| Súvisiaci článok: Náhľad v okne | Presun | |
| roger 28. 11. 2006 09:52 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[1] RE: RE: Hobit bez Jacksona? Duro, neviem, ci ti odpovedat sem, ale ten blog sa mi nechce hladat ja by som v tom vsetkom videl este nieco ine, co ti teda je proti srsti – PJ a NLC sa chcu uistit, ze to treba tocit, ucitit podporu fanusikov v tych sudnych veciach a mozno aj trochu prinutit ostatnych ludi, ktori na tom robili, znovu sa rozhybat (moja naivna predstava). Jackson podla mna Hobita natocit musi, kvoli tolkienistom, novozealandanom a nam zopar jeho fanusikom, ktori sme zvedavi, co vytlcie z rozpravky. mozno to bude druhy king kong (co by mne osobne nevadilo, viem, ze tebe ano)- a mozno nie pokial ide o ostatne fantasy sagy – ja na silnych chlapov zvedavy nie som. trocha myslienky vsak v niektorych sagach, ktore spominas, bolo – a tie by bolo fakt dobre sfilmovat. ale preco prave PJ? preco seci dobri reziseri radsej tocia Alexandrov a ine historicke nudy a dostavaju za to Maliny, a nevrhnu sa radsej na fantasy? Jackson uz ma skratka tolkienovsky team – a ten by bolo dobre este vyuzit. nam mnohym ani tych 11 ci kolko hodin rozsirenych verzii nestacilo |
|
| Ďuro Červenák 28. 11. 2006 00:01 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[2] RE: RE: RE: Filmik na obzore Hardy: Na Borata sa rozhodne chystám, asi na budúci pondelok, na lacnejšie predstavenie. Stiahol som pár skečov z youtube a super. |
|
| Ďuro Červenák 27. 11. 2006 23:55 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[3] RE: Hobit bez Jacksona? Roger: Ešte nie je isté, či si to Sony/NLC nechajú utiecť. Najnovšie vyhlásili, že Hobbita by mal záujem režírovať Sam Raimi. Bude to obrovské, ale dám sem svoj blog z MovieZone k tejto téme. Možno si to dakto prečíta: KAŠLAŤ NA HOBBITA! Niečo podobné, hoci možno nie až také radikálne, sa mi preháňalo hlavou v uplynulých dňoch, počas celého toho rozruchu okolo sporu Petra Jacksona so štúdiom New Line Cinema. Nechápte to ako prejav ľahostajnosti. Ako fanúšik fantasy a takmer nekritický uctievač filmového Pána prsteňov samozrejme nemám adaptáciu Tolkienovho prequelu „na háku“. Aspoň nie celkom. Celú „kauzu“ osobne považujem za kombináciu vykalkulovanej „negatívnej reklamy“ (podobnej mediálnej masáži s novým Bondom alias Craigom, teda „zámerne šírime pochybnosti, aby ste sa nakoniec zvedavo prišli presvedčiť a uznali, že je to predsa len fajn“) a snahy všetkých zúčastnených vytrieskať z veci čo najviac peňazí (PJ sa svojím listom pokúšal stavať do úlohy umelca, ktorý nedokáže nakrúcať v tieni nedoriešených finančných nezrovnalostí, čím akoby vravel „prachy sú pre mňa až na poslednom mieste“ – buahaháááááá!). Pritom sa celému projektu Hobbit vlastne dostáva gigantickej reklamnej kampane, ktorá tento chýr zanesie aj k tým posledným ušiam, ktoré dosiaľ netušili, že Tolkien okrem slávnej trilógie napísal aj niečo iné. A, čo je hlavné, vlastne sa to deje úplne zadarmo. Protestujúci fanúšikovia, herci a filmoví publicisti tak vlastne plnia úlohu cirkvi a Hobbit sa stáva druhým Da Vinciho kódom (iste, ja sám k tomu týmito riadkami maličkou mierou