| Súvisiaci článok: Náhľad v okne | Presun | |
| Saš 12. 07. 2010 14:16 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [2][1] RE: RE: RE: Zakon
Vo svojej praxi som sa nestretla s nejakým konkrétnym postihom z tohto dôvodu. Samozrejme, možný je. Skôr sa vo všeobecnosti ale postihuje za porušenie práva na ochranu osobnosti, porušenie zákona o reklame a pod. Ako absolventka istého odboru na Katedre slovenského jazyka a literatúry dosť bazírujem na dodržiavaní jazykového zákona, pokiaľ vyslovene autorov umelecký zámer či štýl nie je iný. Čiarky a hrubice ešte znesiem, veď každý chybuje. Ale vytáčajú ma v médiách hojne používané nesprávne väzby („stratilo sa dievčatko, ak ste ju videli, kontaktujte…“), anglikanizmy a germanizmy typu „moje vlasy sú tak hebké“ kombinované s nesprávnym používaním zámen a chybná transkripcia názvov a mien z iných znakových sústav (moskovské letisko Sheremetyevo, anime seriál Inuyasha) a pod. Za toto by som udeľovala fyzické tresty. Násilné pridávanie -ová ku všetkému, čo je aspoň trocha ženského rodu, však považujem za dosť nedomyslené (Delennová, Kurnikovová). |
|
| Michael Necron 12. 07. 2010 12:02 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [3][2] RE: RE: Zakon Vdaka za odkazy na informacie. Konkretne ma zaujima nejaky mozny postih, priklad, uvediem niekde na web stranke info o nejakom filme, a mena akterok ponecham v povodnom stave (napr. Shevonne Durkin miesto Durkinova), ci sa do mna moze obut niekto z ministerstva alebo neviem odkial, ze som nedodrzal sklonovanie, a tym padom porusujem zakon…
|
|
| Saš 11. 07. 2010 11:36 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
Reakcia na [4][3] RE: Zakon
http://www.juls.savba.sk/…2000/psp.pdf, rok 2000, pozri Prehľad tvorenia ženských priezvisk, najmä bod 2. Priezviská cudzieho pôvodu (podľa tohto je napríklad zaužívané nesprávne písané priezvisko Stoneová, má sa písať Stonová). Podľa vyhlásenia ministra vnútra (2007) je -ová stále povinná http://spravy.pravda.sk/…k_domace.asp?…. Neviem o takom prípade, že by Fantázia alebo Fantázia OnLine mali nejaké problémy s nedodržaním tejto povinnosti, ale nesmierne ma baví poukazovať na jej nedomyslenosť. |
|
| Michael Necron 11. 07. 2010 09:16 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[4] Zakon Zaujalo ma to „zo zakona -ova“. Ak zo zakona SR, poprosim uviest zdroj, nech to mozem nastudovat. Mal uz casopis Fantazia, pripadne web stranka fantazia.sk nejake pravne problemy s (ne)uvadzanim inkriminovanej pripony? |
|
| Jano Žižka 10. 07. 2010 21:05 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[5] Ad TV tipy od 12. 7. 2010 do 18. 7. 2010 Keby tak radšej dali tú starú verziu filmu Deň, keď sa zastavila zem.
Mne osobne sa páčila podstatne viac. |