Víťaz Martinus Ceny Fantázie 2015 je už známy

CeFa 2015 vitaz
CeFa 2015 porota
CeFa 2015 nominanti
CeFa 2015 nabita sala
CeFa 2015 zbornik
CeFa 2015 Kladivak

Poznáme víťazov súťaže fantastických poviedok Martinus Cena Fantázie 2015.

Celkovým víťazom trinásteho ročníka súťaže sa stal Janko Iša s poviedkou Kladivák. Cenu poroty si odniesol Ján Stopjak za hororovú poviedku V ruinách. V Cene Béla za najlepší horor znova bodoval Janko Iša. Cenu spoločnosti INTEL za najlepšiu sci-fi poviedku dostal Marek Slabej za text Tí, čo sa vrátili hore. Z Ceny za najlepšiu fantasy poviedku sa tešil Adam Máčaj s dielom Ľudskosť v monštre a Cenu Bibliotéky si odniesol Ján Švihra s poviedkou Zbierka.

Udeľovala sa aj cena za najlepšiu poviedku v anglickom jazyku v rámci súťaže Fantasy Award, kde porotcovali americký spisovateľ Jeff VanderMeer s manželkou Ann, editor vydavateľstva Slovart Erik Fazekaš a astrobiologička Michaela Musilová. Víťazom sa stal Daniel Klimek s poviedkou HARD a vyhlásil ho americký spisovateľ a autor známeho románu Marťan Andy Weir.

Porotcovia MCF 2015 Jozef Karika, Karol D. Horváth, Petra Polnišová, Mariana Čengel Solčanská a Ružena Srnková ocenili zvyšujúcu sa úroveň tvorby amatérskych autorov fantastiky. Pochvalne sa vyjadrili aj porotcovia žánrových súťaží Ivan Harman, Gustáv Budinský a Jana Packová. Za najlepšie boli v tomto ročníku považované hororové poviedky, ktoré šikovne narábali s prvkami strachu, ilúzií a reality. Pozitívne odozvy mali aj viaceré sci-fi poviedky. Do finále sa dostali dve, rovnako ako horory. Päticu finálových textov uzavrela neobvyklá fantasy poviedka, ktorá nakoniec bodovala v žánrovej podsúťaži za najlepšie fantasy.

Finálové texty zverejnené na stránke kultura.sme.sk čitateľov zaujali. Hlasovalo za ne až 1077 ľudí. Je to doterajší rekord, ktorý svedčí o tom, že k fantastike si nachádzajú cestu čitatelia z rôznych skupín, nielen z okruhu jej verných prívržencov.

Celkovo sa do MCF 2015 prihlásilo 147 poviedok. Už teraz majú milovníci fantastiky možnosť posielať svoje výtvory do nasledujúcej Martinus Ceny Fantázie 2016. Uzávierka je už tradične koncom mája. Rozsah sci-fi, fantasy a hororových poviedok musí byť maximálne 45 000 znakov, teda 25 normostrán, musia byť v slovenskom jazyku a nesmú byť doteraz nikde publikované. Zapojiť sa dá aj do nasledujúceho, už tretieho ročníka súťaže poviedok fantastiky v anglickom jazyku Fantasy Award (FA).

Víťazi a finalisti jednotlivých súťažných kategórií získali nielen finančné, ale aj vecné ceny. Finančné ceny v Martinus Cene Fantázie sú od minulého ročníka 250 eur pre víťaza, 150 pre druhého a 100 eur pre autora poviedky na treťom mieste. Celkový víťaz súťaže získal sošku od umeleckého sochára a víťaz Ceny poroty hernú konzolu Xbox. Medzi ďalšie vecné ceny patria čítačky kníh PocketBook pre finalistov, možnosť publikovať cez spoločnosť Publico, počítač Compute Stick od spoločnosti INTEL, knižné ceny od vydavateľstiev Artis Omnis a Tatran a spoločenské hry od spoločnosti iHRYsko.

Z tých najkvalitnejších poviedok z tohto ročníka vzišiel zborník poviedok Fantázia 2015 s fantas­tickou obálkou od Doda Dobríka. Tento rok je kniha iná. Zmenil sa nielen formát, ale aj počet poviedok. V knihe je ich až 20, teda všetky finálové texty. V závere knihy je tabuľka so všetkými súťažiacimi poviedkami a s bodmi, ktoré dostali od porotcov.

Podrobnosti nielen o zborníku Fantázia 2015, ale aj o jednotlivých súťažiacich poviedkach a o možnostiach zapojiť sa do súťaže či už ako autor alebo porotca, nájdete na stránke súťaže.


Martinus Cena Fantázie 2015:

1. miesto: Janko Iša – Kladivák
2. miesto: Ján Stopjak – V ruinách
3. miesto: Adam Máčaj – Ľudskosť v monštre
4. miesto: Michal Brat – Oceľové oči
5. miesto: Ladislav Dubravský – Búrka

Cena poroty: Ján Stopjak – V ruinách

Cena spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi poviedku 2015: Marek Slabej – Tí, čo sa vrátili hore

Cena Béla 2015: Janko Iša – Kladivák

Cena za najlepšiu fantasy poviedku 2015: Adam Máčaj – Ľudskosť v monštre

Cena Bibliotéky 2015: Ján Švihra – Zbierka


Doterajší víťazi Ceny Fantázie:

2003: Juraj Červenák (Banská Štiavnica)
2004: Alexandra Pavelková (Zvolen)
2005: Scarlett Rauschgoldová (Praha)
2006: Monika Michalovová (Prešov)
2007: Lucia Droppová (Žilina)
2008: Lívia Hlavačková (Bratislava)
2009: Lucia Droppová (Žilina)
2010: Tomáš Straňák (Martin)
2011: Ivan Čipkár (Košice)
2012: Martin Hatala (Košice)
2013: Marek Slabej (Praha)
2014: Ján Franko (Pezinok)
2015: Janko Iša (Bratislava)


Martinus Cena Fantázie na internete:

Zdroj: Lucia Lackovičová, Ivan Aľakša, Martinus Cena Fantázie 2015


11. novembra 2015
Fandom SK - PR