvykle robí. Vytvoril ju z vlastnej vôle. Chcel sa nejakým príbehom prebiť do DC vesmíru, a keď si prezrel svoj imaginárny zoznam zaujímavých postáv, napadlo mu, žeby bolo načase oprášiť a zmodernizovať životný príbeh hrdinu menom Green Arrow. A podarilo sa mu to na jednotku. Ak máte radi tvorbu Andyho Diggla alebo iba chcete preniknúť do sveta zeleného lukostrelca a nevedeli ste, odkiaľ začať, toto je séria pre vás. Iste, nie je to také úžasné ako Batman: Year One, ale spĺňa základnú podmienku modernizácie. A tou je zoznámiť vás s postavou a jej zmýšľaním.

Teraz, keď už viete kto je to ten Oliver „Ollie“ Queen aka Green Arrow, je mojou povinnosťou upozorniť vás na seriálové spracovanie príbehov zeleného lukostrelca. Seriál sa volá jednoducho Arrow. Polovica príbehu sa zaoberá tým, čo zažil na opustenom ostrove, kde namiesto jedného roka strávil päť rokov. Nedajte sa odradiť prvými epizódami a zabudnite na Green Arrowa zo seriálu Smallville. Nový seriálový lukostrelec v zelenom (zvaný Hood, pretože Green Arrow je lame – jeho vlastné slová) by Smallvillovského Olivera ľahko prekonal v lukostreľbe a skopal by ho do guľata. Ak si seriál Arrow nepozriete, automaticky sklamete svoje rodné mesto (prípadne dedinu). Boli ste varovaní.


Green Arrow: Year One
Píše: Andy Diggle
kreslí: Jock
Rok vydania: 2007
Vydalo: DC


14. februára 2013
Marek „Keram“ Barányi