Za hrsť spomienok na Festival fantazie 2011

FF 2011 - Točenej zmrzline sa nedá odolať
FF 2011 - diskotéka v plnom prúde
FF 2011 - každý sa mal kde zahrať
FF 2011 - prednáška na obľúbené témy
FF 2011 - Tento pán vraj bude na budúci rok prednášať s nožničkami na nose (teraz si to len skúšal)
FF 2011 - Trochu vyblednutý, ale stále lákavý nápis

Chotěboř je malé mesto, do ktorého každé leto príde jeden veľký festival. Festival, ktorého samotný názov naznačuje, že ide o niečo fantastické. Po uliciach sa prechádzajú postavy z kníh, filmov či seriálov a obyvateľom mestečka to už ani nepripadá čudné – za tých 16 rokov sú dávno zvyknutí. Festival fantazie navštívil Chotěboř aj tento rok. A opäť bolo dobre.


Kontraproduktvita zábavy

Ten, kto čítal román Hlava 22 od Josepha Hellera, si možno spomenie na postavu vojaka, ktorý celé dni trávil výnimočne nudnou činnosťou – strieľaním na terč. A robil to práve preto, že sa pri strieľaní na terč nudil a čas mu ubiehal pomaly. Jednoducho nechcel, aby jeho život uplynul príliš rýchlo.

Ten, kto bol na tohoročnom Festivale fantazie – či už na dva-tri dni, alebo si ho užil počas celého trvania – tomu by vyššie zmienený vojak určite nerozumel. Návštevníkom Chotěboře totiž čas ubiehal najmenej päťkrát rýchlejšie v porovnaní s tými, ktorí radšej zostali doma umývať okná. Je známy fakt, že na cone človek nikdy nemá pocit, že by tam bol dlho. Na cone sa život žije rýchlo a pije veľkými dúškami.

Ako napríklad české pivo

Festival fantazie, najväčší (čo do počtu dní aj účastníkov) con v Česku a na Slovensku, sa tento rok uskutočnil hneď na začiatku školských prázdnin. Program prebiehal tak ako po minulé roky, v štyroch budovách, takže presun medzi jednotlivými prednáškami účastníkom umožnil aj pobyt na čerstvom (len 30 stupňovom) vzduchu Českomoravskej vrchoviny. V samotných budovách to už až také čerstvé nebolo. Ventilátory strategicky uložené v každej miestnosti sa síce snažili, no viditeľne aj počuteľne bol ten nápor nad ich sily. Čo už, na letné cony sa predsa nevyberie niekto, komu býva v saune zle. Mali sme aspoň šťastie, že Chotěboř leží v objatí hôr (ehm, vrchoviny), pretože začiatkom leta sa v nižšie položených oblastiach ortuť teplomera neunavovala tým, že by zastavila pri tridsiatke.

A keďže po saune je zdravé skočiť do studenej vody, účastníci conu sa mohli osviežiť točenou zmrzlinou alebo chladeným českým pivkom – každému podľa jeho chuti, kombinovať sa neodporúča. Je možné, že mnohí si cez deň zaskočili aj do sprchy, pretože som na prednáškach stretávala toľko ľudí s uterákmi okolo krku, akoby bol dvadsiaty piaty máj.

Áno, bol aj program

Hoci popri jedení, pití, lízaní (zmrzliny), sprchovaní, stavaní stanu a rozprávaní sa v bufete naň občas ani nezostával čas. A naopak, často bol program natoľko zaujímavý, že na vyššie zmienené aktivity sa nedalo ani pomyslieť. Ako po minulé roky, aj teraz bolo k dispozícii množstvo programových línií pokrývajúcich nielen (ale najmä) fantastické žánre. Účastníci si taktiež mohli zahrať PC a stolové hry, na druhé zmienené boli dokonca tento rok vyhradené dve veľké miestnosti.

Fantastická dovolená

Slogan Festivalu fantazie je jednoduchý a vzhľadom na jedenásťdňové trvanie tohto podujatia aj veľmi výstižný. Pre väčšinu fanov je predstava dovolenky strávenej na cone veľmi lákavá. Ale upozornenie stále platí: Takáto dovolenka ubehne veľmi, veľmi rýchlo.


29. júla 2011
Soňa Lantajová