Fotoreportáž: Jeden kmen - výstava zo života škratov na hrade Špilberk

Keď sa povie škrat, ohyzd, skřet či ork, asi každému napadne knižná trilógia Pán prsteňov od spisovateľa J. R. R. Tolkiena. O histórii tohto fiktívneho národa veľa nevieme. Tolkien sa vo svojom diele venuje osudom elfov, trpaslíkov, ľudí a hlavných hrdinov – hobitov. Iní autori túto rasu spomínajú napr. v knižných sériách Warcraft či Warhammer. Z pohľadu škratov vyšli u našich západných susedov dve knihy – Skřetí spár od Michala Špačka (Epocha, 2008) a Posledný pán prstenů od Kirila Yeskova (Fantom Print, 2003). Na Slovensku sa škratej tematike dosiaľ asi najviac venovali Alexandra Pavelková a Štefan Konkol v trilógii Miešanci (Miešanci – Epos, 2000; Miešanci 2: Kláštor, Epos, 2001; Miešanci 3a: Bremeno, Epos, 2002 a Miešanci 3b: Krvavá pyramída, Epos, 2002).

Jeden kmen  01- vchod Jeden kmen 08 - posledná večera Jeden kmen 07 - bojovníci

Predsa medzi nami žijú ľudia, ktorým svet škratov učaroval. Spojili sa do jedinečného projektu s názvom Snaga: Jeden kmen. Vytvorili fotografie, hudbu, príbeh a digitálne diela, aby ostatným priniesli podrobnosti zo života uruki, ako sa škrati vo svojom jazyku nazývali. Vo veľkej miere ich ovplyvnilo dielo J. R. R. Tolkiena, no časom prišli so svojím vlastným umením, mytológiu a každodenným životom škratov.

Hlavným organizátorom projektu je Ctibor Ostrý, ktorému pri realizácii projektu pomáhali Cyril „Cer“ Gaja, Julie Tomaňová, Morgrim, Michal „Loqo“ Horbal a mnohí ďalší. Výsledok ich snaženia si môžete pozrieť na hrade Špilberk v Brne až do 11. 2. 2018.

Jeden kmen 03 - priestory výstavy Jeden kmen 02 - dôstojný škrat Jeden kmen 11 - hrobka

Ale späť k výstave. Pri výstupe na hrad Špilberk som sa spotil ako hobiti na ceste do Mordoru. Z dôvodu rekonštrukcie hlavného vchodu som musel hrad obísť. Cena vstupenky na túto výstavu je 60 CZK/2,40 eura. Vstup na výstavu sa nachádza na prvom hradnom nádvorí. Okované dvere lemovali rôzne fetiše a lapače snov. Príbeh kmeňa Snaga rozpráva cestovateľ a začínajúci lekár Bajúk ile Agaj, ktorý žil v kmeni najprv ako otrok a potom ako hosť. O svojom putovaní napísal knihu, ktorej úvodné slová sú podobné slovám Ahmada ibn Fadläna ibn al-Abbäs ibn Rāšid ibn Hammāda. Toto meno vám možno nič nepovie, ale na základe jeho zápiskov americký spisovateľ Michael Crichton napísal knihu Netvori z hmiel (Slovenský spisovateľ, 1995).

Jeden kmen 05 - biely Jeden kmen 10 - škradveď Jeden kmen 06 - muzikant

Celý projekt zaberá tri miestnosti, ktoré sa dajú rozdeliť na tri etapy života. Najväčšiu časť výstavy zaberajú veľkoformátové fotografie. Každá obsahuje dlhší či kratší opis. Prvá časť patrí každodennému životu kmeňa Snaga. Zameriava sa na starostlivosť o tábor, spracovanie ulovenej zveri či výrobu každodenných nástrojov, šperkov a talizmanov. Nechýba tu ani kniha, ktorá obsahuje záznamy Bajúka ile Agaja. Svoje miesto si našla aj interaktívna obrazovka a replika časti tábora. Druhá časť expozície je zasvätená boju. Kmeň Snaga bojoval s rôznymi kmeňmi uruki. Miestnosť je zdobená zástavami, štítmi a zbraňami. Určite každého návštevníka zaujme figurína škrata sediaceho na bojovom psovi. Posledná miestnosť je vysypaná kôrou, v ktorej strede sa nachádza pohrebná hranica. Vedľa nej je bubon, vzadu stoja totemy. Toto miesto je zasvätené smrti a prechodu duše do Zásvetia.

Jeden kmen 04 - z kazdodenného života škratov Jeden kmen 09 - zbrane Jeden kmen 12 - odkaz

Vidieť túto výstavu je skutočný zážitok. Dúfam, celá expozícia si nájde svoj prechodný domov vo viacerých múzeách a poteší každého fanúšika tolkienovského di­ela.


Foto: Autor. Viac fotiek z výstavy nájdete na facebookovskej stránke autora.


Súvisiaci článok

Pozvánka: Jeden kmen – škratí festival a výstava na hrade Špilberk


4. januára 2018
Serjoža Serjožovič