Výsledky ankety Fantastická osobnosť roka - FÓR 2020

Najlepší teoretik - Ondrej Herec
FOR 2020

Záujem o anketu Fantastická osobnosť roka – FÓR rok od roka rastie, ale mien, ktoré sa v nej striedajú, ani toho roku príliš nepribudlo.

Anketu sme uskutočnili v dvoch kolách. V prvom mohli čitatelia a fanúšikovia fantastiky nominovať slovenské osobnosti a v druhom kole sa za tieto osobnosti hlasovalo, uzávierka hlasovania bola 28. februára 2021.


Zaznamenali sme znova tri stovky hlasov. Len zlomok z nich bol bol neplatných z dôvodu nesprávneho vyplnenia hlasovacieho formulára alebo viacnásobného zaslania formulára, takže hlasujúci si vo všeobecnosti zaslúžia veľkú pochvalu. Zároveň v mene nominovaných ďakujeme za každý jeden hlas, ktorý ste svojmu favoritovi poslali, a tým mu vyjadrili svoju priazeň. Uplynulý rok bol pre nás všetkých ťažký a každý človek, ktorý sa nejako pričinil o to, aby fantastika na Slovensku mala svoje miesto, si zaslúži obdiv a úctu.

Snáď preto kritériá pre nominácie v našej ankete splnilo až sedem osobností. Nominovaní boli nielen spisovatelia, ale aj známi publicisti a vydavatelia. S niektorými sa stretávame na poli fantastiky a vecí s ňou súvisiacimi celé roky, o iných sme sa dopočuli len celkom nedávno. Súboj hlasov bol preto vskutku napínavý. A aký je výsledok?


Fantastickou osobnosťou roku 2021 sa stáva


Ondrej Herec, literárny teoretik, publicista (in memoriam),

ktorý získal 89 hlasov.


Druhé miesto v rebríčku fantastických osobností si vyslúžila Alexandra Pavelková, spisovateľka, publicistka a redaktorka, ktorá získala 81 hlasov.


Na treťom mieste sa umiestnil s počtom 68 hlasov Dušan Damián Brezány, spisovateľ a učiteľ.


Víťaz ankety Ondrej Herec sa už, žiaľ, o tomto ocenení nedozvie. Skonal náhle v októbri minulého roku. Kto ste za neho hlasovali, kto ste ho poznali alebo ste o ňom počuli, pripomeňte si, prosím, jeho výnimočnú osobnosť.

Ďakujeme ešte raz za všetkých, na ktorých si fanúšikovia spomenuli. Oceňujeme vašu priazeň a dúfame, že na slovenskej fantastickej scéne sa aj v roku 2021 zviditeľní dosť osobností, aby na nich čitatelia, fanúšikovia a priaznivci mysleli často a v dobrom. A najmä ďakujeme tým, ktorí slovenskej fantastike venujú svoj čas, nervy, pohodlie, silu a mnohokrát aj nemalé finančné prostriedky. Prajeme im veľa ďalších úspechov a dobrých fanúšikov.

Odmenu vo forme knihy získava jeden z hlasujúcich, spomedzi ktorých sme vyžrebovali Ľuboslava Z. z Bratislavy, takže ak uviedol do hlasovacieho formulára správne kontakty, onedlho môže očakávať balíček od redakcie Fandom.sk.


Pripomeňme si osobnosti, ktoré ste nominovali za rok 2020:

(osobnosti sú zoradené abecedne podľa priezviska a k menám osobností sú priradené ich povolania alebo činnosti v rámci fantastiky, ako ste ich napísali pri nomináciách)

  • Erika Ena Adamcová, recenzentka
  • Dušan Damián Brezány, spisovateľ, učiteľ
  • Ondrej Herec, literárny teoretik, publicista (in memoriam)
  • Martin Králik, vydavateľ
  • Lucia Lackovičová, publicistka
  • Alexandra Pavelková, spisovateľka, publicistka, redaktorka
  • Katarína Soyka, vydavateľka, spisovateľka

Foto: Archív Fandom.sk.


Súvisiace linky

Ondrej Herec odletel k hviezdam

Anketa: Nominujte fantastickú osobnosť roka – FÓR 2020

Anketa: Hlasujte za fantastickú osobnosť roka – FÓR 2020


3. marca 2021
Fandom SK