VYTIAHNITE KRUCIFIXY!

Nedávno sa mi do rúk dostal zaujímavý comic book. Dostal? Proste som sa o ňom dozvedel a kúpil si ho. V poslednom čase som bol dosť ovplyvnený vampovskou tematiku, naposledy hrou Vampire: The Masquarade Bloodlines, ktorá vytvorila geniálne fiktívno-realistické vampovské prostredie a navodila ilúziu existencie týchto nemŕtvych stvorení medzi nami, smrteľníkmi. A tak uchvátený vampírmi som siahol po prvej veci, čo mala na obálke tesáky väčšie ako celá Adamsova rodina dohromady…

Nie je to žiadna novinka, book vyšiel v roku 2003 vo vydavateľstve Comics Centrum. Medzitým Comics Centrum zaniklo a ako oni tvrdia, skončili s nelukratívnymi komiksami a začali s lukratívnou ezoterickou literatúrou…

Prvýkrát vyšla 30 dní dlhá noc v zošitovom vydaní ako trilógia. Po jeho úspechu sa tvorcovia Steve Niles a Ben Templesmith rozhodli publikovať komplet book. Ide o akési vzrkiesenie éry zlatých hororov, keď sa bolo ešte na čo pozerať, aj keď všetci vedeli, že všade strieka kečup, ale aj napriek tomu im behali zimomriavky po celom tele. Takže príbeh sa nesie v štýle old-school hororov. Príbeh sa odohráva v malebnom mestečku Barrow, na Aljaške, odtrhnutom od civilizácie, počas jedného mesiaca, keď slnko nevyjde nad horizont. Veľmi romantické miesto, už toto sľubuje krvavý zážitok.

Hlavná rola patrí manželskému eskimáckemu policajnému páru a proti nim stojí horda nenásytných úchylných xenofóbnych predátorov. Zubáči zavítajú do mestečka s cieľom ukojiť svoje úchylné chúťky a vďaka odľahlej pozícii a temnote, ktorá na mesiac pokryla miesto činu, je to nejideálnejšie miesto, ktoré si na svoje orgie mohli vybrať. Zíde sa tam vyberaná vampovská spoločnosť až po tých najvyšších, celá hierarchia. Krvavé jatky sa môžu začať.

Počas, toho ako nemŕtvi chlapíci premieňajú mesto na masový hrob, sa snaží skupina preživších zachrániť si akú-takú dávku krvnej plazmy a erytrocytov, ktoré im ešte zostali v tele a zdrhnúť. Scenár má riadnu dávku energie zo starých hororov – vyššie spomínaná skupinka preživších, ktorí sa boja aj vlastného tieňa, čakajúc v starom skladisku na svoju neodvratnú cestu na Božiu pravdu v hardcore štýle, temnota v každom zábere a dvadsať krvilačných predátorov na meter štvorcový a v prípade, že lieatajú, tak aj kubický.

Scenár je veľmi kvalitný, žiadne zbytočnosti, čalamádičky, proste nič navyše, len to, čo čitateľ / divák potrebuje vedieť. Dynamický príbeh nadupaný akciou. Dokonca sa chystá aj film 30 dní dlhá noc s režisérom Samom Raimim (napr. Evil Dead) a Steve Niles už pripravuje aj pokračovanie komiksu s názvom Dni temnoty.

Samozrejme, že scenár by nebol veľmi efektívny, ak by mu nesekundovala vynikajúca kresba Bena Templesmitha. Všetko sa nesie v temných, ponurných farbách, ktoré pripomínajú zlaté časy krvákových hororov. Zvláštnou technikou sú zvýraznené postavy, pozadie ustupuje, vytvára len minimálnu kulisu. Templesmith naplno prejavil svojho umeleckého ducha, tento kúsok je jeho zatiaľ najlepší. V niektorých pasážach kresby pripomínajú fotografiu, skvelá práca. Vďaka temnému gotickému prevedeniu má tento book svoje miesto na komiksovom trhu.

Úvod napísal sám veľký majster hororu a bizarností Clive Barker, okrem iného má book tvrdú väzbu a nachádza sa v luxusnej obálke a ako bonus je pridaný originál scenár Steva Nilesa a obálky pôvodných zošitových vydaní vampiráckej trilógie.


18. mája 2005
Martin Kudláč