Vôňa letnej animovanej kuchyne

Bon apétit- Dobrú chuť, r. Brad Bird,USA, 2007

Letná sezóna v plnom prúde, aj napriek počasiu a my ešte stále nemáme svoj animovaný letný hit. Shrek 3 si neudržal svoju povesť a nenaplnili sa všetky divácke očakávania. Ďalšou loďou, ktorá je na dohľad spolu s animovanou skupinkou postavičiek na paluba je Bon apétit- Dobrú chuť (v orig. Ratatouille). Široko-ďaleko za nimi žiadna konkurencia. Je to on, nášho srdca šampión a kráľ tohtoročného animovaného trónu?

Je to tu. Pixarovci v kolaborácii s Disney Studios opäť zaútočili. Po minuloročnom trháku Autá (celosvetovo 461 mil. USD) a o vlások uniknutému oceneniu Akadémie sa vrátili na scénu s väčšou palebnou silou. S menšín úškrnom na tvári prišli odrovnať trsajúcich vtákov, ktorí boli natoľko populárni za veľkou mlákou, že si so sebou odniesli zlatú sošku, aj napriek tomu, že v Európe neboli až takým vítaným oživením.

Aj napriek pomalšiemu rozbehu na počítadle dolárikov sypajúcich sa do kasičky Pixaru je z Bon apétit- Dobrú chuť! animovaný hit pre veľkých i malých. Od minulého roka Pixarovci trošičku dospeli a pod režisérskou (i scenáristickou) taktovkou Brada Birda, ktorý urobil aj z Rodinky Úžasných nezabudnuteľný animovaný zážitok, nám servírujú vskutku nefalšovaný, plnohodnotný a esteticky úžasný kinematografic­ký pokrm.

Hlavným prvkom animovaného dospievanie je v tomto prípade fakt, že tvorcovia nepotrebujú animovať postavy do archetypov, ktoré by prezrádzali ich vlastnosti a určovali status vo veľkolepom animovanom divadle. Zameranie na jeden typ hlodavcom vystupujúcich počas celej filmovej stopáže je ďalším faktom vyspelosti, keďže nie je potreba ani nutnosť vo väčšej miere prenášať ľudské vlastnosti na zvieratá, teda je určitá forma bájky na nachádza len v nevyhnutnom množstve pre zápletku.

Hlodavec, ktorý je hlavným charakterom kulinárskeho animáku vystupuje ako zrkadlo i motivácia zároveň. Tým sa dostávame k tomu, že mentorstvo, ktoré je súčasťou takmer každého animáku nie je podávané zjavnou formou, ale sofistikovane zakomponované do sledu udalostí sprevádzajúcich hlavného hrdinu a jeho ľudského spoločníka. Nasledovanie vlastného sna, nezakopávanie talentov alebo dôležitosť rodiny spolu s ostatnými odkazmi a posolstvami postupne vyplávajú na povrch spolu s niekoľkokrát opakovanou vetou: ,,Každý dokáže variť!,” ktorá je tým hlavným posolstvom referujúcim uskutočniteľnosť čohokoľvek a kýmkoľvek. Zatiaľ, čo malý potkan s Grenouillským čuchom má všetky predpoklady na post šéfkuchára v prestížnej parížskej reštaurácií, nemôže ním byť pretože je proste potkan. Opozičná strana stelesnená mladým Linguinim nemôže byť šéfkuchárom, lebo je od prírody nešikovný, ale jeho najväčšia a jediná devíza je, že je človek…a tak sa tieto dve strany…ale to sa už dostávame k tomu, že ,,Každý dokáže variť!”

Na prvý pohľad takmer dvojhodinová stopáž by sa mohla zdať smrteľná pre animovaný film, ale opak je pravdou. Nezvyčajná dĺžka umožňuje prezentáciu väčšieho množstva postáv a pre snímok nevyhnutného miesta pre vykreslenie charakterov. A to je ďalšia známka vlastnosti o ktorú sa tvorcovia pokúšali, nájsť kompromis medzi detským a dospelým divákom. Na jednej strane snímok neskĺzava do infantilností akou sú tupé údery do ktorejkoľvek časti tela a zase neprekypuje filozofickými metaforami.

Množstvo postáv, ktoré sa v príbehu nachádzajú a posúvajú celý dejový mechanizmus smerom vpred, rozčleňuje film na menšie epizódky, fragmenty vďaka, ktorým sa diváci neprejedia ani šéfkuchárskej ambicióznej krysy, ani nešikovné nádejného kuchára.

A nielen to. Tvorcovia nás ušetrili od zaužívaných klišé, s ktorými máme tú česť sa už dlhšie stretávať v animovaných i hraných snímkoch. Inteligentným spôsobom sa snažia diváka zahnať do kúta, kedy očakáva neodvratný príval klišé, ale zrazu PRÁSK! a je na nás vybalený osviežujúci zvrat, ktorých je vo filme hneď niekoľko. Vďaka prezieravosti a rokom skúseností uchovávajú Pixarovci svojich divákov neustále sviežich a hlavne užívajúcich si snímok od prvej minúty až do záverečnej 110-tej minúty (a to vo všetkých vekových kategóriách), kedy príde vyvrcholenie s veľkým nápisom FINAL TWIST. A čerešnička na torte je nová 3D animácia, síce podozrivo podobná ,,plastelinácii” Aardman Studios, ale skvelé prekvapenie zo stajne štúdií Pixar. Dobrú chuť!

Dobrú chuť- Bon apétit! ( Ratatouille, USA, 110 minút)

Réžia: Brad Bird. Scenár: Brad Bird. V pôvodnom znení hrajú: Patton Oswalt, Ian Holm, Lou Romano, Brian Dennehy, Peter Sohn, Peter O´Toole, Bred Garret, Will Arnett …a ďalší.


11. júla 2007
Martin Kudláč