Cena Fantázie 2012 – výsledky sú známe

CEFA 2012 - víťaz Martin Hatala
CEFA 2012 - tohoročný víťaz preberá cenu od minulorčného víťaza
CEFA 2012 - Zborník poviedok

V sobotu, 10. 11., medzi 12.30 a 15.00 hod. boli v rámci programu knižného veľtrhu Bibliotéka v Bratislave slávnostne vyhlásené výsledky literárnej súťaže Cena Fantázie 2012, zameranej na poviedky žánrov sci-fi, fantasy a horor. V jubilejnom desiatom ročníku sa držiteľom sochy Ceny Fantázie stal Martin Hatala z Košíc za poviedku Prianie jazera. Cenu – sochu Ceny Fantázie – si prevzal z rúk minuloročného víťaza Ivana Čipkára, z ktorého sa (ako vysvitlo počas programu) vykľul jeho kamarát a spolužiak zo školy v Košiciach. Súčasťou programu bol aj krst knižného zborníka Fantázia 2012, obsahujúceho 10 poviedok zo súťaže. Kniha s obálkou od známeho slovenského karikaturistu Františka Mráza je v poradí siedmy knižne vydaný zborník zo súťaže.

O konečnom poradí rozhodli vo verejnom hlasovaní na portáli Kultura.sme.sk čitatelia. „Môžem povedať, že finále bolo tesné, medzi prvými dvoma je rozdiel iba jedenásť hlasov,“ povedal administrátor súťaže Ivan Aľakša z vydavateľstva Fantázia media. „O zverejnené finálové poviedky bol veľký záujem, jednotlivé texty čítalo od 4 do 11 tisíc čitateľov, ostalo už len na autoroch a ich schopnosti zapôsobiť na nich.“ Na ďalších miestach skončili autori: Marja Holecyová z Nitry, Ján Stopjak z Kysuckého Nového Mesta, Katarína Pivarčiová z Bratislavy a Janka Javorka z Nitry.


Cena poroty Katke Pivarčiovej

Do verejného finále súťaže postúpila pätica z prijatých 223 poviedok, ktoré dostali najviac bodov v prvom kole súťaže od tohtoročnej poroty v zložení: Ľuboš Kostelný, Lívia Hlavačková, Michal Jedinák, Lucia Anna Trubačová a Ivan Pullman. V tomto ročníku súťaže bola udelená aj Cena poroty pre poviedku s najvyšším bodovým hodnotením z prvého kola. Zvíťazila Katarína Pivarčiová s poviedkou Slovenský Stalingrad a cenu, hernú konzolu Xbox 360, si prebrala od porotkyne Lívie Hlavačkovej, ktorá jej poviedke dala najvyšší počet – 10 bodov. Mimochodom – rozdiely v bodových hodnoteniach medzi finalistami boli po jednom bode, takže finále bolo vyrovnané. Na vyhlasovaní výsledkov súťaže sa zúčastnil aj herec Ľuboš Kostelný, ktorý si, ako porotca tohto ročníka, poctivo prečítal všetky poviedky – ku koncu programu sa obrátil na prítomných a vyzval autora poviedky „Denník“ (Aleš Tomis), aby určite pokračoval v písaní, pretože jemu sa najviac páčil práve tento text.

Špeciálne ocenenia

Súčasťou Ceny Fantázie sú aj špeciálne ocenenia. V tomto roku si Cenu spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku 2012 odniesla Ružena Srnková za poviedku Monochromázia. Cena Bibliotéky 2012 išla do rúk Eve Lalkovičovej za poviedku Pavúčie chodníčky, Cenu Béla 2012 pre najlepší horor získal Ján Iša s poviedkou Medzi regálmi a Cenu OZ Fantázia pre najlepšiu fantasy vyhrala Zuzana Javorová za poviedku Krajina dlhých tieňov.

Zborník Fantázia 2012

Všetky menované poviedky a rovnako tabuľka s bodovaním všetkých 223 poviedok sú publikované v zborníku Fantázia 2012, ktorý bol uvedený do literárnej reality Henrietou Galgóciovou zo siete kníhkupectiev Brloh. Tá venuje za každú predanú knihu v priebehu roka dva centy pre literárnu súťaž. V uplynulom roku predali 27 594 kníh fantastických žánrov. Zborník Fantázia 2012 vyšiel naraz tak v knižnej, ako aj v elektronickej podobe – ako e-kniha. Autorom obálky je známy slovenský karikaturista Fero Mráz, ktorému inšpiráciou bola poviedka Slovenský Stalingrad.

V desiatom ročníku Ceny Fantázie súťažilo 75 autoriek a 112 autorov okrem Slovenska aj z Česka, Francúzska a Veľkej Británie (podmienkou súťaže však je poviedka písaná v slovenskom jazyku). Z celkového počtu bolo 81 sci-fi, 66 fantasy a 52 hororových poviedok.


Doterajší víťazi Ceny Fantázie:

  • 2003: Juraj Červenák (Banská Štiavnica)
  • 2004: Alexandra Pavelková (Zvolen)
  • 2005: Scarlett Rauschgoldová (Praha, ČR)
  • 2006: Monika Michalovová (Prešov)
  • 2007: Lucia Droppová (Žilina)
  • 2008: Lívia Hlavačková (Bratislava)
  • 2009: Lucia Droppová (Žilina)
  • 2010: Tomáš Straňák (Martin)
  • 2011: Ivan Čipkár (Košice)

Cena Fantázie na internete:


Viac fotografií z odovzdávania Ceny Fantázie 2012 nájdete vo fotogalérii Jana Žižku


11. novembra 2012
Fandom SK - PR