Čo sa stane s Popoluškou po polnoci?

Paradise Kiss, Japonsko, 2005

Na svete je veľa dievčat, ktoré snívajú o princovi na bielom koni. Jukari k nim síce nepatrí, no jej princ si ju aj tak nájde. Úžasný, nevyspytateľný princ. Okúsi pri ňom slzy, rozkoš, peklo… a raj. A znova slzy.


Detské sny

Čím ste chceli byť, keď ste boli malí? Možno sa dnes pousmejete nad spomienkou na rôzne zamestnania, ktoré ste si v detstve pre svoje dospelé ja naplánovali. Štyria z piatich hlavných hrdinov anime Paradise Kiss majú v tomto ohľade jasno – George, Miwako, Araši a Isabella odjakživa túžili stať sa módnymi návrhármi. Tento sen si aj plnia a všetci sú už v poslednom ročníku na strednej škole módneho dizajnu.

A keďže ich sny siahajú ešte ďalej a nemá ich kto hatať (aj tu sa vyskytuje prvok bežný pre väčšinu anime – ani jedna z týchto postáv nežije s rodičmi), rozhodnú sa založiť si módnu značku, ktorú nazvú Paradise Kiss. Pre skupinku maturantov však nebude ľahké preniknúť na trh, na ktorom vládne tvrdá konkurencia. Nádejou presláviť sa je pre nich školská súťaž o najlepší model, kde by mohli padnúť do oka tým správnym ľudom. Dokonalé šaty však na predvádzanie nestačia. Musí ich predviesť dokonalá modelka.

Popoluška, za ktorou jej princ nebeží

Jukari Hajasaková to má trochu ťažšie. Nikdy sa neodvážila snívať o niečom inom ako o tom, čo jej už dávno vysnívali rodičia. Taktiež študuje v maturitnom ročníku, no na prestížnej a veľmi náročnej škole. Všetok jej čas zaberá štúdium a nesplniteľná snaha o to, aby na ňu bola mama aspoň trochu hrdá. Smer jej života sa však začne pomaly meniť a prvým impulzom na to je Araši, nebezpečne vyzerajúci mladý muž so zicherkami namiesto piercingov, ktorý ju na ulici zaskočí otázkou, či by chcela robiť modelku. Jukari po takomto oslovení, samozrejme, zuteká, no séria udalostí ju nakoniec zavanie do hlavného stanu Paradise Kiss. Tak dievčina zistí, že štyria mladí ľudia sústredení okolo tejto… ehm, značky sú síce tak trochu čudní, ale inak veľmi milí. A že práca modelky a príjemné chvíle strávené s priateľmi ju napĺňajú oveľa viac ako nekonečné štúdium. Čo na to však povie mama?

Ach, tí muži

Paradise Kiss je žánrovo romantickou drámou, z čoho logicky vyplýva, že v ňom nie je núdza o romantiku ani o drámu (ktorá je vo väčšine prípadov spôsobená práve tou romantickou časťou príbehu). Najviac drámy v Jukarinom živote spôsobuje George, jej prvá láska, chlapec, ktorého nenávidí a miluje, o ktorom vie prisahať, že ho už nikdy nechce vidieť, a vzápätí sa mu vrhať do náručia. Nemožno sa jej však čudovať, George má naozaj svojskú povahu, ako vlastne všetci muži v tomto anime. Možno sa pri jeho sledovaní občas prichytíte pri myšlienke: „Prečo vlastne jediný normálny chalan v celom seriáli je jediný, kto nemá dievča?“ Odpoveďou môže byť: Taký je život. Ale lepšou odpoveďou by bolo: Taká je fikcia. Viete, aby bola zaujímavá.

Príbeh krútiaci sa okolo módnej značky Paradise Kiss vymyslela, napísala a nakreslila Ai Jazawová. Táto mangaka sa niekoľko rokov predtým preslávila mangou z rovnakého sveta, ktorá má názov Gokindžo Monogatari (Príbeh od susedov), a ktorej hlavnou hrdinkou je Miwakina staršia sestra. Paradise Kiss je pôvodne päťdielna manga, ktorá vychádzala v časopise Zipper. Tá bola v roku 2005 adaptovaná do 12-dielneho anime seriálu. Keďže v tomto seriáli hrá veľkú rolu móda a dizajn, na jeho príprave sa podieľal aj známy japonský módny návrhár Acuro Tajama. Väčšina oblečenia však bola spracovaná podľa návrhov talentovanej autorky.

Sama v úžase

Paradise Kiss je tak trochu čudné anime. Áno, čudné aj na anime. Pri sledovaní prvého dielu možno budete len krútiť hlavou a rozmýšľať, ako mohol niekto niečo také vôbec pustiť na verejnosť. Ale keď už vás svet Paradise Kiss pohltí, budete ho chcieť dopozerať do konca za každú cenu. A potom ešte aspoň dvakrát (veď má len 12 dielov). Možno vás zaujme hneď úvodná pieseň, Lonely in Gorgeous, ktorá je mnohými považovaná za najlepší anime opening. A keď sa dostanete k skvelej záverečnej skladbe od skupiny Franz Ferdinand (k štýlovému anime predsa patrí štýlová hudba), budete už celkom chytení. Preto aj svoju recenziu ukončím slovami práve tejto piesne: „Well, do you, do you, do you wanna?“


Paradise Kiss

Réžia: Osamu Kobajaši

Námet: Ai Jazawová

Žáner: romantická dráma

Výroba: Japonsko, 2005, 12 častí

Hodnotenie: 80 %


30. septembra 2010
Soňa Lantajová