Znovuzrodený Tolkien

Born of Hope, VB, 2009

Pol roka po Hone na Gluma (pardon, pre prekladateľských puristov Glocha) prichádza zo Stredozeme jeho mladší a väčší súrodenec Born of Hope (Zrodený z nádeje).


Zrodený z nádeje načiera do rieky dejov Tretieho veku a vynáša na svetlo sveta príbeh Aragornových rodičov, Arathorna a Gilraen. Stvárnenie príbehu, ktorý mnohí poznajú z Dodatkov k Pánovi prsteňov, je najnovším bonbónikom osladzujúcim čakanie fanúšikov na Cestu tam a zase späť Guillerma del Tora.

A novorodenec Born of hope, zabalený do nízkorozpočtovej perinky fanúšikovstva a entuziazmu, odkojený vodou priamo z Tolkienovho žriedla, je – dievčatko! Tento fakt vynikne pri porovnaní (nedokážem sa mu ubrániť) s jeho starším bračekom. Tvorcovia postavili do popredia ľudské vzťahy, nie osamelé hrdinstvo; citové naplnenie, nie plnenie úloh, život v usadlosti namiesto túlania sa po pustatine. Na obranu pred úplnou rozamunditídou sa postavili voje škratov (p. p. p. ohyzdov), no aj tie vlastne len robia krovie melodramatickému ľúbostnému trojuholníku, poskladaného z úlomkov udalostí v niekoľkoročnom rozpätí.

Veľkou mierou k takémuto vyzneniu zrejme prispela režisérka Kate Madisonová, ktorá si zároveň strihla jednu z hlavných postáv, Elgarain. Najväčší priestor dostal prirodzene Christopher Dane ako Arathorn nasledovaný Beth Aynsleyovou v roli Gilraen, teda otec a matka budúceho kráľa Gondoru. Aj zvyšok hereckého obsadenia podal (až na výnimky) slušné výkony. Ich vyzneniu určite pomáha, že žiadna z postáv sa nevyskytla vo filmovom Pánovi prsteňov – samozrejme okrem toho malého štopľa s dreveným mečom – a teda divák necíti nutkanie porovnávať.

Projekt sa drží štýlu filmovej reči uzákonenej Jacksonovou trilógiou. Nástup s melodickým hlasom rozprávačky ma uchvátil. Akčné scény si zachovali dynamiku i eleganciu (najmä úvodná, rámujúca prvé stretnutie Arathorna a Gilraen). Kamera, masky, kostýmy, digitálne efekty, to všetko nepodlieza nasadenú latku. Scenár a dialógy miestami nasiakli pátosom, no to by sa dalo prepáčiť.

Len… To, čo bolo pri Hone na Gluma úchvatné, je teraz skôr zopakovaním ustanoveného štandardu. A (viem, je to moja osobná charakterová chyba) „ženský“ príbeh, romantizujúci, tiahnuci k pátosu a alegorickosti – dieťa zrodené ako nádej pre svet v tomto predvianočnom čase – to nie je moja šálka kávy. Ale možno pre iných bude práve toto odporúčaním. Preto si myslím, že film určite stojí za zhliadnutie.

Poznámka: V hodnotení som sa odosobnil a nebral ohľad na svoje preferencie.


Born of Hope

Žáner: fantasy

Réžia: Kate Madisonová

Scenár: Alex K. Aldridge, Christopher Dane

Výroba: Veľká Británia, 2009

Trvanie: 68 min.

Hodnotenie: 70%

Zdroj informácií a fotografií: http://www.bornofhope.com/

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/znovuzrode­ny-tolkien“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


16. decembra 2009
Zdeno *Ash* Mikláš