Vychádza audiokniha Sirotčinec slečny Peregrinové

Sirotcinec - audiobook
Viktor Dvorak

Tajomný a napínavý román Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej) amerického spisovateľa Ransoma Riggsa, ktorého filmová adaptácia režiséra Tima Burtona práve beží v slovenských kinách, vyšiel v češtine ako audiokniha v podaní Viktora Dvořáka.


„Sirotinec, a myslím tým celú trilógiu, ktorej ďalšie dva diely plánujeme postupne vydať v priebehu budúceho roka, má tú fascinujúce vlastnosť, že dokáže svojou uhrančivou atmosférou pohltiť obecenstvo bez rozdielu veku,“ načrtol Martin Pilař, riaditeľ vydavateľstva OneHotBook. „Knižka je výrazne založená na zvláštnych starých fotografiách a film pôsobí najmä bujarou vizualitou, avšak audiokniha poslucháča zavedie priamo do centra dobrodružného rozprávania, ktorého čudesných protagonistov si môže predstaviť podľa vlastnej imaginácie. Viktor Dvořák vie svojím sympatickým prejavom skvele sprostredkovať príbeh jedného chlapca, ktorý sa bál, že jeho život bude obyčajný, ale zistil, že na neho vďaka neobyčajnému doteraz neobjavenému nadaniu čaká veľmi magická budúcnosť, ktorá sa navyše prelína s minulosťou,“ uviedla Šárka Nováková, redaktorka OneHotBook.

Naozaj existuje čudesný sirotinec pre deti so zvláštnymi schopnosťami, o ktorom Jacob ako malý počúval, keď sa prehŕňal dedkovou zbierkou starých fotiek? Teraz má šestnásť rokov a po rodinnej tragédii sa vydáva na cestu, ktorá mu umožní pochopiť, kým vlastne je. Nezodpovedané otázky ho zavedú na vzdialený ostrov pri brehoch Walesa, kde objaví rozpadajúce sa trosky starého domu. Keď blúdi opustenými chodbami, uvedomuje si, že jeho obyvatelia boli skutočne veľmi neobyčajní. Čo má s nimi spoločné? A mohli by byť ešte nažive?

Ukážka z audioknihy Sirotčinec slečny Peregrinové

„Jednou z mojich najobľúbenejších postáv je práve slečna Peregrinová. Taký typ anglickej dámy, ktorá sa môže zdať suchopárna a prísna, ale postupne sa ukazuje ako veľmi srdečná a svojrázna,“ prezrádza herec Viktor Dvořák, pre ktorého bol Sirotinec jeho prvou audioknihou. A dodáva: „Knižka je napísaná tak, že ju vnímate z pohľadu hlavného hrdinu. V istom veku má asi každý pocit, že sa cíti byť trošku odinakiaľ a že mu jeho okolie nerozumie – a možno mu skutočne nerozumie… Keď potom zrazu nájdete niekoho, kto vás chápe, alebo zistíte, že to, čo sa vám na samom sebe zdá čudné, možno čudné je, ale že je to tak dobre a správne, tak veci začnú dávať zmysel. Keď sa necháte viesť ústrednou postavou, tak sa s tým proste musíte stotožniť. Aj ako rozprávač celý príbeh vidím a čítam značne z pohľadu Jacoba.“

A čo bolo pre neho na čítaní v štúdiu najťažšie? „Tento text je pekný preto, že má príjemný, svieži rytmus, ale zároveň je špecifický tým, že sú v ňom veľmi dlhé súvetia. Je to poriadne košaté a niekedy je to celkom fuška vyznať sa vo vete, ktorá zaberá tretinu stránky. A rozhodne nie je jednoduché ju potom ešte prečítať tak, aby to bolo zrozumiteľné aj pri počúvaní. Baví ma to, ale príprava si vyžiadala dosť času,“ vysvetlil interpret.

Nahrávku sprevádza pôvodná hudba, zložená z temného pradiva elektronických tónov a zvukov, nemilosrdne tepaných strojovým rytmom, ktorý ako kyvadlo odsekáva čas a graduje v tempe aj dynamike. Inde je poslucháč učičíkaný melódiou z detského hracieho kolotoča, ktorú však ukradomky prekrýva fučanie, šuchot a prerývaný dych, ktoré sa postupne splietajú v strašidelnej kakofónii.

Audiokniha v réžii Michala Bureša vychádza ako mp3 na stiahnutie prostredníctvom digitálnych distribúcií aj ako CD mp3. Iba na portáli Audiolibrix si však môžu členovia predplatiteľského klubu kúpiť audioknihu Sirotčinec slečny Peregrinové so zľavou.

Audioknihu Sirotčinec slečny Peregrinové si môžete kúpiť aj v Martinuse momentálne so zľavou 15 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti – audioknižný trailer


Podrobnosti o audioknihe

Názov: Sirotčinec slečny Peregrinové (orig.: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)
Autor: Ransom Riggs
Číta: Viktor Dvořák
Vydavateľ: OneHotBook
Jazyk: český
Celkový čas: 7 hodín 16 minút
EAN: 8594169481050


Podrobnosti o autorovi

Ransom Riggs (* 1980) sa narodil v Marylande na 200 rokov starej farme a vyrastal na Floride, kde navštevoval školu pre nadané deti. Študoval anglickú literatúru na Kenyon College a film na Univerzite Južnej Kalifornii. Vďaka svojmu blogu (mentalfloss.com) aj krátkym filmom, ktoré zverejňoval online, získal prácu na The Sherlock Holmes Handbook, publikáciu súvisiacu s filmom Sherlock Holmes z roku 2009. Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej bol jeho románovým debutom. Odvtedy napísal dve ďalšie knihy série s podtitulmi Bezduché mesto (Hollow City) a Knižnica duší (Library of Souls). Viac na stránke autora.

Podrobnosti o intepretovi

Viktor Dvořák (* 1979) sa narodil v Českých Budejoviciach. Po gymnáziu sa prihlásil na DAMU a ku koncu štúdia odišiel do angažmán v Moravskom divadle Olomouc. Tri roky potom sa presunul do Divadla Petra Bezruče v Ostrave, kde bol ďalšie tri roky členom hereckého kolektívu. Potom hosťoval napríklad vo Východočeskom divadle v Pardubiciach a nakoniec zakotvil v Městských divadlech pražských. Objavil sa aj v niekoľkých televíznych seriáloch ako Kriminálka Anděl, Ordinace v ružové zahradě či Redakce, preslávil sa však najmä rolou Krištofa Lébla v seriáli První republika.


Zdroj: OneHotBook


7. októbra 2016
Fandom SK - PR