Film Runner 15

Časť kratšia

Tak, toto je časť rubriky Film Runner z Fantázie č. 15. Je to časť kratšia, toto som si dovolil vybrať tak, aby ste sa mali na čo tešiť. Ďalej už pokračuje Thorleif Larssen vo vlastnej švédskej osobe. Nech žije Malmö a informácie o Star Wars: Epizóda II, filmovej fantasy vlne a Záhade Blair Witch II. a III.

Na úvod jedna dobrá a jedna zlá správa. Hádam najprv tú jóbovku: Jar Jar Binks bude vystupovať aj v STAR WARS: EPIZÓDA II. Kým si však začnete hľadať na bruchu to správne miesto, kadiaľ má vniknúť nôž pri predpisovo vykonanej seppuke, vypočujte si aj pozitívnu novinku. Anakina Skywalkera nebude hrať Leonardo Di Caprio. Ba dokonca ho nebude hrať ani druhý uvažovaný kandidát Colin Hanks, starého Toma syn. George Lucas sa na poslednú chvíľu rozhodol pre úplne neznámeho 19-ročného Kanaďana menom Hayden Christensen. Keď si spomeniem na pery Natalie Portmanovej, je mu čo závidieť.

Pred časom som vo Film Runneri prorokoval, že príchod „prsteňovej trilógie“ na plátna kín by mohol konečne odštartovať vlnu záujmu divákov a hlavne filmárov o žáner fantasy. Zdá sa, že by som si mohol zriadiť audiotextové číslo, natrieť si ksicht na tmavo a každý deň otravovať na TVMA, aby ste za 378,–Sk/min využili moju jasnozrivosť. Vlna fantasy sa totiž naozaj začína dvíhať. Tuhľa za riekou Moravou sa nakrúcali exteriéry pre výpravné dobrodružstvo DUNGEONS & DRAGONS, ktoré producentskou rukou zaštítil sám veľký Joel Silver (séria Smrtonosná zbraň, Matrix) a v hlavných úlohách sa objavia herci-borci ako napr. Bruce Payne a Jeremy Irons. Film stál „iba“ 35 miliónov dolárov, ale vzhľadom na priepastný rozdiel medzi produkčnými nákladmi v Amerike a v tuzemských končinách vraj ide o spektakulárnu bombu, ktorá by v Hollywoode vyšla na 90 miliónov. Takže záverečná bitka s účasťou počítačových drakov bude určite stáť zato. Takisto v Česku by práve v tomto čase mal režisér Uli Edel naplno natáčať adaptáciu slávnej artušovskej fantasy od Marion Zimmer Bradleyovej THE MISTS OF AVALON. Ako vravím, meče a mágia zrejme po dvadsiatich rokoch konečne opäť vezmú kiná útokom. O divákoch ani nehovoriac.

Aj s ďalšou predpoveďou som trafil do čierneho: úspech pseudodokumen­tárneho hororu Daniela Myricka a Eduarda Sáncheza naštartoval komerčný valec, ktorý začne lebky divákov drviť už v októbri. Vtedy bude mať totiž americkú premiéru ZÁHADA BLAIR WITCH 2. Mala by rozprávať o trojici mladých ľudí, čo sa vybrali do lesa hľadať stratenú partiu z prvého dielu. Pátranie ich zavedie až do starého opusteného mlyna. Véééľmi originálne. Zaujímavejšie znie námet na ZÁHADU BLAIR WITCH 3. Áno, aj tá už je na ceste a bude sa vraj zaoberať osudmi blairskej čarodejnice zo 17. storočia a vraha zo 40-tych rokov. Rigor Mortis sa už určite tešia na štedrý prídel mŕtvych detí.


15. augusta 2000
Ďuro Červenák