Charonův prstenec

Allen, Roger MacBride

Prstenec pána Allena je pre mňa tým správnym prstencom. Od diela pána Nivena sa totiž líši v jednej, pre mňa podstatnej veci – nie je nudný. Charonův prstenec je moderná hard sci-fi, postavená na zábavnom nápade, ktorý je celkom logicky zdôvodnený. Škoda len, že vydavateľstvo AF167 podľahlo móde sekať knihy na dve časti. Mohol to byť super zážitok – takto si však na vyriešenie záhad a dotiahnutie konfliktov musím chvíľu počkať…

Charonův prstenec je urýchľovač častíc, postavený na orbite mesiaca Chárona, obiehajúceho okolo Pluta. Tento urýchľovač má slúžiť na experimenty s gravitáciou, ale pri jeho spustení do prevádzky nikto netuší, čo tieto hry s takou mocnou silou spôsobia. V slnečnej sústave sa prebúdza prastará inteligencia a hra o osud planéty Zem sa začína.

Kniha je podaná príjemným pseudovedeckým spôsobom, nie nepodobným štýlu pána Asimova (ranný Asimov). Orbity sa striedajú so spinom, magnetické pole s gravitačným, singularity obklopuje horizont udalostí. Keďže nemám formálne fyzikálne vzdelanie, podklad príbehu mi pripadal logický.

Knihe ublížilo roztrhnutie na dve časti. Dejové línie ostávajú nedokončené a čitateľ je právom zaskočený. 200 strán za 240 slovenských korún je veľa, najmä ak sa riešenia všetkých záhad presúvajú do ďalšieho dielu. Dej je zaujímavý, dynamický, plný prekvapení, ale ostáva nedokončený uprostred vety. Škoda. Inak, uprostred teórií gravitácie ostal čas aj na akciu, ľudské emócie – i keď o hlavný ťah na bránku sa starajú predkladané záhady – okolo pôvodu ľudstva a okolo jeho ďalšieho osudu.

Záver recenzie zrejme dopíšem po prečítaní druhej časti knihy, ktorá by podľa ohlasov mala vyjsť čoskoro. Každopádne je to dynamický a pomerne originálny príbeh, len čitateľ sa však musí rozhodnúť, či mu jedna kniha stojí za 500 korún. Mne sa to zdá veľa, drahý Frankenstein…


17. mája 2000
Rastislav Weber