Ohnivé pero Q3 2009: Záznamník

Konečne mám pár voľných dní. Rozhodol som sa ich stráviť na obľúbenej horskej chate, kde som prežil už veľa nádherných chvíľ. Viem, že som trošku staromódny, ale nemám rád miesta s robotickou obsluhou. Vždy uprednostním klasického čašníka, dokonca aj keď mu servírovanie jedla a nápojov trvá o niečo dlhšie ako automatu. Jednoducho mám rád kontakt s ľuďmi. Radšej si za jedlo priplatím, no musí ma obslúžiť človek.

Teda nie že by som mal niečo proti technike. Som rád, že žijem v dobe, ktorá mi poskytuje omnoho viac možností ako mali moji predkovia. Nedávno som kdesi čítal, že vraj ešte pred pár rokmi existovali zariadenia, ktoré umožňovali iba záznam obrazu a zvuku. Dnes keď si s úplnou samozrejmosťou zaznamenávame na dovolenke vône a chute miestnych špecialít je takáto predstava neuveriteľná. Používanie záznamníka chutí a vôní už považujeme za natoľko samozrejmé, že si veľmi dobre vieme predstaviť nadšenie sprevádzajúce tento epochálny objav. Pochopiteľne tento prístroj neukladá chemické látky vyvolávajúce príslušné vône a chute. Predpokladám, že by to ani nebolo možné. Predmetom záznamu sú nervové elektrické prúdy vysielané zmyslovými orgánmi do mozgu. Prístroj tieto prúdy rozlišuje a zaznamenáva. Takýto záznam je možné veľmi jednoducho opätovne vyslať do mozgu, ktorý však nedokáže odlíšiť záznam od aktuálnych impulzov z receptorov. Práve vďaka tejto skutočnosti môžeme prežívať chuťové a čuchové vnemy rovnakým spôsobom ako v čase, keď boli zaznamenané. Škoda len, že každý objav je zneužiteľný. Existujú dokonca ľudia, ktorí vedia tento záznamník upraviť tak, že po zapnutí vyšle do mozgu informácie o kolapse všetkých orgánov v tele. V takom prípade sú informácie vyhodnotené ako autentické a človek o chvíľu zomiera v strašných bolestiach.

Dnes sa žiaľ večera veľmi nevydarila, takže som rád, že nosím záznamník stále pri sebe a môžem sa potešiť aspoň chuťou jedla z minulej dovolenky. Príslušný záznam mám pre istotu stále prednastavený. Stačí stlačiť jedno tlačidlo a môžem znova vnímať okúzľujúcu gastronomickú nádheru. Dokelu!!! Teraz mi napadlo, že viem na istých ľudí niekoľko veľmi nepríjemných vecí, ktoré budú určite zaujímať políciu. Záznamník funguje nejako čudne. Celé moje telo zaplavuje intenzívna bolesť. Umieram ako obeť vlastnej nepozornosti.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

23. novembra 2009
Martin Cibák