Záchrana sveta na nemecký spôsob

Gorian: Odkaz hvězdných mečů

Gorian - odkaz hvězdných mečů

Máme tu megagangstra, ktorý chce ovládnuť svet – zase. Máme vyvoleného chlapca – zase. Chlapec má v sebe mocné nadanie a jedine on môže zloducha poraziť – zase. Zloduch sa snaží chlapca odpratať z cesty skôr, než dospeje – zase. A stojí za smrťou oboch chlapcových rodičov – zase. Že vám to je povedomé? No bodaj by nie!


Tej noci, keď sa Gorian narodil, spadol z nebies meteorit. Gorianov otec Nhorich ho našiel a z hviezdneho železa vykoval dvojicu temných mečov (inšpirácia Silmarilionom bije do očí). Tieto zbrane v rukách Goriana môžu znamenať koniec rozširujúcej sa moci Morygora, Pána mrazivej pevnosti. Ten to dobre vie a robí všetko preto, aby hrozbu zlikvidoval. Chudák mladý Gorian je po smrti otca, ktorý ho dlho chránil, proti svojej vôli uvrhnutý do adrenalínového boja o holý život a hviezdne meče, pretože Morygor nie je žiaden dobrák, ale prvotriedny zloduch.

Gorian je v problémoch až po uši, ale prozreteľnosť mu poslala pomocníkov. Najskôr ho chráni otec, po ňom Adh Beliak, štafetu preberá dvojnásobný majster Rádu Prastarej sily Thondaril a v kritických okamihoch sa ukáže malý chrlič Ar-Don alias Domrich. Neskôr mu pomáha vrstovník Torbas a pôvabná Sheera. Tušíte správne, v knihe sa rysujú črty budúcej lovestory.

Na rozdiel od otrepanej zápletky je svet, v ktorom sa príbeh odohráva, podstatne originálnejší, a to čitateľ rozpozná už na prvých stranách. Čerstvý závan tu vidieť v podobe nápaditých mrazivých božstiev, duchov vody alebo Rádu Prastarej sily. Potešilo ma, že sa autor neuspokojil s kopírovaním rás od klasík fantastickej literatúry a do príbehu nenahádzal zlých orkov, tvrdohlavých trpaslíkov a vznešených elfov. Vo Svätej ríši navyše žije pospolu množstvo nevídaných plemien, od Orxanov (mohutní tigrovití humanoidi), až po Adhov (tvory vyrastajúce zo zeme a ovládajúce svojský druh mágie). Známe kreatúry ako bazilišok alebo chrlič (gargoyle) sú zas pojaté novátorsky, inak, ako býva zvykom. Predovšetkým to nie sú len potvory s chuťou zabíjať hlavných hrdinov, majú svoje vlastné svety a motívy.

Menší problém tkvie v tom, že keď sa po prvý raz v knihe objaví nejaká nevídaná rasa, autor jej opisu venuje len pár slov (po ktorých ostane čitateľovi v hlave len hmlistá predstava o výzore tejto rasy). Zato neskôr, uprostred boja, autor dobieha zameškané resty a vrhá sa do opisov, ktoré v tej chvíli čitateľa pramálo zaujímajú. Keď sme pri chybách, musíme spomenúť dialógy. Raz sú pútavé, inokedy nelogické a hrdinovia v nich mlátia prázdnu slamu.

Čo Alfred Bekker pokazil pri opisoch a dialógoch, to zachraňuje dobrou akciou a prekvapivými zvratmi. Okolo Goriana sa stále niečo deje. Ak sa nedeje, autor hoci aj pár rokov odbije niekoľkými vetami a hurá do ďalšej akcie. Čitateľ sa rozhodne nemá kedy nudiť, dej nie je taký predvídateľný a postavy až také ploché, ako v napríklad Paoliniho knihách. A bodaj by, veď Alfred Bekker má za sebou 250 (!) paperbackových románov, tisícku krátkych príbehov v novinách, časopisoch a antológiách. Po takom množstve napísaného sa od neho dá čakať len to, že remeslo ovláda, aj keď zamrzí, že si občas vypomáha zavádzaním čitateľa. Najhorším prešľapom podľa mňa je moment, keď bezmocný Gorian cíti, ako mu vrazili dýku do oka, no v nasledujúcej chvíli je zachránený a… oko je úplne zdravé. Prečo ešte pred chvíľou cítil v oku dýku? To Goriana vôbec netrápi…

Zdá sa, že Goriana netrápi ani smrť otca. Jeho uvažovanie o rodičovej smrti, kým bol v ohrození života, chápem. Ale keď hrozba pominula (po dvoch dňoch), bol už zo stratou otca vyrovnaný. Zvláštne, ak vezmem do úvahy, že Goriana celých šestnásť rokov vychovával práve otec a on na vlastné oči videl, ako ho mrazivý prisluhovači rozsekali na kúsky. Podobných anomálií v správaní sa je u Goriana viac a viac.

Gorian: Odkaz hvězdných mečů je teda ľahko čitateľný príbeh bez vedľajších dejových línií, plný akcie a prekvapení. Príbeh o chlapcovi, ktorý musí rýchlo dospieť a zastaviť rozširujúcu sa moc Morygora skôr, než zlo definitívne zvíťazí. Pripomína vám to Harryho Pottera alebo Odkaz dračích jazdcov? Aj mne a vedzte, že taký je zámer. Gorian je knihou pre chlapcov, ktorých spomínané romány chytili a radi by si zážitok zopakovali. Avšak v inom svete, s iným hrdinom.


Gorian: Odkaz hvězdných mečů

Vydal: Grada Publishing a. s.

Napísal: Alfred Bekker

Preklad: Iva Oxböll

Počet strán: 410

Rok vydania: 2011

Hodnotenie: 70 %


11. januára 2012
Ľuboš Bebčák