Výsledky 36. ročníka Ceny Karla Čapka a Ceny ČS Fandomu 2017

CKC_obr.jpg

Na Parcone v Pardubiciach boli 22. júla 2017 vyhlásené výsledky Ceny Karla Čapka. V jednotlivých kategóriách sa na prvých pozíciách umiestnili nasledujúce práce:

Mikropoviedka

  1. Trnková, Eva: Hlístnatec – udelená cena Pulec
  2. Hadrava, Tom: Chrpy na klíč
  3. Vágnerová, Kateřina: Máme wifi zdarma

Krátka poviedka

  1. Rečková, Jana: Písky na nebesích – udelená cena Pulec
  2. Linhartová, Klára (Theo Addair): Dítě, které neumělo psát
  3. Splítek, Roman: Kulička z papíru
  4. Sedláček, Miroslav: Poslední šaman na Viljuji
  5. Poslušná, Radka M.: F.I.L.M.

Poviedka

  1. Drdlová, Helena: A38/4 – udelená cena Pulec
  2. Mertlíková, Věra: Svatojánská
  3. Merglová, Michaela: Sen v písku
  4. Tomšů, Radmila: Šrot
  5. Moravcová, Irena: Cizinec

Novela

  1. Pažoutová, Jana: Dům s Erínyem – udelená cena Mlok
  2. Sněgoňová, Kristýna: Božský hon

So všetkými uvedenými poviedkami a prvou novelou sa môžete zoznámiť v zborníku Mloka 2017, s ďalšími potom na budúci rok v KOČASe 2018.


Pod týmto linkom je na stiahnutie tabuľka s poradím všetkých zúčastnených poviedok: Výsledky 36. ročníka Ceny Karla Čapka – komplet


Okrem vyhlásenia CKČ boli na Parcone 2017 v Pardubiciach udelené aj ceny Československého Fandomu.

Mloka za zásluhy získal Martin Koutný za svoju prácu najmä na poli CKČ, za to, koľko úsilia jej venoval, aby zvýšil jej prestíž, formuloval patrične jej štatút a pravidlá a tiež sa staral o ich dodržiavanie, z čoho dodnes ťažím. Hoci už nie je hlavným administrátorom súťaže, stále je hodnotným porotcom a lokálnym koordinátorom pre Třebíčsko, hodnotí aj iné súťaže než CKČ. Zanedbateľné nie sú ani jeho vystúpenie na conoch a príprava scenárov a moderovanie slávnostných večerov.

Cenu Ludvík si odniesol organizačný tím Fénixconu na čele s Romanom „Doktorom“ Hruškom za využitie paranormálnych vešteckých schopností a cesty do budúcnosti pomocou stroja času, takže dokázali predvídať zánik hotelu Slovan a včas presunuli con do nových priestorov, čím sa im podarilo udržať dlhoročnú tradíciu. Tento rok chystajú už 15. Fénixcon, vrátane Draconov to bude celkovo 33. predvianočné vyvrcholenie scifistického roka v Brne.

Cena prezidenta ČS Fandomu bola udelená Petrovi „Pagimu“ Holanovi za dlhoročné predsedníctvo v Rade Fandomu a najmä za nezáživnú ale nutnú administratívnu prácu požadovanú štátnou mašinériou a jej neustálymi legislatívnymi úpravami týkajúcimi sa záujmových združení, zapísaných spolkov a ďalších právnických subjektov, do ktorých sa Fandom v priebehu rokov musel transformovať.

A trocha štatistiky na záver:
Počet prijatých príspevkov: 36 mikropoviedok od 35 autorov, 47 krátkych poviedok od 44 autorov, 47 poviedok od 45 autorov a 15 noviel od 15 autorov.

Celkovo to je 145 prác od 111 autorov (ženy boli v miernej menšine – bolo ich 52, zatiaľ čo mužov 59).

Zo súťažiacich 19 prispelo do dvoch kategórií, 4 do troch kategórií a ani jeden do všetkých štyroch. Jeden autor poslal 4 príspevky, 5 poslalo 3 príspevky a 21 autorov 2 príspevky. Súťaž hodnotilo celkom 50 porotcov, z toho 17 hodnotilo jednu kategóriu, 8 dve kategórie, 7 tri kategórie a 18 všetky štyri kategórie. Mikropoviedky čítalo 36 porotcov, krátke poviedky 31 porotcov, poviedky 29 porotcov a novely 30 porotcov.


Súvisiace linky

Vyhlásenie 36. ročníka Ceny Karla Čapka

Čo je to vlastne fandom? Alebo Fandom?


25. júla 2017
Jiřina Vorlová