Recenzia – Vladimír Štefanič: Pustovník: Slzy zeme

Slzy zeme

Pustovník musí nájsť bájne Slzy zeme skôr ako Aishada. Podarí sa mu to? Slzy zeme totiž nie sú pre ľudí.


Vladko Štefanič je katolícky kňaz, ktorý v minulosti debutoval fantasy sériou Kráľovná z Tammiru. Žánru ostal verný aj vo svojej najnovšej sérii Pustovník. V jej druhej časti Slzy zeme sa opäť vraciame k Pustovníkovi Jakubovi a jeho divému leopardovi, ktorí sa snažia zachrániť svet. V prvej časti sme sa dozvedeli, že nie len okrídlený jednorožec, ale aj zázračný orol sú skutoční. Ich ochranu si vyslúžila pani Orlice Patrícia a mladý muž Oliver. Snažia sa vypátrať zlú čarodejnicu Aishadu, ktorá im na konci prvého dielu utiekla. Pustovník sa pri tom dozvedá, že jeden z jeho priateľov je zradca a odhalia sa mu tak pravé úmysly zlej čarodejnice.

Ak sa nepozriete do obsahu knihy, asi budete spočiatku iba zmätene hľadať postavy, ktoré poznáte z jednotky. Úvod knihy je totiž vystavaný ako rozprávka či legenda o meste Svetlice. V nej musí mladý hrdina doniesť do mesta plameň, ktorý po mnohých rokoch vyhasol a mesto tak ostalo bez ochrany. Samotný príbeh o Pustovníkovi a Aishade začína až v druhej štvrtine knihy.

Sériu vydáva kresťanské vydavateľstvo Kumran, a tak tu nenájdete explicitné sexuálne scény ani potoky krvi. Autor sa však týmto témam nevyhýba, len ich detailne neopisuje. Zároveň udržiava kresťanský tón o kladnom cudnom správaní. Napriek tomu by niektorí čitatelia mohli z textu vycítiť reflexiu o cirkvi. Hlavne v časti, kedy si veliteľ Bezmenných rytierov povie, že už bolo dosť skrývania sa a potláčania lásky medzi družkami a rytiermi. Tí napriek všetkým pravidlám nadväzovali vzťahy medzi sebou, ale aj s obyvateľmi mimo hradu Diera, pričom mnohí mali aj deti. Museli to však tajiť. Veliteľ Čierny sa rozhodne zrušiť rád a zriecť sa tohto pravidla. Chce, aby sa povolením vzťahov rytieri priblížili obyčajným ľuďom. Takisto chce všetkým vrátiť ich pravé mená. Zaujímavý je aj moment, keď sa rozhodne odstrániť oltár bezmenného boha, no jedna z družiek ho presvedčí, nech ho tam nechá, aby na ňom aj ľudia z cudzích krajov mohli uctievať svojich bohov.

V knihe opäť nájdeme mnoho myšlienok, ktoré čitateľov zahrejú pri srdci. Krásou tejto knihy je najmä myšlienka, že aj žena môže bojovať mečom a pravý muž sa nemusí uchyľovať k násiliu. Namiesto toho môže stavať na zmierlivosti a láskavosti. Nájdeme tu aj postoj k ľuďom so zvláštnymi schopnosťami, ktorých ostatní odsudzujú ako čarodejníkov. Hneď na to však autor vyzdvihne ich zázračno a potrebu byť ku všetkým láskavý. Tak ako v prvej časti, aj tu je toho po chvíli priveľa. Najmä preto, že autor nenecháva nič na čitateľa a vysvetľuje pohnútky všetkých postáv. Text tak na jednej strane pôsobí veľmi jednoducho, lebo nemusíme uvažovať my sami, na druhej strane môže čitateľov neustále vysvetľovanie zjavných vecí spomaľovať. Takisto autor niektoré akčné časti vynecháva, pričom nám ich len niekto sprostredkovane prerozpráva. To je aj hlavný dôvod nižšieho hodnotenia.

Autor sa v Slzách zeme zameral na postavy, ktoré boli predtým skôr vedľajšie, a pridal aj mnoho nových. Najvýraznejší sú Hector, nemilosrdný pán Čiernej vody, a Hana, žena starajúca sa o starcov vyhnaných z jeho mesta. Pustovník, Šedý rytier a bojovníčka Liara sa snažia odhaliť Aishadine tajomstvá. No aj keď chcú všetko vyriešiť vlastnými silami, musia si priznať, že niekedy treba nechať bojovať zázračného leoparda, jednorožca a orla.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Pustovník: Slzy zeme si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Pustovník: Slzy zeme si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pustovník: Slzy zeme
Séria: Pustovník 2
Žáner: fantasy
Autor: Vladimír Štefanič
Vydavateľstvo: Kumran
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 440
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089993338


Súvisiaci link

Recenzia – Vladimír Štefanič: Pustovník: Muž s leopardom


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


4. novembra 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií