Virtuálne nukleárne testy sú čistejšie

Testovanie amerických nukleárnych zbraní je odteraz možné aj vo vnútri jedného z najrýchlejších superpočítačov – Asci White – skonštruovaného v laboratóriách IBM. „Musíme byť schopní simulovať explózie nukleárnych hlavíc,“ hovorí David Novak – spoluautor programu pre Asci v Lawrence Livermore National Laboratory neďaleko San Francisca.

viac ako 8 000 procesorov pomocou vysoko rýchlostnej siete, čím sa dosahuje špičková rýchlosť. Tento superpočítač zvládne viac ako 12 biliónov (12 000 000 0­00 000) operácií za jednu sekundu. Jeho operačná pamäť má kapacitu gigantických 6 terabytov (1TB = 1 024 GB = 1 048 576 MB, pre porovnanie bežné počítače predávané v súčasnosti majú pamäť 128 až 256 MB) a diskový priestor dosahuje kapacity úctyhodných 160 TB – teda veľkosť, ktorá by bez problémov 6-krát pojala celú knižnicu amerického kongresu.

„Je našim cieľom, čo sa týka hardware, skonštruovať najrýchlejší a najvýkonnejší simulačný systém na svete.“ hovorí Novak. „Čo sa týka software, máme v úmysle vyvinúť rozsiahly programový kód, ktorý bude fungovať rovnako efektívne na 10 000 procesoroch, ako keby bežal na jedinom počítači.“ Simulácie spúšťané na Asci, budú môcť byť zobrazované na rozmernej obrazovke, ktorej veľkosť by sa mala blížiť veľkosti konferenčnej miestnosti. Rovnako ako na modelovanie explózií, bude superpočítač využívaný aj na štúdium zmeny zloženia jadrových hlavíc v závislosti od času (mnohé z nich sú uskladnené už dlhšiu dobu). „Nielen preto, že sú hlavice vystavené drsnému prostrediu, ale aj preto, že sú rádioaktívne a rádioaktívny rozpad materiálu spôsobuje zmeny v jeho kompozícii.“ vysvetľuje Novak. „Spôsobuje to interakciu medzi rôznymi elementárnymi časticami emitovanými pri rozklade, ktoré potom v interakcii s inými materiálmi a menia charakteristiku.“ Asci White je však využívaný aj na mierové účely. Najväčšie americké univerzity používajú tento superstroj na skúmanie spôsobov explózií hviezd, simuláciu výkonu prúdových a raketových motorov a tiež na testovanie reakcie materiálov v čase prudkých nárazov. Akokoľvek výkonný Asci White je, vedci pre niektoré výpočtovo náročné úlohy budú potrebovať v blízkej budúcnosti dokonca ešte rýchlejšie mašinky. Asci White však v týchto pretekoch za vyšším výkonom určite nezapadne prachom. &nbsp Calibre


23. apríla 2002
Fandom SK - PR