prispievam, ale čo už). Filmová a fanúšikovská verejnosť sa búri a diskutuje ako o život, a čo zatiaľ robia MGM, NLC, Sony a Jackson? Nechávajú si odkazy na telefónnych záznamníkoch a píšu otvorené listy na rýdzo fanovské stránky. Skutočne seriózny prístup. Ak však necháme bokom túžbu štúdií po miliardových ziskoch z filmu, natíska sa otázka: o čo tu sakra ide? Nalejme si čistého vína (a vopred poprosme tolkienistov o odpustenie): Hobbit je fajn knižka, hlavne pre 10-ročné deti, ale o prepracovanej dejovej štruktúre a literárnej hodnote Pána prsteňov sa mu môže iba snívať. Je to prostučká a priamočiara báchorčička, ktorej by to skôr svedčalo v podobe dvojdielneho televízneho filmu od Hallmarku, než ako stámilionovému veľkofilmu. Gandalf príde s bandou trpaslíkov za Bilbom, vezmú ho na výpravu za pokladom, prejdú lesmi a horami, kde zvládnu pár trollov a nejaké tie prerastené pavúky, potom sa dopotácajú na Osamelú horu, kde Bilbo stretne Gluma, nájde Prsteň a naštve draka, ktorý potom zaútočí na mesto a treba ho zabiť. Koniec, milé deti, vycikať a spať. A tu už sa vo mne opäť ozýva priaznivec fantasy. Hobbit mi totiž svojou rozprávkovosťou nepríde ako nástupca Pána prsteňov, ale skôr ako ďalší príspevok do „narnia-vlny“. A tých PG blábolov o deckách vo fantasy svetoch bude v blízkej dobe toľko, že sa čoskoro po sebe pozriete do záchodovej misy a zistíte, že z vás vypadávajú hovoriace bobry. Terabithia, Arthur, Compass, Spiderwick, Inkheart, Narnia 2, Potterovia… a Hobbit. Juchú, fantasy prichádza na plné gule a filmové weby a magazíny budú na budúci rok písať len o detských predstaviteľoch, ktorých vybrali z trilióna uchádzačov na zaručene najrozsiahlejších konkurzoch v Británi, v Slnečnej sústave, ba aj v celej Galaxii. Speleersa vybrali zo 180 000 kandidátov! Ktorý detský ksicht ho tromfne? Kam tou trochu zlostnou úvahou smerujem? K nám, fantasy priaznivcom, ktorí máme už dávno viac ako 12 rokov. K nám, ktorí chceme starovekého bojovníka Brana Mak Morna (mal ho režírovať Peter Berg!), ktorý nájde vo svojom paláci obrovské vrece z ľudskej kože, plné vylúpnutých očí, a volaný týmto odkazom musí putovať do temných močarísk obývaných ľudožrútskymi strigami. Chceme Solomona Kanea, samotárskeho šermiara putujúceho africkými džungľami a bojujúceho s krvilačnými démonmi z ruín mesta, ktoré je pozostatkom dávnej civilizácie. Chceme adaptácie bestselleristov Davida Eddingsa (napríklad ságu o rytierovi Sparhawkovi), Raymonda Feista (príbeh o rozdelených priateľoch, ktorí sa ocitnú v paralelných svetoch, jednom tolkienovskom, druhom podobnom šógunovskému Japonsku, a nakoniec vo vojne medzi nimi slúžia nepriateľským armádam), Georga Martina (fantasy svet je zmietaný konfliktom podobným vojne ruží a je prepchatý takou zložitou politikou, že sa z toho pretáčajú buľvy) alebo Paula Kearneyho (Európanom a Turkom podobné národy musia uzavrieť mier a spolu obrátiť kanóny proti démonickému vojsku z inej dimenzie). Peter Jackson, kašli na Hobbita! Nech si ho kľudne natočí Raimi alebo hoci aj Brett Ratner. Sony už aj tak rozhodlo, že z toho urobí neškodnú zábavku pre celú rodinu (hlavne žiadne odseknuté goblinie hlavy!). Omnoho radšej si pozriem v tvojom podaní ságu Temeraire o napoleonských vojnách za asistencie mágie a drakov. Kniha sa ti páčila, práva si kúpil, tak vytrieskaj z NLC tých sto miliónov a natoč to. Ak sa vybodneš na jedného prekliateho Hobbita, svet sa naozaj nezrúti!" Dodám, že tento blog je pre ľudí, ktorí SF/F nežijú každý jeden deň, takže je vysvetľovací v pasážach, ktoré návštevníkovi fantazia.sk prídu zbytočné… |
