Zlé znamenie

Nana. Japonsko, 2006

Japonské slovo „nana“ znamená „sedem“. V obrázkovo-bublinovom svete Ai Jazawovej je sedmička nešťastným číslom. A keď je zdvojená, tým horšie. Tak napríklad dátum siedmy júl považujú jej postavy za mimoriadne nešťastný, podobne ako my piatok trinásteho.


Protiklady sa priťahujú

Nana a Nana spolu bývajú v byte číslo 707. Ako často sa stane, že si vo vlaku sadnú vedľa seba dve baby v rovnakom veku s rovnakým menom, ktoré spolu dokonca konverzujú dosť dlho na to, aby si tieto skutočnosti uvedomili? Takáto nevídaná náhoda si žiada prípitok! No hoci sa nečakané stretnutie vo vlaku udeje už v prvých minútach seriálu, ťuknutím jednej pivovej plechovky o druhú sa príbeh dvoch Nán ani nekončí, ani nezačína. Naopak, hneď od začiatku je divákovi zrejmé, že ho čaká dej, ktorý sa jednoducho nezmestí iba do niekoľkých častí. Dve mladé ženy sú napriek spoločnému menu také rozdielne, že nebyť osudovej cesty do Tokia, zrejme by sa nikdy nestretli. Nana Ósakiová je sirota. Spieva v punkovej kapele Black Stones, ktorá chce vo veľkomeste debutovať. Jej osudovou láskou je chlapec menom Ren, basgitarista v konkurenčnej kapele. Hrdosť im nedovolí byť spolu, no stále ich to k sebe ťahá ako opačné póly magnetov. Ich láska je v seriáli prirovnávaná ku vzťahu Sida Viciousa so skupiny Sex Pistols a jeho priateľky Nancy.

Nana Komacuová je tak trochu rozmaznané a navyše veľmi naivné dievča z veľkej rodiny zvyknuté na to, že sa o ňu vždy niekto postará. Obzvlášť fascinujúca je jej schopnosť zaľúbiť sa do každého od čerta krajšieho chlapa, ktorý ide okolo. Do Tokia sa sťahuje jednoducho preto, že sa tam odsťahoval aj jej priateľ a najlepší kamaráti. Táto Nana je druhou Nanou veľmi rýchlo prekrstená na Hačiko. („Hačiko“ je v Japonsku typické psie meno – Nana Komacuová pripomína Nane Ósaki otravné šteniatko), no má aj iný význam – skrátené meno „Hači“ znamená „osem“.

Nešťastný koniec nešťastného čísla

Anime seriál o živote, láske, no najmä o hlbokom priateľstve má 47 dielov. V poslednom z nich je na konci divák upozornený, že ide len o prvú sériu, a tá druhá sa už chystá. Či sa však niekedy naozaj natočí, je vo hviezdach.

Ai Jazawová, autorka komiksovej predlohy, autorka máng Paradise Kiss či Príbeh zo susedstva, v lete roku 2009 vážne ochorela a odvtedy nenapísala ani čiarku. Dokončenie úspešne rozbehnutej mangy Nana, ktorá má dnes 21 zväzkov, je otázne – rovnako ako pokračovanie anime. Jazawová sa zrejme zahrávala s nešťastným číslom príliš dlho na to, aby jej to mohlo len tak prejsť.

„Povedz, Nana…

… pamätáš sa, ako sme sa prvýkrát stretli?“ znie úvodná veta seriálu. Ja sa pamätám veľmi dobre, a som si istá, že aj každý, kto toto anime videl. Nana má totiž silný potenciál chytiť človeka za srdce a predrať sa na vrchné priečky vašich obľúbených seriálov (ak teda patríte k cieľovej skupine, ktorú tvoria dievčatá a mladé ženy okolo dvadsiatky). Jazawová už neriskuje pozornosť čitateľa pomalým rozbehom, ako to bolo v Paradise Kiss, ale hodí čitateľa/diváka priamo do centra deja a vysvetľovať začne až neskôr. Štyridsaťsedem dielov sa môže zdať veľa, no príbeh tohto rozsahu si ich naozaj zaslúži. A pre netrpezlivých divákov si krajina vychádzajúceho slnka pripravila aj dvojdielny hraný film Nana, ktorý zahŕňa dej prvej a zatiaľ jedinej série seriálu.

Scéna je prichystaná, reflektory namierené. Ste pripravení? Začíname o desať, deväť, hači, nana…


Nana

Réžia: Morio Asaka

Námet: Ai Jazawová

Žáner: romantická dráma

Výroba: Japonsko, 2006, 47 častí

Hodnotenie: 100 %


1. februára 2011
Soňa Lantajová