Reportáž z Istroconu a Comics Salónu

Zvítanie sa s priateľmi
Miesto na jedlo
Japonská podpora
Ondrej Herec a Juraj Toman
Toľko zvedavcov!
Krátka chvíľka na posedenie pre organizátorov
Lucia Droppová a Juraj Červenák dávali autogramy, kde ich fanúšikovia zastihli
Tabuľa snov
Tichý narušiteľ
Bojové masky
Macejko, Zuska a Roger
A tu sa to všetko dialo

Tak nám začal posledný con v roku… Posledný? Naozaj nie, určite ich ešte zopár bude, ale už nie také veľké, ako bol Istrocon a Comics Salón, ktoré sa spoločne konali cez víkend 16. – 18. septembra 2011 v Bratislave, v budove Istropolisu.


Keď mi ráno zazvonil budík, celkom som sa potešil, že ma čakajú tri dni plné zábavy, prednášok, krstov kníh, filmov, hier, ale hlavne som sa tešil na starých známych a nových „neznámych“. S dobrou náladou a úsmevom mi stačilo pobaliť len pár vecí… Cestou na con som navštívil ešte „upírov“ na transfúznej stanici a mohlo sa ísť conovať.

Na stanici som stihol vyzdvihnúť Zdenka „Tunelára“ Zachodila, ktorý je hlavným organizátorom Fénixconu v Brne. Spolu sme sa vybrali splniť si cestovateľské povinnosti – ubytovanie, obed, zvítanie sa s priateľmi.

Pred Istropolisom nás privítal dlhý rad návštevníkov v maskách i bez nich. Celkom rýchlo sme však postupovali do útrob sivej budovy. Hneď pri vchode sme dostali základnú výbavu – pásku na ruku, miničasopis Istroconu a Comics Salónu a teraz nám neostávalo nič iné, ako vybrať sa hľadať niekoho známeho či neznámeho.

Hneď na prvom poschodí nás vítali Madmaxonovci. V ich stánku som obdivoval nádherné tričká a akčné figúrky. Vlaďka nám urobila výbornú kávu (na pivo bol ešte trošku čas) a neskôr sa pridal aj sám veľký šéf Róbert Žitňan, v smutnom rozpoložení, čo sa časom našťastie napravilo.

Menší počet stánkov vynahradila bohatá ponuka hier, noviniek i stariniek z knižného trhu a zberateľských „vecičiek“. Novinkou bol aj C-bufet, ktorého celkom slušná zásobenosť ma milo prekvapila.

Katakomby – tak sme volali druhé poschodie. Nie vďaka historickému dizajnu, ale vďaka vydýchanému vzduchu a vysokej teplote. No i tam sme si našli to svoje – stánok Brlohu, ktorého konateľka Heňka Galgociová sa s nami tiež srdečne zvítala a obdarila nás prekrásnym úsmevom. A nielen jedným!! Nasledovali stoly s postavami z Warhammera a hlavná dominanta, ktorá zaujímala celkom veľkú skupinu návštevníkov – X-Box 360 a PS3, na ktorých sa odušu hrali zaujímavé hry.

V dave ľudí, ktorí prišli na túto akciu, som väčšinu nepoznal. No masky, ktoré si vyrobili decká i dospelí, boli hodné obdivu a ocenení. Mojimi osobnými víťazmi cosplay sa stali Nazgúlovia z Pána prsteňov a v sobotu zamaskovaní fanúšikovia Star Wars (Juraj „Mad“ Maxon, Miška Hudecová a Rastislav „Ace“ Áč).

Vyhlásenie postupujúcich poviedok do Ceny Fantázie Ivanom Aľakšom a Ivanom Pullmanom, ktorých víťaz bude známy na tohtoročnej Bibliotéke, predchádzalo slávnostnému otvoreniu Istroconu. Cica Mica a Comics Man prekvapili novou vizážou (predpokladáme, že dospeli) a Veľký šéf Robo Žitňan sa mohol chytiť úvodného slova. Väčšina z nás mala pocit, že sme sa preniesli do filmov Karla Maya, keď Chargé d'Affaires japonského veľvyslanectva pán Kubota začal svoj príhovor slovami: „Milí bieli bratia a sestry…“ A prečítal ho celý v slovenčine!!!

Na otvorení sa odovzdávala aj cena Mlok, ktorú na Parcone 2011 v Chotěboři prevzal Ondrej Herec a ktorú za zásluhy pre československý fandom získal Juraj Toman, ktorého som mal česť osobne spoznať ešte pred odovzdaním.