|
| TechnoM@n_de_H@rdy 27. 11. 2006 19:51 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[4] RE: RE: Filmik na obzore ..celkom husta vec je aj Borat,pre ludi so zymslom pre surovy humor… |
|
| roger 27. 11. 2006 15:12 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[5] RE: Filmik na obzore esteze si napisal. skoro som sa na to vybral :) |
|
| Tono 27. 11. 2006 11:41 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[6] Filmik na obzore Inak odporucam ist na Crank,je to prijemny adrenalin v style Transporterov ci MI3, no tentoraz tu Statham nehra kladasa, co mu len prilepsilo. Film je zaujimavo koncipovany do viacerych rovin a nechyba ani sranda… |
|
| roger 23. 11. 2006 23:05 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[7] a este nieco uz koncim, slubujem – na cas :) . tu je jeden zaujimavy komentar, snad sa na mna jare, ktory ho na FF dal, nenahneva. chcem ho vytiahnut z tej kopy truchlivych reci, co tam v komentaroch su: Tady je úryvek z rozhovoru se Saulem Zaentzem, majitelem práv k PP
i Hobitovi (a známým producentem, mj. většiny filmů od Formana, vč.
Přeletu nad kukaččím hnízdem, Amadea atd.), z č. 12/06 německé Cinemy.
Pochopitelně nemůže postihnout současnou situaci, ale je z něj jasné, že
NLC příští rok skutečně práva k natočení Hobita vyprší, ale také
vztah Saula Zaentze k PJ: A co dychtivě očekávaná adaptace Hobita? |
|
| roger 23. 11. 2006 22:40 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[8] Hobit bez Jacksona? Pani, nechcem vam ako filmovy neznaboh do toho skakat, no je tu nieco, co ma zaujima o dost viac, ako vsetky bondovky s gilliamovkami dokopy: www.fantasyplanet.cz/lotr/art.asp?… mozno sa teda konecne potesia ti, ktorym sa Jacksonov Pan prstenov nepacil. Bude to teda mozno robit niekto iny, kto sa im zavdaci viac. Ze ale za tym vsetkym ro strany doterajsich tvorcov nie su len pocity legalnego a fairoveho jednania, svedci tento clanok: aktualne.centrum.cz/kultura/film-a-televize/clanek.phtml?id=290612 . Pre tych, ktorym sa nechce kopirovat link – New Line Cinema neplati. To zase McKellen tvrdi, ze by Hobbita mal robit Jackson – aktualne.centrum.cz/kultura/zabavni-prumysl/clanek.phtml?id=292362 . A ty je za to peticia – www.petitiononline.com/…etition.html . Uz nas je 45736 :) |
|
| Tono 20. 11. 2006 12:15 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[9] RE: RE: Tideland Duro, ved skukni a napis,co o tom sudis… ja som mal pocit, ze ma ten filmy miestami az hypnotizuje… a napato/zvedavo som cakal, aka dalsia Terryho sialenost bude nasledovat. |
|
| Ďuro Červenák 18. 11. 2006 23:44 Odpoveď Odpoveď s citáciou |
[10] RE: RE:RE:Tideland Tak ja som druhý zarytý pythonista. Lenže to nerátam medzi Gilliamove filmy. |