Enderův stín

Card, Orson Scott

Napriek tomu, že sa poslednej (v českom vydaní) knihe z Enderovho vesmíru už pár ľudí venovalo, neodpustím si pridať aj svoj komentár. Jednoducho sa to nedá, k takejto knihe pár poznámok napísať musím. Pretože táto kniha je rovnako akčná a tajomná ako slávna Enderova hra, no jej úroveň empatie je kdesi oveľa hlbšie. Card za tých dvadsať rokov vyzrel a Fazolek (v Enderovej hre Bean) hľadí na vesmír úplne inými očami, ako mohol hľadieť sám Ender Xenocída. A zistil som, že na hodnotenie tejto knihy nemôžem použiť svoju klasickú stupnicu od jedna po desať. Nestačí…

Dej knihy je paralelný s dejom Enderovej hry (Laser, 1993 a 1998). Zameriava sa na postavu Beana, ktorý tentoraz dostal meno preložené, pretože vystihuje jeho charakter. Prichádza Fazolek, aby vám odhalil, že… Kniha je plná tajomstiev, takže ak by som vám prezradil čo i len jedno, pri čítaní knihy by ste ma preklínali tak, že by som sa čkaním zadusil :) Jednoducho, zmierte sa s tým, že si knihu musíte prečítať. Budete hltať stránky a sledovať cestu „Fazolka“ z dna rotterdamskej spodiny až k vojenskej škole, ktorá mení deti na stroje na zabíjanie. Zažijete, aké je to byť vyhladovaný na smrť (doslova, žiadne servítky, boj kostier obalených kožou o obaly z čokolády, na ktorých ostali zbytky sacharidov). Zistíte, čo je to strach, aké je to, keď ste obeťou nenávisti. Aké je to byť malý v boji o život, kde rozhoduje sila. Uvidíte, aké je ťažké zmeniť pravidlá – aby dokázala víťaziť inteligencia. Budete si hrýzť pery a pár postáv z duše nenávidieť. Úroveň emócií, ktoré sa na vás vrhnú z tejto knihy je mimoriadne silná, možno ju prirovnať len k inej knihe Orsona Scott Carda, k Rudému prorokovi z cyklu Alvin Tvůrce (Laser, 2000). No kniha nie je len o strachu – radosť dostanete rovnakou dávkou. Sledovať Fazolka je totiž nezvyčaný zážitok, jeho prenikavá inteligencia a spôsob, akým ju využíva, mi pripomenuli Charlieho Gordona z Keyseovho románu (a poviedky) Růže pro Algernon. Fascinujúce, prehry dôstojníkov v súboji s Fazolkom ma úprimne potešili. Zahanbený vojak je dobrý vojak!

Knihou sa samozrejme vinie aj Enderova cesta k veleniu armády – a rovnaký je aj koniec Termiťanov. No práve vďaka Fazolkovi zistíte, že všetko nebolo tak, ako to videl Ender, že za ním v každej situácii stál… jeho tieň. Prečo stál za ním, a ako… a prečo… a kedy… a kde… Otázky vám zodpovie táto kniha. Ak ste Enderovu hru čítali, budete v extáze, ak nie, tak tiež. Je to jednoducho prekliato dobre napísaná kniha a potvrdzuje to, čo si o Cardovi myslím. Totiž, keď rozdávali talent, niekto šiel raz, niekto dvakrát. No Orson Scott Card tam ostal :)

Zamrzel ma len melodramatický koniec, ktorý – vzhľadom na predchádzajúci dej – nemohol byť koncom. Tiene predsa nemôžu prežiť, keď odíde ten, kto ich vrhal… No v poďakovaní to autor vysvetlil. Ale, aj tak mi to nesedí. Fazolek je predsa… Prečítajte si Enderův stín!

P.S.: Knihe nemôžem dať bežné hodnotenie. Ak by nemala koniec, ktorý sa mi nepozdával, musel by som ju hodnotiť tak vysoko, že by sa ostatné knihy urazili. Zdá sa, že s vekom a životnými prekážkami dozrieva Cardov génius tak, ako si to ani nedokážem predstaviť. Teším sa na Shadow of the Hegemon!

Enderův stín, Card Orson Scott, science fiction (Laser, orig. Ender's Shadow, obálka Petr Bauer, preklad Petr Kotrle, 359 strán, viaz., 219 Kč, ISBN 80–7193–092-X)


21. februára 2001
Rastislav Weber