Con, con Fénixcon

FXC 2011 - Serjoža Serjožovič

Dakedy v minulosti (ale nie tak dávno) chodila v rádiu reklama: „Fón, fón, telefón…“ Všetci ju, myslím, poznáte. Tak mne skoro celý november znelo v hlave dačo podobné: CON, CON, FÉNIXCON!!

Fénixcon sa tak, ako po ostatné roky konal v Brne, v hoteli Slovan počas „mikulášskeho víkendu“. Bol to už jeho 27. ročník. Keďže minulý rok bola téma conu Apokalypsa, tento rok automaticky nasledovala Genesis – Zrodenie.

Pre toho, kto tam náhodou ešte nikdy nezavítal: Fénixcon patrí medzi stredne veľké cony a má prívlastok „papučový con“. To preto, že sa tu nachádza všetko pod jednou strechou – prednášky, ľudia, jedlo, pitie a hlavne výborná zábava. Návštevníci nemusia nikam chodiť, ale pokiaľ sa im zachce, pokojne sa môžu prejsť do mesta, čo umožňuje príjemná poloha hotela blízko centra. Napríklad na vianočné trhy, ktoré v tomto období bývajú v plnom prúde.

FXC 2011 - Jaroslav Mostecký FXC 2011 - Františka Vrbenská FXC 2011 - Leonard Medek

Fénixcon má jednu zvláštnosť: Nikde nenájdete väčšiu koncentráciu spisovateľov, vydavateľov, prekladateľov, maliarov, editorov a ďalších ľudí, ktorí majú dačo spoločné s fantastikou, na meter štvorcový. A vôbec nie sú takí neprístupní ako by sa mohlo zdať. Niežeby sa k nim človek na iných conoch nedostal, ale dá sa povedať, že tu o nich zakopáva na každom kroku, takže o osobné stretnutia nie je núdza. A netreba sa s nimi rozprávať iba o fantastike.

Na hotel sme dorazili o štvrtej poobede, a hneď na začiatku som zažil prekvapenie. Registračný stolík pri recepcii, kde prebiehala registrácia návštevníkov a vydávali sa propagačné materiály, neobsluhoval, ako po minulé roky, Jozef „Job“ Černoušek, ale dáky cudzí chlap!!! Teda, ako pre koho cudzí… Ale hneď nás privítal aj hlavný organizátor Fénixconu Zdeněk „Tunelář“ Zachodil alias Big Shaman (čítaj Šaman).

FXC 2011 - Zdeněk Zachodil FXC 2011 - Lulu Bocková FXC 2011 - krásna maska

Po vybavení formalít sme sa vybrali na izbu, vybaliť a prezliecť do pohodlnejšieho oblečenia. Ako po minulé roky, sme mali izbu na prvom poschodí, takže zbehnúť dole medzi účastníkov bolo celkom ľahké. Tam som zažil ďalšie prekvapenie – jedna z obľúbených usporiadateliek Radka „Raela“ Doležalová behala s bruškom! Svojím stavom sa nikde nechválila, ale všetko sa o pár hodín vysvetlilo.

Pri návšteve miestnosti, kde sa predávali nové knihy, keramika, antikvariátne knihy, poháre a vyberali okamžité výhry z tomboly, o ktorej ešte bude reč, sme uvideli najmenšieho a najmladšieho účastníka Fénixconu – trojmesačného Erika, syna Lenky „Olwen“ Mrhovej. Bolo to asi jediné dieťa, ktoré neplakalo, keď ma videlo. Na cone mi chýbalo zopár ľudí, ktorých by som rád stretol, ale mali iné, dôležitejšie (a poniektorí aj príjemnejšie) povinnosti.

Ani sme sa nenazdali, a začalo slávnostné otvorenie. Big Shaman privítal návštevníkov conu, zaželal nám príjemný con, veľa zážitkov. Počas premietania „promo“ videa sa ozval výkrik: „Rodím, rodím!“ Na pódium pribehla Raela, ľahla si na stôl a začala rodiť. Keďže je to Fénixcon a témou bolo Genesis – Zrodenie, o chvíľku bol na svete malý Fénix.

FXC 2011 - člen FXC tímu FXC 2011 - Raella s novorodencom FXC 2011 - Pagi

A potom sa začalo prednášať. Pri pohľade na program, ktorý bol taký bohatý a nabitý, sa mi len oči prevrátili. Človek nevedel, ktorú prednášku si skôr vybrať, alebo sa zúčastniť krstu nejakej knihy, poprípade súťaže. Všetci sme mohli napríklad súťažiť o kompletnú trilógiu Dobrodružstvá kapitána Báthoryho od spisovateľa Juraja Červenáka. Stačilo si tipnúť, koľko písmen (aj s medzerami), má posledný diel trilógie s názvom Diablova pevnosť. Správna odpoveď bola 790 000 znakov. Trilógiu teda vyhral Daniel Kanas, ktorému gratulujem a tíško závidím.

