Fantastické zvery a ich výskyt

M.L.O.K Scamander

Na predpremiére filmu Harry Potter a kameň mudrcov som sa zhodou okolností dostal ku knihe, ktorú by som si inak asi nekúpil – k dielku Fantastické zvery a ich výskyt. Je to jeden z komerčných príznakov pottermánie, praktický význam žiaden – čisto náhodou sa však mohlo stať aj to, že by ma kniha zaujala. Hmmm, vlastne aj zaujala. Celých desať minút…

Fantastické zvery… sú vlastne akýmsi sprievodcom, beštiárom sveta Harryho Pottera. Maskujú sa ako skutočná kniha mladého čarodejníka, dokonca sú v nich dočarbané aj Harryho (a Ronove a Hermionine) poznámky. Má to však nejaký praktický význam?

Má. Pre mladých čitateľov, ktorí v živote nepočuli o zveroch, ktoré kniha popisuje. Dozvedia sa, kto (alebo čo) je kentaur, drak či kelpia, kde nájdu morského hada (v mori!) a ako sa dá brániť pred chimérou či basiliskom (nijako!). V knihe je asi stovka hesiel, občas doplnených obrázkom – prípadne aj Harryho komentárom.

Poznámky na okraj sú asi najveselšou stránkou knihy a jediným dôvodom, prečo by si túto knihu mohol prečítať aj skúsenejší fanúšik fantastiky. Skutočne sa posmejete, škoda len, že je tých poznámok dokopy asi desať. Takže, namiesto kupovania (ak to nechcete kúpiť vlastnému dieťaťu – pottermaniakovi) doporučujem, aby ste si v kníhkupectve našli pokojnejší kútik a poznámky si našli len tak, bez prievanu v peňaženke. Sú umiestnené prevažne na začiatku knihy, takže to nebude problém aj pre tých menej gramotných ;-)

Ak by ste však knihu chceli použiť ako skutočný beštiár, či už pri hraní dračáku, alebo pri písaní vlastných diel, varujem vás. V knihe nenájdete nič podstatné – skutočné beštiáre sú ďaleko rozsiahlejšie a podrobnejšie…

Záver? Radšej fazuľky všetkých chutí ako toto – sú to vyhodené peniaze. Týmto ďakujem sponzorom predpremiéry HP, ktorý mi umožnili knihu získať za ďaleko rozumnejších podmienok ;-)

Fantastické zvery a ich výskyt, M.L.O.K Scamander, Doplnok ku knihám Harryho Pottera


3. januára 2002
Rastislav Weber