Egypt 2: Veštba Heliopolisu

3D adventúra

Už to raz tak vyzerá, že som sa stal expertom na hry od firmy Cryo. Doteraz som ich recenzoval niekoľko, avšak aj taká dobrá firma, akou Cryo nepochybne je, vyprodukuje raz niečo lepšie a inokedy zase niečo horšie. Tentoraz nám Cryo prináša ďalšiu historickú adventúru, v ktorej zavítame do čias slávneho Egyptu.

Na začiatku sa zoznamujeme s hlavnou hrdinkou príbehu, začínajúcou lekárkou, menom Nefermaat, ktorá sa práve zobudila zo zlého sna, v ktorom ju celý čas pozorovala čierna mačka. Alebo ju zobudilo búchanie na dvere? Nech to už bolo, čo chce, niekto naozaj búcha na dvere. Nefermaat preto vstane a mieri k dverám. Tu ju netrpezlivo čaká človek, ktorý jej priniesol naliehavú správu z Heliopolisu. Z listu sa Nefermaat od svojho adoptívneho otca Djehoutyho dozvedá, že Heliopolis je v nebezpečí. Akási zákerná choroba postihuje čoraz viac ľudí a nikto na ňu nepozná liek. Nefermaat sa teda vydáva na dlhú cestu púšťou a neskôr Nílom. Konečne prichádza do Heliopolisu…

Po krátkom blúdení mestom, ktoré má už svoje najlepšie roky nepochybne za sebou, stretáva niekdajšieho suseda, ktorý jej dáva mapu Heliopolisu. S mapou sa už mesto blúdi ľahšie, takže sa Nefermaat nakoniec predsa dostáva do vily Djehoutyho. Po srdečnom uvítaní si dvaja lekári vymieňajú svoje skúsenosti, ale choroba ostáva záhadou. Najčastejšie popisované príznaky sú bolenie hlavy a brucha. Djehouty preto odporúča Nefermaat, aby sa vybrala do slávnych knižníc Heliopolisu, ktoré by mohli obsahovať staré listiny, kde je liek na chorobu opísaný.

Systém hry je veľmi podobný hrám ako Atlantis či Faust. Pribudlo aj niekoľko nových prvkov, ako napríklad niektoré pohyblivé objekty, to ale spomeniem pri grafike. Po spustení hry teda pred sebou vidíte plne panoramatický 3D pohľad na krajinu, v ktorej sa môžete plynule rozhliadať na všetky strany. Pohyb na druhej strane nie je riešený ako v Atlantis a skôr pripomína Fausta. V Atlantis boli totiž jednotlivé sekvencie medzi prechodmi krajinou rozanimované, tu sa nachádzajú iba postupné výmeny obrazoviek. Pohyb teda vyzerá trochu nepohyblivo.

V hre, samozrejme, máte inventár, ktorý je tentoraz v dolnej časti obrazovky. Tu sa vám zobrazujú jednotlivé predmety. V ľavej časti inventára je lupa, na ktorú keď kliknete držiac nejaký predmet, tak sa vám predmet ukáže na celej obrazovke s detailným popisom. Takisto sa na ľavej strane nachádza možnosť odchodu do menu. V pravej časti inventára sa nachádzajú dve ikonky. Prvá plní úlohu encyklopédie, o ktorej napíšem nižšie. Druhá je akýmsi vaším denníkom, v ktorom sa vám automaticky popisujú jednotlivé udalosti. Aby som nezabudol, trochu mi počas hrania hry vadila nemožnosť presúvať sa z miesta na miesto pomocou mapy, ktorú si takto môžete akurát pozrieť. Jednotlivé lokality musúte prechádzať ručne, čo je po istom čase dosť otravné. Ale to je iba malý detail, čo na hru nemá nijaký veľký vplyv.

Encyklopédia, ktorú som spomínal plní edukatívnu úlohu hier typu Egypt. Pamätáte sa ešte na preslávenú Civilopediu v Civilizácii? Tak práve Civiliopediu mi pripomenula táto obsahovo bohatá a krásne ilustrovaná encyklopédia. Encyklopédia vám poskytuje možnosť dozvedieť sa veľa zaujímavých vecí o histórii Egypta. Obsahuje niekoľko hlavných tém, ktoré sa potom ďalej členia. Medzi hlavné témy patrí: Egyptská spoločnosť, Ženy v Egypte, V službách bohom, Medicína, Scény z bežného života, Kráľovstvo Amenhotepa III. Medzi najzaujímavejšie časti patrí postavenie žien v Egypte, kde sa dozviete, že síce Re (boh slnka) stojí na počiatku života, ale nemohol by existovať bez ženských síl. Iba ženské sily mu zabezpečujú obnovovanie sily jeho samého. Ideál ženy v Egypte zobrazuje vysoká postava, úzky pás a široké boky. V rámci tejto recenzie by ste mali nájsť vyobrazenie takéhoto ideálu. Grafika hry patrí medzi štandardnú grafiku pre tento systém a veľmi nie je s čím porovnávať, keď hry tohto typu robí iba Cryo. Veľmi sa mi páči ale nový prvok a tým sú poletujúce vtáky po oblohe, pretože doteraz hrám od Cryo dominovali statické obrazovky. Žiaľ, voda je stále stojaca, čo by už naozaj chcelo zmenu. Počas hry sa stretnete s veľmi peknou architektúrou, na ktorej si autori dali naozaj záležať.

Hudba je na veľmi dobrej úrovni a výborne podfarbuje jednotlivé pasáže, jedinou nevýhodou je dĺžka (v tomto prípade skôr krátkosť) jednotlivých skladieb. Použité motívy ale perfektne ladia s miestom a časom Egypta. Zvuky a ambientné podmazy su na štandaradne kvalitnej úrovni, ale to už asi dnes ani neexistujú zlé hry v tomto prípade. Dabing hry je v angličtine, zapnúť sa dajú titulky. Reč postáv je však veľmi dobre zrozumiteľná, takže titulky snáď bude treba iba začínajúcim v angličtine.

Hlavné menu poskytuje niekoľko možností. Ukladanie hier je automatické, ale taktiež existuje možnosť manuálneho ukladania a nahrávania. Okrem hrania hry sa môžete z hlavného menu dostať do už spomínanej encyklopédie alebo navštíviť mesto a potulovať sa ním iba tak, obdivujúc pritom architektúru a páliace slnko. Nič vám však nebráni dostať sa ku vode a osviežiť sa počas horúceho dňa. V tomto príade (návšteva mesta) je však Heliopolis iba mestom duchov – t.j. nikoho v meste nemáte šancu stretnúť.

Egypt 2 je teda naozaj dobrá hisotirkcá adventúra, iba dej je akýsi pomalší a občas postráda ráznejšie tempo. Ale to sa pri takomto druhu adventúr, ktoré majú z veľkej časti aj edukatívny charakter, stáva dosť často. Egypt 2 sa nakoniec oplatí zahrať aj kvôli kráse hlavnej hrdinky. Kde sa na ňu hrabe akási Lara Croft?

Egypt 2: Veštba Heliopolisu

Výrobca: Cryo Interactive Entertainment Distribútor: Cryo Interactive Entertainment

Minimálna konfigurácia: P200 MMX, 16 MB RAM 3D karta: ano Multiplayer: ano Typ: 3D adventúra

Hodnotenie: 80%


3. mája 2001
GamesWeb