Komiks: Drive

Dupni na to!

Drive 001-000
Drive-01-sub

Na začiatku bola kniha Jamesa Sallisa, Drive. Tá sa dočkala adaptácie v roku 2011. Hlavnú úlohu šoféra, ktorému šlo šoférovanie viac než rozprávanie, stvárnil Ryan Gosling. Samotný film zožal úspech a vystrelil režiséra Nicolasa Windinga Refna medzi medzinárodné hviezdy (čo sa malo stať už po Bronsonovi s Tomom Hardym). Filmové Drive bolo dostatočnou adaptáciou knihy, ale presná adaptácia prichádza teraz, vo forme komiksu.

Niektorí ľudia si myslia, že život je nalinajkovaný od začiatku do konca. Žijú v omyle. V skutočnosti je život sledom udalostí, ktoré sa nedejú tak, ako chcete. Ale väčšina ľudí rada žije v omyle. Muž živiaci sa ako šofér nepatrí medzi nich. Má svoje zásady, ktorými sa riadi celý život. Zásady, ktoré mu pomáhajú prežiť jeho bokovku, šoférovanie únikového vozidla pri krádežiach, lúpežiach a iných ilegálnych aktivitách.

Šofér je samotár, milujúci anonymitu, no z času na čas sa stane, že stretne osobu, ktorú si obľúbi. Napríklad Irinu, jeho novú susedku. Možno by s ňou vedel byť šťastný. Aspoň na chvíľu. Ale najprv ho čaká jedna bokovka. Traja pasažieri, jedno auto a záložňa v Santa Monice neďaleko letiska. Život je sledom udalostí, ktoré sa nedejú tak, ako chcete. Vďaka tomu sa šofér ocitá v hotelovej izbe s prestreleným ramenom, tromi mŕtvolami a taškou plnou peňazí.

Komiksový Drive je priamou adaptáciou knihy, nie filmu, takže isté detaily príbehu sa budú líšiť. Podobne ako pri komiksovom Game of Thrones (u nás vydáva Egmont), ktoré adaptuje knihy a nie seriál. O prepis knihy sa postaral editor vydavateľstva IDW Michael Benedetto, ktorý si obľúbil film Drive aj jeho knižnú predlohu. Komiksová adaptácia knihy bola iba ďalším logickým krokom. Toto je Benedettova prvá scenáristická práca a vidno, že sa snaží.

Príbeh sa valí vpred rýchlosťou Mustangu a je ľahko pochopiteľný, či ste už videli filmový Drive, alebo nie. Ako už bolo povedané, film bol slušnou adaptáciou knihy, takže v komikse uvidíte veci, ktoré ste už videli. No niektoré scénky a postavy budú pre vás nové. Čo nie je vôbec naškodu.

Kreslič Antonio Fuso bol správnou voľbou. Výborne dokáže zachytiť akciu a kreslenie rýchlych áut a naháňačiek mu nie je cudzie. Má podobný „neokresaný“ spôsob kresby ako napríklad Jock (Green Arrow: Rok jedna, Parchanti). Hlavná postava má mierne goslingovskú vizáž a jediné, čo chýba, je bunda so škorpiónom. Prvé číslo má štyri rozdielne obálky so štyrmi rôznymi stvárneniami. Okrem Antonia Fusa sa predviedli Mike Collins, Adam Gorham a Francesco Francavilla.

Prvé číslo komiksovej adaptácie Drive nesklamalo. Skôr navnadilo. Uvidíme, akú bude mať odozvu po dovydávaní. Benedetto má totiž v pláne pracovať na komiksovej adaptácii knižného pokračovania nazvaného „Driven“ v roku 2016. Odporúčam, ak ste filmovú adaptáciu videli/nevideli alebo iba máte radi príbehy o pomste s príchuťou noiru.


Drive
Píše: Michael Benedetto
Kreslí: Antonio Fuso
Vydáva: IDW
Rok vydania: 2015


8. septembra 2015
Marek *Keram* Barányi