Záhady aj pre teba

Brezina: Chrám hromu
Brezina: Prízrak útočí

Sú traja ako voľakedy traja pátrači. Patrik, silný ako tiger, pravidelný návštevník posilňovne. Bea, rýchla ako tiger, dynamická dievčina, ktorá má rada orieškovú zmrzlinu a tiež jadrá lieskovcov (najmä keď sa tuho zamyslí). Luk, prefíkaný ako tiger, počítačový fanatik, vynálezca. Zaoberajú sa riešením záhad a zatiaľ sa im darí. Ich hlavný stan sa nachádza v pivnici čínskej reštaurácie Čínsky tiger.

Heslo tímu znie:

Každý prípad, každú spleť

Tigrí tím vyrieši hneď!

V prvom príbehu zo série trojica náhodou v dražbe získa sedem rýb. V ich telách sa ukrýva záhadný odkaz. Na siedmich pergamenových zvitkoch je mapka ostrova s chrámom Hromu uprostred. Chrám určite skrýva nejaký poklad alebo prinajmenšom tajomstvo, pretože sa oň zaujímajú všelijakí ľudia.

Tigrí tím rozlúšti tajomný odkaz, zažije adrenalínovú jazdu na motorovom člne, preľstí sochu hltajúcu vysielačky a napokon… prekvapenie si vychutnajte sami.

V druhom pokračovaní série Bea zistí, že v žrebčinci jazdeckého oddielu, ktorého je členkou, straší. Navyše jej obľúbenému koňovi Fantómovi ktosi bezdôvodne oholil kúsok brucha. Keď napokon spolu s neskúsenou jazdkyňou Elenou mizne najvzácnejšia kobyla žrebčinca Belladona, Tigrí tím nastupuje do akcie…

Autorom príbehov Tigrieho tímu je populárny rakúsky autor knižiek pre deti a mládež Thomas Brezina. Napísal už vyše 400 kníh, v rokoch 2006 a 2007 získal v Rakúsku titul spisovateľ roka. Brezinove texty ponúkajú jednoduchý, svižný, nie však primitívny príbeh. Tigrí tím, podobne ako viacero predošlých Brezinových sérií, zaujme dôvtipnou a kreatívnou súhrou textovej a vizuálnej zložky. Každý čitateľ sa prostredníctvom ku knižke priloženej superlupy môže stať štvrtým pátračom a lúštiť záhady ukryté na obrázkoch.

Thomas Brezina: Prípad pre teba a Tigrí tím – Chrám hromu

Bratislava, Fragment 2009

preklad: Martina Vankúšová

127 s.

Thomas Brezina: Prípad pre teba a Tigrí tím – Prízrak útočí

Bratislava, Fragment 2009

preklad: Martina Vankúšová

115 s.


18. marca 2009
Miloš Ferko