Fantázia 2011 - Antológia fantastických poviedok

Cena Fantázie 2011

Cena Fantázie sa za deväť rokov svojej existencie stala neoddeliteľnou súčasťou slovenského fantastického diania. Tak ako po minulé roky aj teraz sa s najlepšími poviedkami môžeme zoznámiť v zborníku z tejto súťaže. Stojí slovenská fantastika za to?

Okolo súťaže sa každý rok veľa diskutuje o pravidlách, o porote, o internetovom hlasovaní… Čitateľovi i recenzentovi však môže byť úplne jedno, ako sa poviedky do knihy dostali. Sú skrátka tu a je na každom z nás, aby si vybral víťaza.

Martin Vlachynský: Cesta do Neba

Autora si môžete pamätať ako dvojnásobného víťaza Poviedky Istroconu, objavil sa aj v zborníku Ceny Fantázie z roku 2008 aj v aktuálnej antológii hororu Farby strachu. Jeho poviedky mi nikdy neprišli originálne, ale vždy boli slušne napísané. Tentoraz stavil na sci-fi detektívku a aj keď nejde o žiadnu revolúciu v žánri, príbeh okolo biznisu s večným životom sympaticky dodržiava pravidlá a slušne odsýpa. Najlepšie, čo som od autora čítal.

Terézia Píšiová: Príbehy podfarbené vínom

Triviálna hororová báchorka, ktorá ťaží z toho, že je zaujímavo podaná spôsobom, rozprávam vám príbeh, ktorý mi rozprávali… V poviedke je možno trochu viac postáv, ako je nevyhnutné, ale aj vzhľadom na primeranú dĺžku, ide o príjemné čítanie. Autorka prispela poviedkou aj do minuloročnej antológie.

Ivan Čipkár: Mesto na konci času

Vzhľadom na tému ma poviedka príliš nezaujala. Množstvo dialógov text osviežuje, ale v podstate je to len samé vysvetľovanie toho, ako je to s bohom a že za týmto svetom je ešte jeden svet. Snaha o filozofickú rovinu je zrejmá, ale aby toto dielko oslovilo viac SF fanúšikov, muselo by sa vyhnúť obohratým témam a ísť viac do hĺbky. Pre nescifistov to môže byť zaujímavý „pohľad za oponu“.

Miloš Ferko: Esterka

Miloša Ferka netreba predstavovať (len pre istotu, Fantázia 2006, 2007, 2008, 2009, Tisíc toliarov za Olgu Stadnicku…). Jeho grafománia sa príliš nezmenila, ale toto rozprávanie o poľských dejinách stojí za pozornosť aj jeho skalným odporcom. Je totiž napísané (takmer) stroho, text je dokonca členený na krátke odstavce (!). Škoda, že na môj vkus má poviedka minimálne o desať strán navyše. Kým som prvý krát zazíval, bolo to celkom fajn. Ak patríte k odolnejším typom, možno je toto práve pre vás.

Michal Jedinák: Števko

Autor knižky Nie celkom rozprávky už napísal všeličo a väčšinou to bolo líznuté humorom. Tentoraz je všetko inak. Komorný „detský“ mikropríbeh nás zavedie do sveta, kde deti dostávajú rodičov i súrodencov. Stačí prejsť zdravotnou prehliadkou… Jedinák osekal poviedku až na kosť, že máte problém nájsť slovo, ktoré by sa dalo vynechať. Mám rád takéto „úsporné“ písanie a Števko ma aj vďaka šikovnej práci s emóciami potešil najviac z celej knihy.

Viktoria Laurent-Skrabalova: Syndróm „BEE“

Autorka nás vyzývala k zodpovednosti už v zborníku z roku 2007, tentoraz síce stavila na „obyčajnejší“ príbeh, ale je tak kultivovane napísaný, že mi to vôbec nevadí. Skrátka, ak sa budeme hrať na boha a myslieť si, že napríklad včely sú pre náš svet nepodstatné, nečaká nás nič dobré. Akurát tak život pod ochrannou kupolou. Pre mňa najpríjemnejšia poviedka.