Krst krvou (tzn. kečupom, pozn. autora) antológie hororových poviedok Farby strachu (vydavateľstvo Artis Omnis) za účasti spisovateľov ako Lucie Droppovej, Ďura Červenáka, Michala Spádu, Juraja Tomana, Dušana D. Fabiana, a krstných rodičov Martina Rogera Králika a Juraja „Mad“ Maxona sa naozaj podaril!!!

K večeru naša nálada stúpala ku kladným číslam a keďže nebol ešte čas na večierku, urobili sme si malé priate;ské posedenie v jednom nemenovanom podniku vedľa Istropolisu, kde sa dobre varilo. Všetci sa už uvoľnili a zabávalo sa skoro až do rána bieleho. Že, JWP?

Ani druhý deň program nesklamal – premietanie filmov ako Sucker Punch, Captain Amerika, Svetová invázia, prednášky, turnaje v hrách (Mortal Kombat, Need for Speed: Pro Street atď) nás dostali do varu. Zašitie sa v kine pre trochu oddychu a nabranie nových síl do pokračujúcich prednášok veru výdatne pomohlo.

Vlastne, prvotným záujmom boli prednášky, no stretnete pár známych a už sa menia plány. Ale absolvoval som niektoré, ktoré podľa mňa priniesli onakosť a zaujímavé témy. Ako napríklad záver tej od Dušana „DuKEa“ Fabiana: Rockeri = Zločinci? Ale to už nasledoval jeden z hlavných bodov sobotňajšieho programu – krst knihy Vojna s besmi (poviedky o Roganovi) od Ďura Červenáka (Artis Omnis), na ktorom panovala veľmi dobrá atmosféra.

Prednáška Jídlo a čarování od spisovateľky Františky Vrbenskej, ktorá je veľmi milá a príjemná, bola poučná, myslím, že hlavne pre dievčatá. Františka má tichý hlas, ktorý dakedy dokáže uspať, dakedy prebrať. Jediným rušivým elementom bol „tajný hosť“ Istroconu, Jiří Walker Procházka. Jeho hlas bolo počuť každú chvíľku. Ale nakoniec sa ukázalo, že na prednášku si neprišiel posedieť len tak. Všetkým nám to vynahradil, keď zatarasil dvere a nechcel nás pustiť von, pretože má pre Františku prekvapenie. Konal sa ďalší krst, tentokrát trocha neplánovaný, ale o to potešujúcejší.. Františke totiž vyšla kniha z edície Agent JFK – Naganty a vlčí máky. Svůj svět si musíme zasloužit!!!

Prednáška Ondreja Herca ktorý sa zúčastňuje takmer na každom cone, Fantázia zvaná túžba, spojila Platóna, Tróju, Akty X, kyberpunk, Wellsa, ďalších spisovateľov a iné žánre fantastiky, rozličné druhy túžby – hlavne po moci, ovládaní seba samého a hlavne fantázie.. Prednášky Ondreja Herca sú vždy poučné a dávajú poslucháčom veľa podnetov.

Po energiu dodávajúcej večeri som zameral svoj záujem na nový internetový časopis Jupiter, ktorý predstavili Martin Roger Králik, Zuska Stožická a Matej „Macejko“ Vojtko. Nulté číslo sa dá stiahnuť zadarmo. dúfam, že sa novému časopisu bude dariť!!!

Tak ako to býva pred záverečným dňom, trávia sa hodiny s kamarátmi v hodnotiacich a porovnávajúcich debatách o samotnej akcii, knihách, ale i o ďalších zaujímavých veciach. Nedeľu svätil i pán Boh, preto sme ani my „nepracovali“, ale oddávali sme sa hazardu v podaní kartových a stolových hier, ktoré boli k dispozícii všetkým účastníkom.

A to bola bodka za ďalším vydareným ročníkom bratislavského Istroconu a Comics Salónu. Priatelia – potešme svoju nádej myšlienkami na budúci ročník, keď sa k týmto dvom conom pridá aj tretí, nemenej zaujímavý – najstarší putovný con v Čechách a na Slovensku – PARCON!!!


Za poskytnuté fotografie ďakujeme nášmu dvornému fotografovi Janovi Žižkovi. Ďalšie fotky z Istroconu a Comics Salónu od Jana Žižku sú nižšie. Komu by sa aj to málilo, môže si poprezerať fotografov album č. 1 a album č. 2.

Živé anime: Kráska a obor Smutná postava Aj pri cosplay je menej niekedy viac
Dušan DuKE Fabian Mačacia stránka sily Františka Vrbenská
Comics Man a Cica Mica Ivan Aľakša Z akého filmu je táto postava?

30. septembra 2011
Serjoža Serjožovič