Beowulf

Upútavka vyzerala zaujímavo. Vyprahnutá krajina, pošmúrny hrad, skĺbený z kameňa a ocele, exotické chladné zbrane v rukách bojovníkov a ohne, planúce v temnote. Christopher Lambert s cynickým úsmevom, bielymi vlasmi a mečom na chrbte, s dvojrannými kušami na stehnách a lanceou v ruke. Ohlasovaný súboj tých trošku lepších s Absolútnym a Neľútostným Zlom mohol začať. Ukážka podfarbená tvrdou rockovou hudbou zaujala. A čo na to napokon sám film???

Mal to byť akčný sci-fi film z postkatastro­fického sveta. Okrem koláže kulís tomu nenasvedčovalo nič. Hrad z kameňa a ocele, nešikovne vložený do okolitej krajiny bol krutým protikladom účelných hrdzavých pevností z Mad Maxa. Z postáv má účelné brnenie akurát Beowulf (Lambert), ostatní sa preháňajú po tmavých chodbách a nádvorí v spletí závažia, ktoré nechráni nič a spomaľuje pohyby. Nečudo, že to má s nimi Zlo, skrývajúce sa v hrade také ľahké. Zbytočné postavičky sú odhadzované ku stenám, s rozsekanými hruďami a tvárami pokrytými krvou. Dej sa v záplave hemoglobínu presúva k finále a filter necháva na šachovnici len tie správne postavy. Ako to všetko dopadne, je jasné od začiatku, ale tak to v správnom bojovom filme má byť. Žiadne prekvapenie sa nekoná, odhalenie tváre Zla je len čerešničkou na torte, ktorá by aj tak nechutila ani psíčkovi a mačičke.

Celý film je veľmi, veľmi nevyrovnaný. Kamera je miestami výborná, ale niekedy nestíha za postavami, ktorým choreograf prikázal premety cez celú miestnosť. Bojové scény sú zväčša elegantné, ale napríklad úvodná je dokonalou ukážkou bojovej sprostosti – päťdesiat pešiakov zakutých v oceli, s pikami a halapartňami nedokáže zraziť z koňa jediného jazdca! Noo, ja chápem, že hlavný hrdina nemohol padnúť v prvých troch minútach, ale mohli tomu víťazstvu dať aspoň zdanie logiky.

Úžasné sú dialógy, hlavne repliky v podaní Beowulfa. Cynické poznámky sú výstižné, majú svoj zmysel a logiku. Nikto tam nevraví zbytočné samozrejmosti. Pán hradu, ktorý je sčasti zodpovedný za prebudenie Zla, prednesie najdlhšiu reč v celom filme a Beowulf sa potom k nemu otočí a zahlási: „Ak hľadáte rozhrešenie, ste na zlej adrese.“ Hrdina odchádza do podzemia na ďalší stret so Zlom a kráľ ostáva s otvorenými ústami a výčitkami svedomia. Toto je plus filmu, doporučoval by som to kope „diel“ na filmovom plátne či videopáske. Hmmm, a takú Esmeraldu by to skrátilo na tri diely namiesto tristo :)

Herecké výkony na béčkový film nie sú až také zlé. Pravda, záporné postavy svoje úlohy prehrávajú, ale to je už pomaly pravidlom. Prostoduchší divák musí nejako dostať vedieť, kto je na ktorej strane barikády. Lambert nie je zlý, jeho úsmev má vždy čosi do seba, i keď sa ani zďaleka nepriblížil dokonalosti Tarzana či Connora McLeoda. Lambertovym osudom sú jednoducho úlohy na oboch stranách kvality, tentoraz si vybral priemer. Je to celkom zábavný film, ale extázu Highlandera či Ťahu jazdcom od neho nečakajte. Jednoducho béčko ako vyšité…


25. apríla 2000
Rastislav Weber