Science fiction a fantasy časopis Fantázia: poviedky, recenzie, reportáže, správy

sci-fi, fantasy a horor

Súvisiaci článok: Náhľad v okne | Presun | RSS kanal Nové príspevky v tejto diskusii ako RSS kanál
Zobraziť príspevkov na stranu

Sepino
29. 03. 2010 19:26

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [1] Slabe...

…ale snaha sa ceni. Tesil som sa, ze to bude nieco zaujimavejsie, ale ak to naozaj bola prva poviedka… tak potom je fajn, ak si ju po case precitas a poucis sa z chyb, ktore si narobil. Ja som nedavno cital svoju prvu poviedku a skoro som sa z nej povracal.
Ale vyjadrujem obdiv nad tym, ako si to vsetko natlacil na tak maly priestor. Nehovorim, ze je to dobre, ale ze i ja chcem poslat svoju poviedku a akosi sa mi nedari ju „zmensit“…

Sepino
29. 03. 2010 19:25

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [2] Slabe...

…ale snaha sa ceni. Tesil som sa, ze to bude nieco zaujimavejsie, ale ak to naozaj bola prva poviedka… tak potom je fajn, ak si ju po case precitas a poucis sa z chyb, ktore si narobil. Ja som nedavno cital svoju prvu poviedku a skoro som sa z nej povracal.
Ale vyjadrujem obdiv nad tym, ako si to vsetko natlacil na tak maly priestor. Nehovorim, ze je to dobre, ale ze i ja chcem poslat svoju poviedku a akosi sa mi nedari ju „zmensit“…

Sepino

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [3] Slabe...

Sepino

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [4] Slabe...

ceos
29. 03. 2010 17:15

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [6][5] ako vraví niekto....muhehe

Čo dodať, urobil si prvý odvážny krok na prahu dverí. Kráčaj ďalej a
budeš prekvapený, kam ťa cesta dokáže zaviesť.

Pozor na toto začínajúci autor – takto sa začneš vyjadrovať, keď budeš pozerať príliš často Pána prsteňov :P
Ale teraz vážne – Ash má pravdu v mnohých veciach. Snažil si sa popísať zbytočne veľa vecí na príliš malom priestore. To je problém, s ktorým ti možno pomôcť, poradiť, opraviť ťa, naviesť na tú „správnu cestu“ :) V čom ti ale nikto nepomôže je spôsob vyjadrovania, tvorba viet a voľba toho, čo budeš popisovať. Skús si po sebe prečítať ten príbeh znova. Nie dnes, ale tak o týždeň alebo až mesiac. Venuj pozornosť opisom a taktiež slovesám. Drvivá väčšina začiatočníkov robí tie isté chyby. Ty nie si výnimka a v tom texte to priam bije do očí. Žiaľ nie je jednoduchý spôsob ako sa odnaučiť začiatočníckym chybám. Proste len musíš skúšať písať a časom sa to možno zlepší. Alebo aj nezlepší. To záleží len na tom aký, ak vôbec nejaký, máš talent na písanie.
Moja rada – sám to robím tak isto: Vezmi si nejakú knihu úspešného autora a skúmaj. Čítaj si pasáže, ktoré ťa najviac zaujali. Zamysli sa nad tým, ako daný autor dosiahol to, že ťa vtiahol do príbehu. A následne sa pokús o to isté. Časom sa možno prenesieš od kopírovania k letmej inšpirácii až si nakoniec vytvoríš vlastný štýl (možno).

Okrem toho písanie je ako hociktorá iná schopnosť, ktorú si človek dokázal osvojiť. Ak chceš byť dobrý, musíš trénovať a učiť sa od lepších ako si ty sám. Našťastie tu je pomoc jednoduchá: veľa čítaj, veľa píš a uvidíš, kam to dotiahneš.

P.S.: To som sa zase raz rozpísal. Nuž, čo už – ale hádam som ti trošku pomohol. A ak aj nie, tak aspoň som si zlepšil prstoklad :D

Ash
29. 03. 2010 16:17

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
Reakcia na [7][6] RE: Poďakovanie

Fajn, snaha o zlepšovanie sa cení.

