Víťazi poviedkovej súťaže Martinus Cena Fantázie 2022 sú už známi

MCF2022_finalisti-a-moderator-Vanous
MCF2022_vitaz_Durinik
MCF2022_finalisti-so-zastupcom-martinusu-a-alaksa
Zborník Fantázia 2022

Dvadsiaty ročník literárnej súťaže zameranej na fantastické poviedky Martinus Cena Fantázie sa po dvoch pandemických „online“ rokoch vrátil na pôdu medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka v Bratislave. Vyhlásené boli výsledky hlavnej súťaže aj žánrových ocenení, pokrstená bola nová kniha Fantázia 2022 a uskutočnilo sa aj nahrávanie podcastu Aj ty môžeš písať, tentoraz s porotou aktuálneho ročníka.


Programom sprevádzal jeden z porotcov Marek Vaňous, moderátor podcastu Aj ty môžeš písať a úspešný autor, ktorého všetky štyri poviedky sa v uplynulých ročníkoch dostali do zborníka či niektorého zo žánrových finále. Je tiež držiteľom Ceny za najlepšiu fantasy poviedku v roku 2020. Pri moderovaní mu sekundoval organizátor Ivan Aľakša. Ten na úvod spomenul, že súťaž pred dvadsiatimi rokmi vznikla popri časopise Fantázia, ktorý vtedy pociťoval nedostatok fantastických poviedok hodných uverejnenia. Medzičasom časopis zanikol, súťaž však ostala.

Do dvadsiateho ročníka poslalo svoju poviedku 198 autorov. V prvom kole poviedky prečítali editorky Ivana Černáková a Jana Packová a vyselektovali texty, ktoré má zmysel dávať čítať porote. Vylúčené boli poviedky nespĺňajúce nároky na všeobecnú kvalitu textu či gramatiku. Do porotcovského kola tak postúpilo 137 poviedok.


Cena poroty

Ako prvá bola vyhlásená Cena poroty dvadsiateho ročníka. Práve pri vyhlasovaní sa dozvedel jeden z autorov, že mohol byť tiež finalistom: „Do finále sa nám podľa bodovania poroty dostalo šesť, namiesto piatich poviedok,“ hovorí Ivan Aľakša. „V štatúte súťaže však na taký prípad myslíme, a tak poviedke Svätý, rohatý a zjazvený ušlo finále iba o chlp. Rozhoduje totiž väčší počet vyšších hodnotení a poviedka Jána Drába nezískala od poroty žiadnu desiatku, kým ostatné finálové poviedky áno,“ objasnil organizátor.

Päťčlenná porota hodnotila od júna do septembra v zložení: spisovateľka Vanda Rozenbergová, herec Matúš Kvietik, pedagogička a literárna kritička Lucia Rákayová, vydavateľ a spoluzakladateľ súťaže Martin Králik a Marek Vaňous, ktorý zároveň priebežne hodnotil poviedky verejne na podcaste Aj ty môžeš písať… Z pätice finalistov si nakoniec Cenu poroty odniesli dvaja autori s rovnakým počtom bodov. Bol to Zdeno Jašek s poviedkou Dobrá povesť urodzenej dámy a Michal Hruškovic za poviedku Dies Irae.


Víťaz Martinus Ceny Fantázie 2022 s náskokom vyše 500 hlasov

O konečnom poradí finálových textov už tradične rozhodujú čitatelia portálu blog.martinus.sk. Začiatkom októbra tu boli zverejnené finálové texty a hlasovanie trvalo do 21. októbra 2022. Svoj hlas niektorej z finálových poviedok odovzdalo 1 173 hlasujúcich a tentoraz bol výsledok absolútne jednoznačný. Rozdiel vyše 500 hlasov, absolútne prečíslenie súperov a víťazom dvadsiateho ročníka Martinus Ceny Fantázie sa stal Ján Ďuriník s poviedkou Zatratení na mori. „Som veľmi vďačný, asi tá instagramová kampaň zabrala, ďakujem všetkým mojim fanúšikom. Mám povedať, že som to nečakal? Lebo fakt som to nečakal, tie ohlasy boli také – akože päť srdiečok na storíčku… Tak som si povedal, že teda hádam aspoň niekto zahlasoval,“ povedal čerstvý víťaz narážajúc na to, že na sociálnych sieťach má veľkú komunitu fanúšikov.

Druhé miesto si vybojoval Michal Hosťovecký s poviedkou Nočný pokoj a následne tretí Michal Hruškovic s poviedkou Dies Irae predbehol o jeden jediný hlas Ivetu Ragulovú s poviedkou O hladnej Jage a statočnom Vavrovi na štvrtom mieste. Piatym v celkovom hodnotení ostal Zdeno Jašek a jeho humorná poviedka Dobrá povesť urodzenej dámy.


Žánrové ocenenia

K porote žánru sci-fi sa v tomto ročníku dostalo 46 poviedok. V Cene spoločnosti ESET za najlepšiu sci-fi poviedku sa víťazom stal Ľubomír Šottník s poviedkou Rozhrešenie otca Fabiana. Vo finále ďalej skončili poviedky: Na samote pri lese (Tomáš Hrábek), O kravatách a úsmevoch (Martin Chabada), Tenerife (Filip Šebej) a the golden age of kapusta obyčajná špargľová (Dušan Šuster). Autori sa nebáli ani medziplanetárnych letov či diania na iných planétach, premýšľajú o viere v budúcnosti, ale opísali aj postkatastrofické udalosti v turistickej destinácii a dianie vo virtuálnom svete.

