Science fiction a fantasy časopis Fantázia: poviedky, recenzie, reportáže, správy

sci-fi, fantasy a horor

Súvisiaci článok: Náhľad v okne | Presun | RSS kanal Nové príspevky v tejto diskusii ako RSS kanál
Zobraziť príspevkov na stranu

Názov príspevku:
Vaše meno/nick:
Váš e-mail:
Citáciu urobte predsadením > pred každý riadok citovaného textu (napr. z iného príspevku).
Potvrdenie: captcha   Kontrolný text podľa obrázku vľavo (ak je zle čitateľný, kliknite naň pre vytvorenie nového).
Ak je kontrolný text správny, políčko zmení pozadie na zelené.

dida
07. 12. 2010 09:48

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [1] zbierka

väčšina súťaží (myslím súťaže mimo fandom) vydáva zborníky prác v malom náklade, nepredajné, pre potreby súťaže a súťažiacich. v takom prípade by vydanie zborníka prác bolo jednoduché. (aj to niekedy neplatí a teraz kritizujem samu seba :) )
ikar má k veci profesionálny prístup, zborník by sa mal dostať ďalej ako medzi zúčastnených a osloviť aj tých, ktorí nečítali knihu a možno by ich mal aj motivovať si knihu prečítať. preto nie je vôbec prekvapujúce, že požiadali o nezainteresovaný pohľad. nebudem sa tváriť, že sa na zborník neteším, lebo teším, ale ak nebude, tak nebude. možno raz bude.
neviem ako ostatní autori, ale tiež nemám nič proti hodnotiacemu… :)

ak sa niekto bude pohybovať kedykoľvek v okolí prievidze, nech ma v prípade záujmu kontaktuje, rada sa stretnem a pokecám.

mischo
02. 12. 2010 16:45

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [3][2] RE: RE: Na vysvetlenie

Robil si si nejaké poznámky? Bol by si ochotný poskytnúť ich autorom?

Ľutujem, ale robil som len posudok na antológiu ako celok, nie na jednotlivé poviedky. Myslím, že tvoja otázka by mala smerovať skôr k porotcom súťaže.

av
02. 12. 2010 15:49

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [4][3] RE: Na vysvetlenie

Robil si si nejaké poznámky? Bol by si ochotný poskytnúť ich autorom?

mischo
27. 11. 2010 13:12

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [4] Na vysvetlenie

Nemenovaný posudzovateľ sa volá Michal Jedinák :o).

Poviedky som dostal s prosbou, aby som si ich prečítal a úprimne napísal, či by sa z nich dala zostaviť antológia. Doslova ma požiadali, aby som zabudol na svoju záľubu vo fantastike a zhodnotil práce z pohľadu nezaujatého čitateľa – zjednodušene, či by som si takúto knižku kúpil. Nedostal som informáciu, že ide o poviedky zo súťaže venovanej svetu Pohrobka, na to som prišiel až počas hodnotenia, keďže niektoré mená mi boli povedomé (pohrabal som sa v archíve Fantázie online a zistil, že názvy dielok a mená autorov sedia). Po tomto zistení som považoval za férové poznamenať, že zdanlivá nepochopiteľnosť niektorých textov môže (ale nemusí) prameniť z mojej neznalosti Pohrobka. Pokojne som mohol napísať, že poviedky nedávajú zmysel a ďalej sa tým nezaoberať, no zdalo sa mi to neprofesionálne. Vydavateľ tak dostal informáciu, že pochopiteľnosť (a predajnosť) knihy môže byť podmienená znalosťou predlohy (Pohrobka), čo môže byť z marketingového pohľadu výhoda (vzájomná podpora predaja románu a antológie), ale aj nevýhoda (zúženie okruhu potenciálnych čitateľov len na tých, ktorí čítali Pohrobka). Inak som poviedky posudzoval len na základe literárnej kvality, proti pánovi Konkolovi ani zúčastneným autorom osobne nič nemám.

Čo napokon ovplyvnilo rozhodnutie vydavateľa a koľko ľudí okrem mňa texty posudzovalo, to naozaj netuším.

To, že som nečítal Pohrobka, nepovažujem za problém. Poviedky som práve preto hodnotil očami čitateľa, ktorý by si antológiu kúpil bez toho, aby poznal predlohu (čo bolo vlastne súčasťou zadania).

Štefan Konkol
27. 11. 2010 10:12

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [5] Podrobnejšia správa

Ako som sľúbil, zašiel som do Ikaru. Žiaľ správa je taká, ako som posledne naznačil: na vydanie zbornika zatiaľ nemáme dosť kvalitných poviedok. Nádej na vydanie už po druhom ročníku súťaže nám dorazil tento posudok od nemenovaného externého, v sci-fi/fantasy kruhoch známeho, posudzovateľa:

„…obavam sa, ze to nie je na vydanie. Citit z nich amatersky pristup, topia sa v schematizme a
klise, su chladne, chyba v nich emocia, atmosfera, zive postavy, dve
ci tri su vyslovene zle napisane (gramatika, stylistika…). Viacere
nie su ani poviedkami, skor epizodkami, nacrtmi. Problem je mozno aj v
tom, ze boli pisane ako sutazne texty vsadene do sveta Pohrobka od
Stefana Konkola. Kedze roman som necital, pravdepodobne mi chybali
niektore suvislosti. Z mojho pohladu vycnieva iba poviedka Otec od
Mariany Zahorovej…“

Nuz, podľa mňa, mohol sa unúvať a román si najskôr prečítať. S tým však už nič nenarobíme… Ale, ako Lenin povedal: „…never give up…“ Skrátka, zanedlho bude vyhlásený tretí ročník súťaže a nakoniec sa k tomu zborníku dohrabeme.

Štefan Konkol
16. 11. 2010 10:42

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [7][6] RE: RE: RE: re: ambicie

Vďaka Saš a vďaka jaja – áno, malo by to zatiaľ stačiť.

Saš
15. 11. 2010 13:10

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [9][7] RE: RE: re: ambicie

PS Ak niekto pozná autorku poviedky „Furrkrigov príbeh“,
povedzte jej prosím, nech mi už dokelu pošle tú poviedku v
elektronickej podobe!

Napísala som jej na obe adresy, ktoré mám uložené, z oboch sa pošta vrátila ako nedoručiteľná.

jaja
15. 11. 2010 11:25

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [9][8] RE: RE: re: ambicie

PS Ak niekto pozná autorku poviedky „Furrkrigov príbeh“,
povedzte jej prosím, nech mi už dokelu pošle tú poviedku v
elektronickej podobe!

a nestaci zatial toto? http://www.fantazia.sk/…rigov-pribeh

Štefan Konkol
15. 11. 2010 11:19

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [10][9] RE: re: ambicie

Dostal som echo, že zatiaľ nemáme dosť vyhovujúcich poviedok na zborník. Pri mojej nasledujúcej návšteve Bratislavy zájdem do Ikaru a dúfam, že potom budem môcť podať podrobnejšiu správu. Na každý pád sa však blíží ďalší ročník súťaže…

PS Ak niekto pozná autorku poviedky „Furrkrigov príbeh“, povedzte jej prosím, nech mi už dokelu pošle tú poviedku v elektronickej podobe!

Trian
13. 11. 2010 20:11

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [10] re: ambicie

Moznost, ze by boli poviedky publikovane.