Východ Modrého měsíce

Green, Simon R.

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno Lesné kráľovstvo. Vládol mu múdry, ale starý kráľ a na jeho senilitu čakali dvaja synovia – starší Harald a mladší Rupert. Tatko ešte nebol natoľko senilný, aby nedokázal predvídať politickú situáciu a tak sa rozhodol riešiť potenciálne problémy s následníctvom tým, že poslal Ruperta na zdanlivo nemožnú výpravu – na draka. Vzhľadom na to, že draka už nikto stáročia nevidel, predpokladal kráľ, že syn pochopí jemnú narážku na vyhnanstvo. No synček zdedil po otcovi nie len postavu a oči, ale aj tvrdohlavosť a zmysel pre česť. A tak sa vybral po stopách pyromanského šupináča, nech to stojí, čo to stojí… Tak, a sme v obraze. Výprava na draka spustila lavínu udalostí, ktorá končí východom Modrého mesiaca – časom, kedy démoni vyliezajú z pekla a mŕtvoly z hrobov. Pán démonov si naleští rohy a dupotajúc kopytami sa vydá hnilobou prekliateho lesa klopať na brány hradu – v naivnej predstave, že kráľom by mal byť on. No to ešte netuší, koho Simon E. Green ukryl pod masku spočiatku naivného princa Ruperta…

Východ Modrého měsíce je totiž uvádzaný ako dobrodružstvo Jestřába a Rybářky, ktoré predchádza ich sérii detektívnej fantasy z mesta Havenu (6 dielov, Polaris 1999–2000). A je to (asi) pravda, hlavné postavy – princ Rupert a princezna Júlia – sa s postupujúcim dejom stávajú tými šarmantnými strážcami poriadku, ako ich poznáme a máme radi. Rupert je stále cynickejší a tvrdší a neúspešní nápadnici krásnej Júlie naháňajú svoj chrup po zemi. Spočiatku takmer humorná fantasy (Rupert zachraňuje draka pred Júliou) sa stáva čoraz drsnejšou, aby sa finále odohralo v hrade obkľúčenom tisíckami démonov. Blesky a ohnivé gule lietajú vzduchom, meče prehľadávajú vnútornosti nepriateľov a férový boj sa strieda s intrigami a zradou. Je to klasická fantasy.

Pán Green je profesionál a majstrovský rozprávač. Bez ohľadu na literárne kvality je celá séria o Jestřábovi a Rybářke vynikajúcim čítaním, ku ktorému sa dá kedykoľvek vrátiť ešte raz. Kladní hrdinovia sú sympatickí, obludy obludné, dej je akčný od prvej stránky po poslednú a všetky – aj najtemnejšie – scény sú nadľahčené humorom. A pri prvom čítaní máte bonus naviac – knihy sú oživené detektívnou zápletkou – nikdy neviete, kto je vrahom, zradcom, poprípade kladným hrdinom napriek podozreniu.

Kniha má peknú obálku, dobrý preklad a vychytané chybičky. Jednoducho je to kus poctivej knihy – obsahom aj formou. Milovníkom klasickej fantasy ju doporučujem (je to samostatná kniha – bez väzby na cyklus) a fanúšikovia Jestřába a Rybářky ju jednoducho musia mať!

Východ Modrého měsíce, Green Simon R., epická fantasy (Polaris, orig. Blue Moon Rising, obálka Ciruelo Cabral, preklad Jitka Skoupá, 469 strán, brož., 189 Kč, ISBN 80–85911–79–5)


19. decembra 2000
Rastislav Weber