Výnimoční gentlemani

Liga výnimočných

Aké nedôveryhodné: spojenie knižných superhrdinov v boji proti smrtiacemu nepriateľovi. Avšak predsa! Režisér prvého Bladea Stephen Norrington usporiadal dobový piknik kultových postáv za 80 miliónov dolárov. Ako hlavný chod sa podávala trocha krvi, železa a kubánskeho tabaku, kultúrnu vložku zaobstarala bondovská zápletka v štýle Zemanovho Vynálezu skazy.

Á, máme tu hlavnú hviezdu, záruku vážnosti a dôstojnosti, ale i kvalitného humoru. V úvode filmu nám Sir Connery ukáže, že roky na dôchodku sa dajú celkom príjemne tráviť aj vyhrievaním kostí v zastrčenej barabizni niekde v Keni. Viktoriánske Anglicko (je rok 1899) si však bez neho nevie predstaviť bezpečný turizmus, a tak je Allan Quatermain požiadaný, aby robil záchrannú brzdu na britskom rýchliku do stanice „svetová vojna“. Vzápätí už predvádza beh medzi svištiacimi guľkami tempom „korytnačka hľadá pancier“. Toto úvodné vzrúšo chtiac-nechtiac vyprovokuje Quatermaina, aby nám urobil láskavosť a ešte raz zachránil svet. Vydáva sa tak na posledné dobrodružstvo svojho, ehm… nie posledného života.

Jules Verne, Arthur C. Doyle, Bram Stoker, Henry R. Haggarth, Robert L. Stephenson či Mark Twain dodali svojich výnimočných, ktorí si urobili prázdniny vo svojich knižných osudoch, aby tímovo podnikli okružnú plavbu svetom konca 19. storočia. Zoznam účastníkov obsahoval mená ako: kapitán Nemo, upírka Mina Harkerová, neviditeľný Skinner, nestarnúci Dorian Gray, nerozlučné duo Dr. Jekyll a Mr. Hyde a lovec a vynikajúci strelec Allan Quatermain.

Dejom sa prepletajú predovšetkým dva motívy: odhalenie Fantóma alias Dr. Moriartyho a Quatermainove sebatrýznivé citové výlevy nad stratou dvoch manželiek, mileniek, priateľov, priateliek a jediného syna. V období, ktoré dej filmu zachytáva, sa koleso dejín a pokroku začalo točiť podstatne rýchlejšie, čo sa nemalou mierou podpísalo na počte dej oživujúcich vynálezov (dozvieme sa napríklad, že Nemo vynašiel i prvý automobil!). Dobovú atmosféru dotvorili i také fragmenty ako pán Dodger a drobní zlodejíčkovia Wats a Mitchell z Dickensovho románu Oliver Twist, robiaci si svoju prácu v scénach všeobecnej paniky, alebo kúsok ďalej zomierajúca Zolova Nana. Skôr ako sa stihneme došušťať do polovice balíčka s popcornom, ostrá čepeľ Nemovho Nautila nás prepraví z Londýna do Benátok. Popri záchrane mesta sa postupne odkrývajú jednotlivé charaktery a schopnosti postáv. Stephen Norrington nezabudol na nič, čím by ulahodil ľudskému oku. Postavám z comicsov Allana Moora vdýchol život a zvyšok osadenstva aspoň obliekol do nádherných kostýmov. Akciou nabité scény už od zhasnutia v kinosále neľútostne nechajú váš pulz minimálne driblovať.

Okrem Benátok ešte čaká na diváka prehliadka Paríža, obdivovanie zasneženého Mongolska, zopár zvratov a humorných rozuzlení, hoci často bez väčšieho zmyslu. Nechýbajú ľúbostné techtle-mechtle medzi upírkou Minou a Dorianom Grayom, Dr. Jekyll alias Mr. Hyde v maske Hulka zachráni Nemov Nautilus a zbaví sa chemickej schizofrénie a Wellsov Hawley Griffin, na ktorého filmári nedostali práva, si predsa len zahrá v postave Rodneyho Skinnera, chlapíka čo Hawleyovi potiahol preparát neviditeľnosti.

Svet, vďakabohu, zachránia do 96 hodín, aby ho mohol v inom filme štafetne zachraňovať niekto iný, všetci si vzájomne pomôžu, vyriešia svoje osobné krízy a opäť sa vrátia oddýchnuť si do svojich ošúchaných svetov.

Film je skutočnou zábavou pre tých, ktorí majú radi expresívne obrazy, fantazijné comicsy, výnimočné gentlemanstvo a nesmrteľnosť v smrteľnom podaní. A čo sa týka pracovitého Quatermaina, ani on, ani Nemov Nautilus ešte zďaleka nepatria do starého železa, či najvyšších políc v knižnici. Veď ako sám Connery hovorí: „Tiger cíti, keď sa blíži jeho koniec, vtedy je najzúrivejší!“


9. októbra 2003
Nefertiti