Michal Spáda: Sedem dcér poštára z Mittwaldenu

Hororové poviedky od tohto autora som mal vždy rád (napr. v antológii Neželené dedičstvo po neobľúbenom strýkovi). Jeho romanticko-magicko-historickým príbehom však neviem prísť na chuť. Aj Sedem dcér mi príde akosi ťažko čitateľné, škrobené… Vzhľadom na dobu, kedy sa príbeh odohráva to tak možno má byť, ale mne prišli dialógy príliš toporné a nedokázal som s postavami stotožniť. Na môj vkus priveľa slov, primálo príbehu.

Zuzana Droppová: Telo

Poviedka, ktorá ma potešila. Predovšetkým preto, ako čitateľne je napísaná. Ale aj preto, o čom rozpráva. Výmena tiel možno nie je prevratný SF artefakt, ale tu je použitý konkrétne a primerane ľudsky (sebecky). Je skôr štandardný vzťahový príbeh v sci-fi reáliách, ale o to je uveriteľnejší a je mu odpustiteľná absencia rázneho ukončenia. Erotická scéna poteší vždy. S autorkou sme už stretli napríklad v zbierke poviedok Istrocon 2.

Jozef Frajkor ml.: Príhody a dobrodružstvá Karla Fishera a otca Wilhelma: Veselica pod pašovou šabľou

Údelom literárnych súťaží je, že zviditeľňujú experimenty. Ak je niečo dostatočne iné, určite to niekoho zaujme. Bohužiaľ Karl Fisher patrí do kategórie „úplne mimo mňa“. Je to síce nezvyčajné, ale ak si odmyslíme obal, je to len stokrát ohraná úvodná scéna fantasy mlátičky. Keď k tomu prirátam fakt, že prvých desať strán sa len hlavní protagonisti zoznamujú, je to ozaj náročné (prípadne nudné) čítanie.

Ivan Kučera: Prasa

Táto poviedka je tak trochu výsmech. Je napísaná dosť prostoducho (očividne zámerne) a autor sa zjavne (zvrátene) zabával. Príbeh o šialenom útoku prasaťa sa nedrží jedného námetu, jednej postavy, dokonca ani jedného vyvrcholenia. Dalo by sa povedať, že autor na finále rezignuje, ale je to naozaj také šialené, že na Prasa nemôžem povedať nič negatívne. Ak poznáte Kučerove články a recenzie, asi viete, do čoho pôjdete.

A to je všetko, priatelia. Ako vidíte, antológia je konečne primerane rôznorodá a fanúšikovia fantastiky by si (minimálne v subžánroch horor a sci-fi) mali prísť na svoje.

PS: V knižke je obsiahnutá aj esej Fantastika nie je svätá trojica od Petra F. ‘Ria Jílka (vždy som to chcel vedieť dobre vyskloňovať :-)). Je fajn vedieť, že SF sa nedá škatuľkovať, ale mierne sa obávam toho, že budúci rok má byť v Cene Fantázie medzi žánrami fantastiky okrem sci-fi, fantasy a hororu aj mystery…

PPS: Vzhľadom na fakt, že časopis Fantázia skončil, mali by sa dosiaľ nepublikované poviedky aj z tohto ročníka súťaže objaviť v niekoľkých e-bookoch. Prvý by sa mal objaviť už na Vianoce.


Fantázia 2011 – Antológia fantastických poviedok

Editor: Ivan Pullman

Vydavateľ: Fantázia

Autor obálky: Ivan Kasaj

Väzba: Brož.

Počet strán: 250

Rozmery: 105×175 mm

Rok vydania: 2011

ISBN: 978–80–969236–6–3

Jazyk: slovenský

Cena: 6,49 EUR

Hodnotenie: 60 %


So súhlasom autora a redakcie Sarden.cz prevzaté z denníka Sarden.cz.


15. decembra 2011
Martin Kochlica