Bubliny – elektronický časopis z ríše (nielen) komiksových divov!

LacoOrosz_DanielMihálik_Piraňa.jpg
EvaOndová_DievčaSHavranímiVlasmi.jpg
JaroslavLupečka_DanielMihálik_TíČoPrichádzajúVTme.jpg
JurajMandel_PavolMelkorČerveniak_Lost.jpg
ĽudoMikula_DeusExMachina.jpg
MartinSepeši_OLampe.jpg

Kým spanilá deva čakala 100 dlhých rokov, aby konečne precitla z dlhého spánku, Ladislav Orosz, šéfredaktor Bublín a práve „ten“ človek, ktorý za to všetko môže, potreboval necelých 365 dní na to, aby dôstojným spôsobom prinavrátil slovenskému komiksu jeho zašlú slávu. Aj keď mal na prvý pohľad netypický magazín, v súčasnosti spájajúci niekoľko generácií talentovaných komiksových tvorcov, svoju premiéru iba v elektronickej podobe, môžeme bez najmenšieho zaváhania vyhlásiť, že sa úspešne zaradil práve k tým ojedinelým slovenským javom, ktoré sa zubami i nechtami snažia aktívne vymaniť komiksové médium spod označenia „žartovné príbehy“ či „napínavé dobrodružstvá v obrázkovej podobe“.


Bubliny vznikli v decembri 2010 ako neziskový multižánrový projekt, ktorý má primárne slúžiť na „ozdravenie“ komiksového trhu na území Slovenskej republiky a ukázať, že komiks je a vždy bude kvalitným umením idúcim s dobou. O zviditeľnenie prác domácich aj zahraničných autorov, ktorí sú v úzkom kontakte so svetovou komiksovou scénou už niekoľko rokov a ktorí s radosťou ponúkanú spoluprácu prijali, by sa mali postarať nielen pravidelne sa konajúce výstavy či „promo“ e-publikácie slúžiace na praktické zorientovanie sa v súčasnej komiksovej tvorbe (i v odbornej problematike), ale aj rôzne prezentácie na akciách medzinárodného druhu. Rovnako tak sa vás bude snažiť osloviť aj atraktívna literárna sekcia čitateľovi servírujúca žánrovo rôznorodé poviedky, ktorých súčasťou budú všetkými farbami hýriace ilustrácie z ceruziek, farbičiek alebo pier slovenských umelcov zvučného mena.

Historicky prvé číslo Bublín vyšlo 20. októbra 2011 a nájsť ho môžete na internetovom portáli, kde sa dá stiahnuť bezbolestne rýchlo a bezplatne. Zo skutočne bohatého obsahu vyčnievajú predovšetkým tri krátke a umne vypointované ukážky z rozsiahlej literárno-komiksovej zbierky „Deus Ex Machina“ od Ľuda Mikulu či legendárny literárny kúsok s mrazivým čarom od Jaroslava Lupečku „Tí, čo prichádzajú v tme“. Krok s kvalitou drží rovnako tak tvorba Pavla „Melkora“ Červeniaka, ktorý si vašu priazeň snaží získať správnou dávkou humorného nadhľadu navôkol strastí a slastí v živote tínedžera, ako aj myšlienkovo vyťažený Martin Sepeši, autor vysoko progresívneho komiksového seriálu „O Lampe“, v ktorom je práve postmoderné vnímanie okolitého sveta okrasou na prvý pohľad apokalypticky pôsobiacich obrazov.

Šokovať, v dobrom slova zmysle, sa snaží aj stálica prevažne slovenskej „fandomovej“ komiksovej scény, ktorá sa do povedomia komiksových fanúšikov zahryzla vďaka atypickému projektu pod názvom Comics and Manga Book, Daniel Mihálik. V spolupráci so scenáristom a publicistom (v jednej osobe) Arpádom Šoltézsom prináša žánrovo ojedinelý komiksový seriál o najčítanejšej knihe sveta. Spolupráca zaváňa snovými konšpiračnými teóriami, z ktorých sem-tam či tam a sem stoja vlasy dupkom, ako aj zmesou americko-európskej kresby, do istej miery hodnotne konkurujúcej umeleckému štýlu súčasných Marveloviek.

S Danielom Mihálikom sa môžeme stretnúť aj v poviedkovej sekcii, kde svoje schopnosti prepožičal rovnako talentovaným majstrom poviedkárom a skrášlil tak atramentový svet aj nefantastických textov.

Dlho očakávanou čerešničkou na torte, či takzvaným záverom bohatej nádielky prvého čísla Bublín, je krátka dynamická komiksová ukážka Evy Ondovej „Dievča s havraními vlasmi“. Podľa slov šéfredaktora, Ladislava Orosza, „fantazijno-hororové dielo vznikalo pomerne dlho“ a do takzvanej 2D podoby, keďže pôvodne išlo o „leporelo“ pre dospelých, bolo pretvorené iba pre potreby e-magazínu.

Napriek tomu, že majú Bubliny za sebou takmer dva dlhé roky plodnej existencie, ktorá so sebou priniesla (a prinášať bude) aj bežné nedostatky smrteľníkov, projekt žne svoj zaslúžený úspech, čoho dôkazom sú i dve plodné autorské výstavy (od 31.03.2011 do 12.05.2011 v Star­dust Pube, Košice; 09.08.2011 Wave, Prešov), zatiaľ tri žiadané e-promo publikácie s hosťami ostrého kalibru (Bubliny Fan Special 2011) a úspešné prezentovanie slovenského komiksu na 22. ročníku medzinárodného komiksového festivalu v Lodži s komiksom „Piraňa“ od dvojice autorov Daniela Mihálika (kresba) a Ladislava Orosza (scenár), taktiež komiksom The Crystal Of King Prixius, Ľudovíta Mikulu.

Pokiaľ vás o tom, aby ste svoj voľný čas nebojácne trávili i v tej našej slovenskej komiksovej „Bublinovej“ sfére, nepresvedčili ani bájne komiksové bytosti z prvého čísla, možno tak za nich urobí Ondřej Neff vo svojom predhovore k prvému vydaniu komiksového magazínu Crew z roku 1997: „[…] comics není ochuzena literatura nebo obohacený obraz. Je to specifický druh umění. Je to průsečík literatury, filmu a výtvarného umění a i to je blbě řečeno. Je to zcela komplementární umění, naprosto samostatné. […] comics, to je konglomerát pohledu na věc, slova a dynamiky vývoje. To žádný jiný žánr nedokáže!“


3. januára 2012
Veronika *Yaonee* Inglotová