Necelých štyridsať hororových poviedok čítali v tomto ročníku súťaže porotcovia z vydavateľstva Artis Omnis. Víťazstvo v Cene Béla za najlepšiu hororovú poviedku obhájila minuloročná víťazka Iveta Ragulová s poviedkou O hladnej Jage a statočnom Vavrovi. Autorka patrí tohto roku k najúspešnejším účastníkom, k víťazstvu v súťaži o najlepší horor pridala štvrté miesto v hlavnej súťaži a finálové umiestnenie v Cene Bibliotéky. Ďalší finalisti spomedzi hororových poviedok boli: Svätý, rohatý a zjazvený (Ján Dráb), Hluk (Andrea Farkašová), Tajomstvo Sedlového brala (Marek Hubaľ) a Len kamienok (Jara Radošovská).

Tradične najviac poviedok býva zaradených do žánra fantasy. Tentoraz sa do druhého kola dostalo 77 fantasy poviedok. Ocenenie za najlepšiu fantasy poviedku zastrešuje občianske združenie Fantázia. Víťazkou sa stala minuloročná absolútna víťazka hlavnej súťaže Beáta Takáčová s mrazivou poviedkou z obdobia rusko-fínskej vojny Kto rozsieva zimné kvety. Do finále sa prebojovali ešte poviedky: Archivárka a batoľa (Simon Crabak), Satyr vyjednávač (Kristína Lenart), Rána v lunaparku bývajú chladné (Ivana Molnárová Dubcová) a O vlkoch a ľuďoch (Veronika Wan).

Jana Packová si tento rok „strihla“ funkciu editorky prvého kola a zároveň je už tradične porotkyňou Ceny Bibliotéky. Za najlepší text tohto ročníka súťaže sa rozhodla označiť poviedku Vrkoče autorky Beaty Dömeovej. Okrem toho sa do finále dostali poviedky: Satyr vyjednávač (Kristína Lenart), Aur Lus (Lucia Lenická), O hladnej Jage a statočnom Vavrovi (Iveta Ragulová) a Začiatok vodníkov na Slovensku (Martina Wimmerová).

Najmladšou súčasťou v rodine ocenení Martinus Ceny Fantázie je Cena Multiverza za najlepšiu žánrovú poviedku autora alebo autorky do 15 rokov. Porotu tretieho ročníka najviac zaujala poviedka Hany Lenickej Skúšky labyrintu. Do finále sa ešte dostali poviedky: Hotel nočných môr (Lennon Baxter), Cirkus Vitiligo (Salome Bočkayová), Kolobeh utrpenia (Laura Czödörová) a Sme šepkajúci les (Karla Humeníková).


Umelou inteligenciou ilustrovaný zborník

Do života bol tiež uvedený opäť hrubší, až 544-stranový zborník najlepších poviedok zo súťaže. Obsahuje 23 finálových a k tomu tri doplnené poviedky zo súťaže. Obálku zborníka vytvoril ilustrátor Ján Kurinec, ktorý je so súťažou spätý od jej počiatkov. V roku 2005 bol finalistom súťaže ako autor poviedky a keby sa už v tej dobe odovzdávala, bol by držiteľom ceny poroty. Dnes je výtvarníkom, ktorého ilustrácie boli vystavené aj na ostatnom ročníku Bienále ilustrácií Bratislava.

V tomto roku do zborníka pribudla novinka – o ilustrácie k všetkým poviedkam sa postarala umelá inteligencia. Konkrétne internetový bot nezávislého výskumného projektu Midjourney, ktorý generuje obrázky na základe textových pokynov. „Tento počin nie je snahou nahradiť výtvarníkov z mäsa a kostí,“ vyjadril sa vydavateľ Ivan Aľakša. „Išlo o spontánne rozhodnutie a skúšku, ako by sa k témam poviedok postavil výtvarník – „robot“. Treba priznať, že nie so všetkým si dokázal poradiť, vytiahnuť od neho zmysluplnú ilustráciu vodníka či obyčajné dievča s vrkočmi bolo veľmi náročné až nemožné.“ Práve téme umelej inteligencie v procese tvorivých činností (vrátane písania poviedok) sa venuje Aľakša aj v úvodníku knihy.


Celodenný program FantáziaFEST

Podujatie bolo súčasťou celodenného programu FantáziaFest zameraného na žánre SFFH. V rámci programu sa prezentovala napríklad zbierka ukrajinských fantastických poviedok Fantastická Ukrajina, vrátane online rozhovoru s jedným z tvorcov, žijúcim v Ľvive. Predstavil sa aj slovenský výtvarník Martin Plško, ktorý kreslí komiksovú sériu Nindža Skauti. Poobede sa uskutočnila verejná nahrávka podcastu Aj ty môžeš písať – s témou: Zo zákulisia MCF 2022; Spýtajte sa porotcov a hneď za ňou podcast s fantastickou slovenskou autorkou a tiež držiteľkou Ceny Fantázie Líviou Hlavačkovou.

„Tento ročník sa mi zo všetkých páčil najviac, ak by som v nejakom chcel vyhrať, tak určite v tomto. Podcasty boli úžasné, išlo do toho toľko energie a ja som strašne rád, že sa mi to práve tento rok podarilo, takže ďakujem,“ povedal v závere čerstvý držiteľ Martinus Ceny Fantázie 2022 Ján Ďuriník.


Súvisiace linky

Martinus Cena Fantázie v uplynulých ročníkoch


19. novembra 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií