Živí mrtví: zombie telenovela (nielen) pre chlapcov každého veku

Zivi mrtvi 1
Zivi mrtvi 2

Žijete si svoje pokojné, tiché životy so zdravotným poistením a slušným ročným príjmom a nepochybujete o tom, že takto to ostane už navždy. Veď čo najhoršie sa vám môže prihodiť? Spálite pukance v mikrovlnke? Dostanete defekt? Ak vás tento pohodlný konzumný život učičíkal svojimi pseudoistotami, máme pre vás nemilé prekvapenie: Všetko, čo ste mali radi, vám bude odobraté. Teda pokiaľ uveríte pôsobivej komiksovej ságe Walking Dead.


Ste pripravení dať zbohom starým dobrým časom? Scenárista Robert Kirkman rozhodne áno. Jedného dňa si totiž povedal, že jeho pripravovaná kreslená séria o chodiacich mŕtvolkách vybabre s tradičnou príbehovou kompozíciou úvod-jadro-záver – a jednoducho nikdy neskončí. Teda, príbeh bude pokračovať, pokiaľ budú autori komiksu Walking Dead (u nás vychádza v češtine ako Živí mrtví) nažive a pri zmysloch. A tak vznikla prvá komiksová zombie telenovela na svete (a medzičasom už aj jej televízna podoba, ktorú má na rováši Frank Darabont).

Hlavným hrdinom tejto ságy je policajný dôstojník Rick Grimes. Istého rána sa prebúdza z kómy do prázdnej, spustošenej nemocnice. Vlastne nie celkom prázdnej – polihujú tu mŕtvolky, ktoré sa dajú do pohybu, len čo zacítia živé mäsko. Rick sa zo šoku nedostane ani po úniku z toho hrozného miesta. Len čo sa na chvíľu zastaví, aby si oddýchol, opáli ho niekto lopatou po hlave. Bim!

A potom…

Smer, akým sa séria uberá, určuje už prvý diel s názvom Staré dobré časy. Príbeh sa rozbieha z ľahkého poklusu a potom už trieli šprintom vpred. Rick sa zoznamuje s prvými živými, zisťuje, čo sa stalo, kým si on pospával v čiernej tme a hojil sa zo strelných zranení, hľadá si rodinu, nachádza rodinu, nachádza priateľov, rieši citové otázky, stráca priateľov a tak ďalej. Nuž a medzitým sa snaží prežiť vo svete plnom zombie.

Druhý diel Míle a míle nastavil latku ešte o čosi vyššie. Dej sa najprv vracia do nedávnej minulosti, aby vysvetlil niektoré motivácie hrdinov, ale hlavne aby nás ešte viac zneistil (hlavne žiadne spoilery, všakáno). Jedného si však musíme byť plne vedomí – toto nie je komiks pre citlivky. Nielen kvôli grafickej explicitnosti (obrúseného čitateľa len tak nejaké vnútornosti na papieri nezhnusia), ale hlavne pre ten temný tón v rozprávaní. Atmosféra je bezútešná, z katastrofy niet cesty von a ľudia sa začínajú riadiť zákonmi vlkov. Stres, vyčerpanie, nedostatok potravy, paranoja, kulminácia vzťahových peripetií… Niekomu rupnú nervy a začne strieľať do vlastných radov. Niekto sa nechce vzdať svojho (ne)mŕtveho syna, a tak si ho ďalej „chová“ v zavretej stodole.

Živí mrtví sú dospelým komiksom pre všetkých fanúšikov kultu zombie. Ak ste vyrastali na filmových zombie hororoch, túto sériu si obľúbite. Ak máte radi civilné príbehy plné ťaživých ľudských osudov, obľúbite si ju tiež. V konečnom dôsledku nám totiž medzi riadkami hovorí niečo o tom, že živí dokážu byť niekedy ešte nebezpečnejší, ako živí mŕtvi.


Živí mrtví 1: Staré dobré časy

Autori: Robert Kirkman, Tony Moore

Vydavateľstvo: Crew

Väzba: brož.

Jazyk: český

Počet strán: 140

Rok vydania: 2009

Živí mrtví 2: Míle a míle

Autori: Robert Kirkman, Charlie Adlard

Vydavateľstvo: Crew

Väzba: brož.

Jazyk: český

Počet strán: 136

Rok vydania: 2010


24. októbra 2012
Mark E. Pocha