Vyvolený

M. Night Shyamalan

Z Vyvoleného nebudete síce príliš vyvalení, ale i tak dobre, zhrnul by som recenziu, ktorú sa ešte len chystám napísať. Pri kombinácii Shyamalan-Willis to vyzerá na celkom obstojný film a naozaj je. O čom to je, si môžete prečítať na hocijakom plagáte. David Dunn (Bruce Willis), bezpečák na futbalovom štadióne, prežije vlakové nešťastie – ako jediný a bez najmenšieho škrabanca. No a samozrejme, už to ide – vyhľadá ho (prudko rozbitný) Elijah Price aka Mr. Sklo (Samuel L. Jackson) a začne ho presviedčať, že je vlastne komiksový superhrdina, ktorého úlohou je chrániť ľudí pred zlom. Samozrejme, David zareaguje ako každý – pošle ho do kelu. Kým nezačne dvíhať dvestokilové činky a podobne.

Samozrejme, nechýba manželská kríza (tentoraz ozajstná :-)), pre zmenu okorenená aj prítomnosťou syna, ktorý na ocinkovi lipne. Herecké výkony sú obstojné, dokonca ich človek príliš nevníma. Samuel L. Jackson sa predstavuje v neobyčajnom imidži, ale pripomína Morphea z Matrixu, až to niekedy kle oči. Malá otázka: načo mu je sklenená palica? Ako efekt je to skvelé, ale praktická stránka dosť o ničom. To ma privádza k najslabšej súčiastke – scenáru. I keď je to stále nad priemerom, dobrá je aj základná idea, predsa len, niečo v tom škrípe. Pointa bude, o to sa nebojte, ale prichádza zrazu, nepredchádza jej žiadna nebadaná príprava, ktorá by mi spôsobila záchvat nadávania na vlastnú hlúposť, ako sa mi to stalo pri Šiestom zmysle. Vznášam tiež námietku proti tomu, že by sa niekomu postihnutému takou krehkosťou kostí, ako trpí Elijah, podarilo dorásť do takej výšky a váhy a len s krívaním. Z toho istého dôvodu si nemyslím, že ak by sa niekto tak efektne zrúbal na schodoch, že by to s jeho diagnózou vôbec prežil.

Omnoho silnejšia je réžia a kamera (len vďaka nim Vyvolený v mojom hodnotení ušiel osmičke) – Shyamalan si evidentne libuje v dlhých záberoch, pričom ten najkrajší, na nezraneného preberajúceho sa Davida v nemocnici (ponad zelenú plachtu farbiacou sa vzlínajúcou krvou) si užijete hneď na začiatku. Ale našťastie podobných efektných alebo len aj pekných záberov je tam viac. Aj keď obhliadanie trosiek vlaku v depe sa dalo natočiť omnoho výtvarnejšie, takto skoro ani nerozoznať, kde David je a čo robí.

Nuž ale – za zhliadnutie ten film rozhodne stojí. Pokojne sa vyberte do kina, určite to nie sú vyhodené peniaze.


12. februára 2001
Marek Eliáš