Najprv si musíš ujasniť, čo je podstatou tvojho príbehu. Tvoj text obsahuje minimálne dva príbehy (ak berieme Balda ako hlavného hrdinu). Vyber si jeden z nich a ten rozpovedz (na 4 normostrany sa oba nezmestia, a ak áno, budú sa biť).
Prvý: Baldove cesty sa skrížili s Gererovými, Baldo si spomenie na svoju dávnu prísahu, vláka obludu do pasce, vo vrcholnom okamihu odhalí svoju totožnosť a Gerera zabije. Koniec.
Druhý: Baldo sa vracia domov, stretá svoju matku, nechá sa ňou spoznať. Spomína na starú prísahu a svoj útek. Matka odhaľuje rokmi a útrapami nazbierané jazvy na jeho tele i duši, on nakoniec bez slov položí na stôl náhrdelník z veľkých Gererových zubov a pazúrov. Koniec.

Netreba zabaľovať jeden dej do druhého, oni sa aj tak navzájom obsahujú – za koncom prvého je návrat domov, vnútri druhého je zápas s netvorom. Ja som termín „rozprávanie“ použil nie v zmysle slohového postupu, ale skôr v v štýle „potom prišiel Fero, objednal si pivo a rozpovedal takúto príhodu“. Vonkajší dej postavy, ktorá rozpráva iným vnútorný dej, spôsobuje, že vnútorný príbeh je oslabený hranicami rámu a vonkajšiemu príbehu „rámu“ sa nedostáva pozornosti kvôli vnútru.
Potreba pointy. Na konci príbehu by mal prijsť nejaký dôvod, prečo s tým príbehom strácam čas.
„Dnes ráno som si sadol k robote, nebavilo ma to, konzultoval som problémy, nakoniec som s tým trochu pohol a keď mi padla, šiel som domov.“ Žiadna pointa, všedný deň. Napísaný príbeh nemá byť denníkový zápis ani výkaz zo služobnej cesty. Musí v ňom byť niečo, čo dá tomu príbehu zmysel, čo dá zmysel tomu, aby si ten príbeh niekto prečítal. A veľmi záleží na podaní, aj z toho záznamu všedného dňa by sa dala vykresať pointa, ak to rozpoviem správnym spôsobom. (Jeden môj známy raz povedal, že tetris je generátor životných príbehov.)

Čo dodať, urobil si prvý odvážny krok na prahu dverí. Kráčaj ďalej a budeš prekvapený, kam ťa cesta dokáže zaviesť.

autor
29. 03. 2010 15:15

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [7] Poďakovanie

Dobrý deň. Chcem sa poďakovať za každú jednu kritiku. Budem rád ak mi napíšete aj daľšie, lebo by som chcel vedieť akých začiatočnických chýb som sa dopustil, som totiž začiatočník a toto je moja prvá poviedka. Tiež ma zaujíma prečo je zle ak je to napísané ako rozprávanie a prečo to musí mať pointu. Za pochopenie ďakujem, s pozdravom Peter Bolgáč.

ceos
29. 03. 2010 12:24

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [8] asi tak

Zo začiatku som myslel, že pôjde o lepšiu prácu ako Koleda, ale nakoniec som opäť zostal sklamaný. Množstvo začiatočníckych chýb a koncentrácia na prvky a fakty, ktoré vôbec nie sú pre príbeh prínosné alebo aspoň zaujímavé…slabé. A pointa nikde…

Ash
29. 03. 2010 11:24

Odpoveď
Odpoveď s citáciou
 [9] Ad Návrat

Nie je to príbeh, ale rozprávanie, v ktorom má obálka (návrat syna domov) viac miesta, než si zaslúži. A nezaslúži si ho preto, lebo do deja nič nepridáva. Treba si pozrieť Čapkove povídky z jedné i druhé kapsy, ako on dokáže majstrovsky obaliť historky.
Vnútorný príbeh by si zaslúžil inú perspektívu, ktorá by ho urobila zaujímavejším, než býva správa zo služobnej cesty.