David Gemmell

Interview s kráľom

David Gemmell je považovaný za kráľa tzv. heroic fantasy, fantasy založenej viac na meči než na mágii, fantasy, kde kľúčovú úlohu zohráva výnimočná postava (výnimočná neznamená kladná). Interview medzi Davidom Gemmelom a redaktorom vydavateľstva Del Rey Stevom W. Saffelom vám môže trošku priblížiť, čo to znamená byť dobrým spisovateľom a čo pre tento cieľ David Gemmel urobil. Pre začínajúceho autora sú veľmi cenné poznámky napr. na margo vytvárania postáv…

SWS: Čo Vás najviac ovplyvnilo?

DG: K písaniu ma inšpirovali najmä tri veci. Ako dieťa som čítal Pána Prsteňov a napísal som Tolkienovi. Poslal mi list, ktorý uchovávam už roky. Po druhé to boli práce od Louisa L'Amoura. Boli veľmi podnetné a charakteristiky postáv, najmä v prvých románoch, veľmi pôsobivé. Postavy uvádzal opismi v dvoch vetách, z ktorých ste mali pocit, že ste daného poznali celý život. Treťou významnou inšpiráciou bol pre mňa Stan Lee z Marvelových komiksov. Nikdy som ho nestretol, ani s ním nehovoril, ale miloval som ho. Aj kladní aj záporní hrdinovia sa stali zameniteľnými. Všetci mali svoje chyby a prednosti.

SWS: Ako tieto inšpirácie ovplyvnili Váš vstup do fantasy?

DG: Keď som začal písať svoje vlastné príbehy, zistil som, čo mi títo traja ľudia dali: Tolkien lásku k fantasy, L'Amour ma naučil, že postavy sú živé a Stan Lee, že prepojenia medzi kladnými a zápornými postavami majú byť vždy zahmlené.

Všetky moje postavy sú založené na skutočných ľuďoch, ktorých poznám a som naozaj šťastný, že som stretol veľa zaujímavých ľudí. Narodil som sa v Západnom Londýne, kde som vyrastal s množstvom kriminálnikov – niektorí boli zlodejmi, iní nasilníkmi. Akokoľvek to bolo, žil som medzi rozmanitými ľuďmi. Život nie je nikdy jednoduchý. Zobrali sme mladého človeka a trénovali ho pre vojnu. Učili sme ho zabíjať bez zľutovania. Keď prišiel domov, bol z neho hrdina. Ale doma používal schopnosti, ktoré sa naučil a je braný ako zločinec, nebezpečenstvo pre spoločnosť.

Hrdina vo fantasy románe nemusí byť pekný, milý, so správnou politickou orientáciou. To, čo potrebuje je odvaha a ochota bojovať so zlom bez ohľadu na vlastný život.

SWS: Aké sú vaše súčasné projekty?

DG: V súčasnosti pokračujem v Drenajskej sérii a v sérii Kameňov moci. Tiež pracujem na skripte k televíznej dráme, ktorá vzniká na základe thrilleru, ktorý som napísal pod menom Ross Hardling (White Knight, Black Swan / Biely rytier, Čierna labuť). Moji agenti sa snažia získať filmové práva pre môj prvý román Legenda.

SWS: Čo ste sa naučili o rôznych médiách?

DG: Práca pre televíziu je úplne iná disciplína ako písanie. Desať strán opisu môže byť obsiahnutých v jednej scéne a dvadsať riadkov dialógu môže byť zvládnuté dobrým hercom len nadvihnutím obočia. Ďalšia skvelá vec na televízii je, že je to úsilie tímu. Písanie románov je samotársky podnik. Televízia je vzrušujúcejšia, aj keď menej cenná pre ego.

SWS: Máte veľmi široký záber. Je ešte oblasť, ktorú chcete dobyť?

DG: Toto je najťažšia otázka. Vždy som bol veľmi súťaživý a len zriedka som bol spokojný s úspechom. Som workoholik, ktorý vyprodukuje okolo štvrť milióna slov ročne. Nemám žiaden konečný cieľ. Chcem byť iba čo najlepší.


11. augusta 2000
Miroslava Weberová