Ale naspäť k prednáškam. Ako prví nastúpili pred obecenstvo páni Jan ŠimúnekMedicínou zrození a Ondrej Herec a jeho Zrození fantastiky. Nasledovali Lucia Droppová s prednáškou Zrodení pre strach a Edita DufkováLetom na Mars v době kamenné (ktorej sa zúčastnil aj Peter „Pagi“ Holan v kostýme pračloveka).

FXC 2011 - Edita Dufková FXC 2011 - Lucia Nefertiti Droppová FXC 2011 - Alexandra Pavelková

Krst knihy Leonarda Medka – Dobrodruh 3: Tretí triarcha sa konal v hotelovej reštaurácii Bugatti. Keďže autor ešte nedorazil, pripilo sa a bolo pokrstené!

Pri rozhovore zo známymi, poväčšine s predsedníčkou slovenského Fandomu Luciou „Lulu“ Bockovou, Maťou Pilcerovou (s ktorou sme sa pri rozhovore dostali až k fyzike), Richardom „Krtkom“ Sokolom a Martinom „Šimonom“ Schusterom a kopou ďalších známych, čas rýchlo utekal a blížila sa polnoc, keď bolo ohlásené polnočné prekvapenie. Bolo ním Live bondage show, po ktorej by zopár ľudí hlavnú aktérku najradšej poslalo domov k rodičom (však, Ďuro?). A to bol koniec piatkového programu. Tí, ktorým sa nechcelo ísť späť, mohli zvyšok noci stráviť pri rozhovoroch s osobnosťami českej a slovenskej fantastiky, poprípade si dať ešte niečo na pitie v hotelovej reštaurácii alebo v reštaurácii Stodola, ktorá sa nachádza v pasáži hotela Slovan. Samozrejme, „pár“ účastníkov šlo späť až nadránom, ako som sa dozvedel.

FXC 2011 - Juraj Červenák FXC 2011 - Bondage show FXC 2011 - Lívia Hlavačková

Po nejakých 4 – 5 hodinách spánku bol čas na raňajky a kávu. V reštaurácii prebiehal už sprievodný program – Dům rytířských cností pána Roberta Waschku, kde si záujemcovia mohli vyskúšať šerm. Nastalo tvrdé rozhodovanie, na ktorú prednášku ísť? Frantiska Vrbenská prednášala o genéze mimozemšťanov a Jan Kantůrek o zrodení Zeměplochy. A veru sa konala aj dražba vzácneho zeměplošského artefaktu. Išlo o ručnicu, ktorá bola vyrobená pre divadelnú hru Muži ve zbrani. Na prednášku som prišiel o 10 minút skôr, takže som stihol ešte záver spomínania na začiatky česko-slovenského Fandomu Martina „Šimona“ Schustera a doživotného prezidenta Zdeňka Rampasa. Pán Kantůrek predstavil novú knihu Terryho Pratchetta s názvom Šňupek. Spolu s ním sedel pri stole i pán Křížek, ktorý hral jednu z hlavných postáv v už vyššie spomínanej hre. Vyvolávacia cena ručnice bola 4 500 Kč, nakoniec ju kúpil pán Křížek za 6 000 Kč.

Nastal čas neskorého obeda a bolo treba isť aj na prechádzku, aby sme si rozhýbali „staré“ kosti. Vybrali sme sa do jedného minipivovaru, kde veľmi dobre varia a majú tam výborne pivo (adresu poskytnem osobne). Hlad je silnejší ako hocičo iné, takže sme obetovali popoludňajšie prednášky a krsty kníh (krstili sa knihy od A. Buškova – Rytíř přišlý z nicoty, Juraja Červenáka – Ďáblova pevnost a A. Bekkera – Odkaz hvězdných mečú). Ale na večer sme boli nazad, aby sme sa zúčastnili hlavného večerného programu.

FXC 2011 - Aneta Riddick Čižmáriková FXC 2011 - Piškótka FXC 2011 - Mamča

V jednej prednáškovej sále sa konalo divadelné predstavenie Souboj amorů, ktorú uviedol divadelný spolok Conan (Židlička a spol.), v ďalšej bolo predstavenie novej knižnej edície s názvom „Kladivo na čaroděje“. Predstavoval ju Tomáš Němec, šéfredaktor časopisu Pevnost, a nakladateľstvo Epocha.

