Z rockovej hviezdy upírobijcom

UPÍRI 2

Keď chcete byť nenápadní, najlepšie je cestovať púštnymi oblasťami v texasko-mexickom pohraničí s veľkou pestrofarebnou surferskou doskou na korbe džípu. Ak chcete byť originálni, doporučujeme vovnútri tej dosky (prečo by sa nemohla otvárať podobne ako gitarové puzdro?) nosiť všemožné zbrane, od pištole vystreľujúcej špicaté drevené kolíky až po dobre nabrúsenú katanu. Keď chcete vidieť sračku roka, požičajte si film UPÍRI 2.

Trpím sympatiami k filmovým upírom a vždy zajasám, keď sa niekomu podarí z tejto tisíckrát prekutanej hlušiny vydolovať aspoň kúsok trblietavej originality a nového pohľadu na vec. Takto príjemne sa zadarilo s Nevinnou krvou, Bladeom či kultovkou Od súmraku do úsvitu. Rozhodne to však nie je prípad UPÍROV 2. Zatiaľ čo v prvej časti sa Vatikánom platený upírobijca za zvukov južanského rocku potuloval mexickým pohraničím a lovil zubatých noco-pánov, v druhej časti sa INÝ Vatikánom platený upírobijca za zvukov južanského rocku potuluje mexickým pohraničím a loví zubatých noco-pánov. Rozdiel je v tom, že v prvej časti ho hral charizmatický ksicht James Woods, v dvojke ho hrá Jon Bon Jovi. Čo k tomu vôbec dodať? Pop-rocková hviezda má dokonalý účes aj uprostred tých najkrvavejších bitiek, tvári sa drsne ako batoľa s pískacou kačičkou a s katanou narába ako prasa s kosťou. Nič proti hereckým ambíciám Bon Joviho, napríklad v Ponorke U-571 mi vôbec nevadil, ale v tomto filme nie je trápny len vtedy, keď nie je v obraze. Navyše je to celé príšerná zlátanina plná mexických telenovelových hercov a je na ňu zrejme uvrhnutá tá istá kliatba ako na prvú časť – zo začiatku je to celkom šťavnatý krváčik, ale postupne, ako sa míňal už beztak úbohý rozpočet, sa z toho stáva neškodný chudokrvný Večerníček o prenasledovaní jednej srandovnej upírky, ktorej už v Bladeovi odpálili hlavu cesnakovým sprejom, takže sa jej nemôžete báť, trebárs si aj prefarbila vlasy na čierno.

Je smutné sledovať, ako sa žijúca hororová legenda John Carpenter stáva na staré kolená priam dojímavo upachteným plagiátorom úspešnejších tvorcov a z filmu na film stráca súdnosť a príčetnosť. Podobne, ako Robert Rodriguez a Quentin Tarantino nadviazali na Od súmraku do úsvitu produkovaním dvoch pokračovaní smerovaných rovno na video, tak sa i starý Johnny pokúsil vytrieskať ešte nejaký ten dolár z akého-takého diváckeho ohlasu na svoj ostatný znesiteľný film Upíri. Tak vidíte, ani len v tomto nedokázal byť originálny. Nedá mi necitovať komentár k UPÍROM 2 na Internet Movie Database: \„Oproti tomuto filmu je aj Jason X majstrovské dielo.\“ To rozhodne!


15. mája 2003
Ďuro Červenák