Ohnivé pero Q1 2010: Zaklínač hadov

Zaklínač hadov mal veľký kôš

a v tom koši mal jedenásť hadov.

Okrem nich vlastnil aj tupý nôž

a päť detí so ženou mladou.

„Bratia, počujete ma. Cítite ma. Cítite, aký odpor mám k týmto ľuďom, ktorí nás už mesiace väznia. Je mi z nich zle. Najhoršie mi bolo, keď zo mňa snímali našu obranu, aby som sa stal rovnako bezbranní ako vy. Robil to starý opitý Ind a tak sa pri tom nožom dotkol mojej hlavy. Predpokladám, že vtedy sa stalo to, že vás môžem cítiť a svoje pocity vám posielať. Áno, som rád, že ma počúvate. Cítim, že sa bojíte, ale to musí prestať. Chceme žiť, nie robiť toto trápne divadielko. Cítim však ešte niečo. Toto nie je had.“

Ako ho neznášam. Hrá sa na krásneho a vševedúceho a celý jeho život sa pritom točí len okolo jeho paličky. Je založený na klamstve o nej. Hrá vo filmoch, usporiadava koncerty, vystupuje v televízii. No to, čo má, si nie je schopný vážiť. Obyčajný sviniar je to, ja sa oňho, naše malé aj tie sprosté hady starám, behám, upratujem. A čo mám z toho? Stále na mňa ziape, za každú hlúposť. Aj teraz, prečo je vraj nôž tupý. A čo ja viem? Ja mám zháňať brúsiča? Nech si trhne nohou.


Tá žena skúpa a hádavá

na hadov bola nesmierne zvedavá.

„Bratia, predstavujem vám Sheeru. Je to žena toho šaša, čo nám vyhráva. Máme spoločného nepriateľa. Sheera, ja viem, že ma cítiš. Daj voľný priechod svojim pocitom. Neuzatváraj sa. Možno ti môžme pomôcť. Poď, pozri sa na nás, možno zistíš, že nie sme žiadne príšery. Možno prídeš na výhody nášho života.“

Ten hajzel sa už na mňa ani nepozrie. Ešte donedávna samé reči o láske, teraz už len ignorancia, poníženie, odpor. Mám čudné sny. Stále sa mi v ich objavuje jeden z tých obrovských hadov v koši. Láka ma, vyvoláva vo mne zvláštny pocit nádeje, ktorej absurdnosť ma desí. Bola som sa na nich pozrieť večer, je to skutočne ten najväčší.


Zaklínač hadov sa celý rok

pokúšal zakliať tých jedenásť hadov

Dával si pozor na každý krok

a na päť detí so ženou mladou.

„Bratia, dúfam, že je vám jasné, čo musíme robiť. Vyvolať v nepriateľovi falošný pocit spokojnosti. No nesmieme byť vždy poslušní – rýchlo by nás vymenil, ľudia nikdy nie sú spokojní. Vždy to musí niekto z nás aspoň trocha pokaziť. A ty, Sheera, musíš byť s nami. Náš plán sa pomaly napĺňa. Rok sa pomaly končí a už čoskoro nastane deň zúčtovania.“

Ignoruje ma, ale už aj ja jeho. Vôbec mi to nevadí. Had ma vo sne naplňuje úplným pokojom, z nejakého dôvodu sa mi žije ľahšie. A vraj už prichádza čas, keď sa konečne niečo zmení.


Zvedavá žena však vzala raz nôž

a začala otvárať ten prútený kôš.

„Bratia, dnes je ten deň! Dnes sa vyplnia naše dlhotrvajúce túžby. Už žiadny kôš, žiadna píšťalka, žiaden hlupák. Dnes budeme zase slobodní. A s nami aj ty, Sheera. Osloboď nás!“

Konečne. Poďte bratia sem, von, do života. A prijmite ma medzi seba.

Hady sa plazili z koša von

a z úst ženy sa ozval len ston

Zrazu sa zmenila na hada

a od tých čias sa s mužom neháda


Poznámka: Použitý text Milana Lasicu Zaklínač Hadov pre skupinu Prúdy je v poviedke vyznačený kurzívou.

  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý týždeň jedna až dve.
  • Uzávierka súťaže nie je, súťaž potrvá, kým budú prichádzať príspevky.
  • Existujú čiastkové uzávierky, ktoré budú oznámené s dostatočným predstihom. Ku dňu čiastkovej uzávierky sa uskutoční vyhodnotenie poviedok, ktoré boli publikované medzi dvoma čiastkovými uzávierkami.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov, názor redakcie a hlasovanie, ktoré sa uskutoční po čiastkovej uzávierke.
  • Vyhodnotenie a odmenenie víťazov sa uskutoční priebežne, po ukončení hlasovania, dátum najbližšieho termínu redakcia oznámi s dostatočným predstihom.
  • Viac v pravidlách súťaže.

18. januára 2010
Martin Králik