Zabíječ draků

King William

Tretí diel príbehov o Gotrekovi a Felixovi, zo sveta Warhammeru, nás zanechal na odchode z Karag Dum, zničeného mesta trpaslíkov ďaleko na Severe, v pustatine Chaosu. Dej vrcholil zabitím démona (mimochodom, bola to jedna z najlepších bitiek vo fantasy literatúre vôbec!) a končil späť v Kisleve, v pohraničí, ktorým sa zo severu začali valiť hordy armád Chaosu. Tretí diel bol veľmi príjemným prekvapením, po poslabšej druhej knihe o Gotrekovi a Felixovi (Zabíječ skavenů) sa William King vrátil späť k plnej sile temnej fantasy. No a v knihe štvrtej z trendu nepoľavil…

Zabíječ draků má priamočiary dej, rovnako ako druhá a tretia kniha o dvojici G&F. Vzducholoď trpaslíkov uniká z Kislevu a snaží sa preniknúť k hlavnému mestu Cisárstva, aby varovala spojencov pred armádami Chaosu. Vzdušný stroj však zasiahne magická búrka a zaženie posádku ďaleko do Hôr na konci sveta, kde na nich čaká – kráľovstvo trollobijcov a drak. Ten napadne vzducholoď, ťažko ju poškodí, takmer zničí – ideálny dôvod pre pomstu! A tak je Zabíječ draků vlastne o tom, ako sa partia trollobijcov vybrala na draka Skjalandira a ako pri tom pochodila (zle, jasnačka – je to temná fantasy!).

Dej je opäť temný, žiadnym hrdinom si čitateľ nie je istý – nevedno, kto je dobrý a kto zlý, kto padne, prežije – či už nepoškodený, alebo v rôznych štádiach rozkladu. Základom je samozrejme svet Warhammeru, ktorý bol vymyslený tak, aby zaujal. Existujú určité paralely s našim svetom, mapa Warhammeru je podobná mape Zeme, no jedno je isté – v našich časoch skavena (obriu krysu), trpaslíka, temného elfa či draka len tak nestretnete. Aj keď… Warhammer je stavaný na tom, že je to možný svet našej budúcnosti – zničený atómovou vojnou, ktorá spôsobila mutácie – výsledkom ktorých sú už spomínané rasy.

Kto ešte o Gotrekovi a Felixovi nepočul, zmeškal predchádzajúce diely ich príbehov (samostatné), môže pokojne siahnuť po tejto knihe. Dej je opäť relatívne uzavretý a aj keď niekam smeruje, pre hrdinov až taký význam nemá. Oni sú plnokrvní sami o sebe – bojujú, milujú sa a nenávidia, preliavajú krv aj hádžu „firebally“. Príjemná oddychovka, temnejšia než bežný priemer nekonečných ság o čarovných prsteňoch, kryštáloch a podprsenkách. Doporučujem!

Hodnotenie – 7/10 (nie je to nič nové, len sa to dobre číta a vtiahne do deja)

Zabíječ draků, King William, Warhammer – Gotrek & Felix 4 (Polaris, orig. Dragonslayer, obálka John Gravato, preklad Leona Malčíková, brož., 269 strán, 189 Kč, ISBN 80–85911–96–5)


19. decembra 2001
Rastislav Weber