A bude hůř! – splatterpunk na československý spôsob

A bude hůř

Na knižný trh sa v týchto dňoch dostáva brutálna literárna krvavnička. Martin Moudrý (Devátá sféra, Iustus) a Mark E. Pocha (finalista literárnych súťaží) spojili sily a dali dokopy zbierku poviedok takých drsných, že ich (údajne) musel prekladať slepý chlapec. Stojí ten výsledok za to?

Splatterpunk má svojho otca v režisérovi Petrovi Jacksonovi (ktorý neskôr stratil dobrý vkus a natočil filmovú trilógiu podľa jednej Tolkienovej fantasy) a v našich končinách ho reprezentuje v literárnej forme predovšetkým Jiří Kulhánek. Medzičasom sa objavilo niekoľko jeho pohrobkov, ktorí sa vydali vlastnou spisovateľskou cestou. Medzi nich patrí aj Martin Moudrý a Mark E. Pocha, českí a slovenskí autori zbierky A bude hůř.

Na vyše sto zakrvavených stranách prinášajú brutalitychtivým čitateľom dokopy sedem poviedok. Prvých šesť je od E. Pochu, doposiaľ nepublikovaného nováčika, a poslednú, ktorá zaberá polovicu knihy, napísal M. Moudrý (po štyroch románoch je to jeho prvá poviedka, takže v istom zmysle tu figuruje tiež ako „debutant“).

V prvej poviedke s názvom Robin Mstitel sa zoznamujeme s mierne mentálne zaostalým chlapcom, ktorý je obeťou školského šikanovania. To všetko len do dňa, kedy dostane od rodičov malé domáce zvieratko a veci naberú novú perspektívu. Nasledujú poviedky známe aj zo súťaže Ohnivé pero[]: Smyčka a Přežít, krátke úderné pointovky, postavené na jedinej násilnej scéne. Podobne je na tom Alma Mater Mortis, kde si to jeden namakaný, po zuby vyzbrojený frajer ide rozdať so svojou školskou ustanovizňou. V poviedke Dlouhý běh na krátkou trať sa mladá dievčina ocitá vo veľkých ťažkostiach. Zisťuje, že bola unesená a niekto s ňou hrá nekalú hru na život a na smrť. Blok poviedok slovenského autora uzatvára asi najlepší z jeho textov – Nemilosrdně. Tu sa staneme pozorovateľmi nie celkom všedného pracovného dňa jedného nie celkom všedného pracovníka v domove dôchodcov…

Veľkým hitom zbierky je samozrejme exkluzívna prvá publikovaná poviedka M. Moudrého. Pokiaľ poznáte jeho ostatnú tvorbu, už čakáte ich-formu, akciu a hlášky a čakáte správne! Až na to, že jeho Quinton Cain je príbeh zasadený do sci-fi žánru a to poriadne natvrdo. Hlavný hrdina (Quinton) je agentom skáčucim cez kvantové časopriestory, ktorý sa jedného dňa dostáva do mimoriadne ošemetnej situácie… A bude aj horšie! Poviedka po jazykovej stránke totiž nepoteší milovníkov „krasomluvy“ – postavy používajú slová, za aké by sa nemuseli hanbiť ani štamgasti tých najzapľuvanejších putík. Dodajme, že ich používajú funkčne a adekvátne svojmu postaveniu a situáciám, ktoré zažívajú.

Do pozornosti možno odporúčať aj prekvapivo sofistikovaný doslov, v ktorom sa autori priznávajú k svojej vášni k braku a celkom obstojne tento žáner obhajujú. Celkovo vzaté: ak máte chuť na splatterové literárne krvavničky, na tejto knižke si pochutíte. Do budúcna si možno len priať, aby autori pridali počet strán a z jedného chodu tak urobili poriadnu krvavú hostinu.


A bude hůř!

Zbierka splatterových poviedok

Autor: Martin Moudrý, Mark E. Pocha

Vydavateľstvo: X-Stream, 2010

Počet strán: 112

Hodnotenie: 80 %


2. decembra 2010
František Jirka