Elrondova rada

V rozhlase...

Do tretice všetko dobré – putovanie Froda a jeho priateľov pokračuje. Ďalší diel rozhlasovej hry priniesol pár nových skutočností, nové hlasy a… novú pesničku!

A Elbereth Gilthoniel, silivren penna míriel o menel aglar elenath! Na-chaered palan-díriel o galadhremmin ennorath, Fanuilos, le linnathon nef aear, sí nef aearon!

Tretia epizóda bola opäť krátka – menej ako štyridsať minút, a to je v tom, prosím, zahrnutý aj úvod, ktorý sa v každom diele opakuje – to viete, Bilbo sa predvádza :) Každopádne, hobiti s Aragornom dorazili do Roklinky, po tom, čo prežili útok Čiernych jazdcov na brode cez Bruinnen. Konala sa Veľká rada a padlo rozhodnutie Toho, ktorý ponesie prsteň. Spoločenstvo prsteňa teraz čaká pochod do Cesmínie, pokus o prechod priesmykmi Caradhrasu a… Moria!

Táto časť priniesla dve podstatné veci. Prvá je nepríjemná a je ňou hlas elfského kniežaťa Glorfindela. Marián Zednikovič sa rovnako ako Stano Dančiak nedokázal preniesť cez tradičný prízvuk, a tak hovorí Glorfindel hlasom Lorda Nortona :( Statočný elf, ktorý kedysi bojoval s Balrogom ostal v komickej polohe…

Druhá záležitosť je lepšia – je to už spomínaná pieseň Elbereth Gilthoniel, veľmi elegantne zvládnutá Soňou Norrisovou. Ako podklad pre melódiu poslúžili cirkevné chorály a tak – rovnako ako na latinskej omši – vám pri slovách silivren penna míriel naskočí husia koža. Veľmi sa mi toto podanie páčilo, hlavne pri pokuse Glorfindela o vyliečenie Froda. Takto nejako by som to ocenil aj vo filme a dúfam, že hlas Enyi, ktorý zaznie na rovnakých miestach (v Roklinke a Lóriene), vyvolá podobné, ak nie silnejšie pocity. Napokon, stiahnite si ukážku piesne (mp3, 852 kB).

Inak nenastala v spracovaní žiadna výrazná zmena, hlasy Elronda, Legolasa či Boromira sú fajn. Snáď len Gimli (Vladimír Hajdu) mohol mať hlbší hlas. Veď si napokon pustite trailer filmu a pocítite to sami \„…and my AXE!\“ Rozhlasový Gimli nemá ten správny bradatý hlas – bol to síce mladý trpaslík, no až taký mladý nebol :)

Takže teraz… na Caradhras!


24. novembra 2001
Rastislav Weber