Nasledovalo vyhlásenie cien. Moderoval ho Martin Koutný a sekundovala mu Lenka „Lois Lištička“ Kocábová. V Cene o nejlepší fantasy Česko získalo novú Lady (bohužiaľ meno si nepamätám, ale výsledky iste budú čoskoro zverejnené). Cenu Conan, ktorú udeľuje Conan Society, získal Ondrej Trepáč. Cenu Fénix si vyslúžil Ondrej Herec, cenu Drak – Ivan Aľakša, ktorý sa nedostavil, takže predsedníčka slovenského fandomu Lucia „Lulu“ Bocková dala osirelého dráčika do útulku pre opustené draky. Novú súťaž O poklad moravského sklepa vyhral Zdeněk Šašinka za poviedku Maminka, cenu pre prvého platiaceho účastníka získala Mirka „Freya“ Weberová. Tých cien bolo neúrekom, vymenovať ich všetky je náročné.

Ale nasledovalo i menšie prekvapenie. Jeden z „otcov zakladateľov“ agenta JFK, Jiří Walker Procházka predstavil a uviedol do sveta agenta JFK dve nové tváre – Luciu Droppovú a Juliu Novákovú. Obe dámy určite dačo napíšu, len sa musia zorientovať vo svete agenta JFK a vytvoriť si vlastný, keďže kníh je viac a treba si určiť, ktoré postavy rozvinúť, ktoré nie a ako majú diely na seba nadväzovať. Základný infomíting trval dve hodiny.

FXC 2011 - JWP FXC 2011 - myška hryzka FXC 2011 - Shaman v maske

Nasledovala tombola, ktorú od piatka predávali tri grácie – Alica, Eliška a Lucka. Kto si kúpil obálku, mal možnosť okamžitej výhry, a hlavne šancu vyhrať jednu z mnohých pekných cien (hlavne kníh) v tombole. Hlavným aktérom tomboly bol „tombolový fanatik“ Židlička, ktorý si kúpil 100 obálok a už v okamžitej výhre vyhral 76 cien, v hlavnom žrebovaní získal takisto veľa cien, hlavne písací stroj! Dúfam, že sa mu to podarilo všetko odniesť!! Ja som v tombole zažil „deja vú“, keďže som vyhral komplet Bivoja od Juraja Červenáka, ktorého som získal už pred troma rokmi.

Po skočení tomboly nasledovala krátka prestávka a začal sa záverečný bod programu, althing Conan Society. Počas hymny prišiel Big Shaman v „šamanskej plnej barbarskej“, keďže prednedávnom oslavoval 60. narodeniny. Mal nový šamanský oblek, masku, berlu a po boku hlavný darček – originálnu repliku meča z filmu Barbar Conan! Althing zahájil slovami: „Vážení prítomní, nepamätám si, že som bol na minuloročnom althingu.“ No, na minuloročnom althingu bol i nebol… Začalo sa odovzdávanie cien Ve stopách Conana. Získali ju Ondrej Trepáč, Roman „Doktor“ Hruška a Václav Vágenknecht. „Doktor“ ešte predniesol krátku výročnú správu za „klan spisovateľov.“ To bol posledný bod programu. Nastalo fotografovanie s mečom, veď skoro každý z nás ho chcel aspoň na chvíľku chytiť do ruky a pozrieť sa naň zblízka. Pri fotení ma pobavila otázka jedného fanúšika, ktorý sa spýtal: „Čo je to vlastne za meč?“ Našťastie, všetci mali dobrú náladu a ten človek nebol dekapitovaný a defenestrovaný.

FXC 2011 - šaman s mečom FXC 2011 - Jano Žižka FXC 2011 - Martin Šimon Schuster

Nasledovala voľná zábava až do rána bieleho, teda skoro do rána, pretože bolo po čase treba ísť aj spať, aby sme (ja až poobede) mohli vyraziť na dlhú cestu domov aspoň trochu oddýchnutí. Cestou na autobusovú stanicu sme ešte pochodili vianočné trhy, dali si medovinu, „bramborák“ a potom sme sa pomaly z Brna rozchádzali všetkými smermi.

Fénixcon je rok za rokom lepší con, a to aj vďaka organizátorom, ktorí si dávajú záležať na programe a vyplnení času. Poďakovanie patrí i lektorom, ktorí majú vždy pripravené prednášky, ktoré nielen zaujmú, ale i „rozšíria obzory“ divákov a poslucháčov. Takže sa dozaista môžeme tešiť na ďalší ročník, ktorý sa bude „conať“ o rok.

Autor titulnej fotografie: Serjoža Serjožovič.

Ďalšie fotografie Serjožu Serjožoviča.

Autor ostatných použitých fotografií: Ján Žižka.

Ďalšie fotografie Jana Žižku z Fénixconu:

Album č. 1.

Album č. 2.

Album č. 3.

Album č. 4.


13. decembra 2011
Serjoža Serjožovič